Rome van het Noorden

Honderd jaar geleden verleende paus Pius X de H.H. Agatha en Barbarakerk in Oudenbosch de eretitel Basilica Minor. De koepelkerk viel die eer te beurt vanwege de zichtbare band met Rome: het gebouw is een schaalmodel van de Sint-Pietersbasiliek.

Auteur: Lisa Brouwer Fotograaf: Reinout van den Bergh

Een exacte replica is het niet, de voorgevel is gebaseerd op de eveneens Romeinse Aartsbasiliek van Sint-Jan van Lateranen.

Het gebouw is 81 meter lang en torent 63 meter uit boven het vlakke, Brabantse platteland, en valt zo sterk op. Jaarlijks verbazen zo’n dertigduizend toeristen zich over de omvang van de kerk, minstens tweemaal het inwonertal van Oudenbosch. In 1865, toen met de bouw van de basiliek werd begonnen, telde Oudenbosch zelf maar 3500 inwoners. “Maar de toenmalige pastoor, Willem Hellemonds, was vastbesloten een kerk naar Romeins voorbeeld te bouwen”, zegt Jan Bedaf van de Stichting Behoud Basiliek Oudenbosch.

De beroemde Nederlandse bouwmeester Pierre Cuypers trad op als adviseur van het project. “Hij wilde geen architect worden genoemd. Hij had het ontwerp immers niet zelf had bedacht en had zijn werktekeningen gebaseerd op de twee basilieken in Rome”, zegt Bedaf. Het hele jaar door wordt het lustrum van de pauselijke eretitel in Oudenbosch nog gevierd met allerlei evenementen.

loading ...


Social Media
NatGeoNL 31-01-15 09:00 Wereldwijd ontkomen steden er niet aan #kosten te maken voor #klimaatverandering. Een globaal kostenplaatje voor 2050 nationalgeographic.nl/actueel/de-kos…