lezen Nieuws

Apen leren van how-to-video

Bekijk Sluit

lezen Nieuws

Wilde apen kunnen handelingen leren van een instructievideo. Dat ontdekten biologen die een bijzonder experiment deden in een Braziliaans regenwoud.

Datum
Auteur
Antje Veld
Fotograaf
Kim Schandorff/GettyImages

Onder leiding van Tina Gunhold, bioloog aan de Universiteit van Wenen, maakten de onderzoekers eerst een instructievideo met een aap die ook in het Braziliaanse regenwoud leeft. Deze zogeheten zijdeaapjes staan bekend om hun sociale gedrag.

Foto vs bewegend beeld
De aap in de video leefde in gevangenschap en werd nauwkeurig aangeleerd hoe hij een banaan uit een doos kon halen. Bijvoorbeeld door een laatje open te trekken of een klepje aan de bovenkant open te maken. Dit zijn geen eenvoudige taken voor een dergelijk aapje om zelf uit te vinden.

Vervolgens plaatsten de onderzoekers een scherm in een kartonnen doos in de Braziliaanse jungle waar dezelfde aapjes in het wild leven. De video werd op het scherm automatisch keer op keer afgespeeld. Deze opstelling zetten de onderzoekers in het leefgebied van twaalf verschillende families neer. Maar bij de helft van hen, was alleen een foto uit de video te zien van een soortgenoot die een banaan uit de doos haalt. De andere helft kreeg ook echt bewegend beeld

Kinderen kijken vaker video
In totaal kwamen 108 nieuwsgierige aapjes met de doos in aanraking. Twaalf van hen, lukte het om de banaan te pakken te krijgen. Daarvan hadden er elf de video gezien en één de foto. Dit wijst erop dat de apen echt iets kunnen leren van de video, terwijl ze nog nooit eerder iets dergelijks gezien hadden. De apen waren dus niet bang voor de video en ze vielen de zogenaamd vreemde soortgenoot ook niet aan.

Opvallend was ook dat de jongere apen langer voor de video bleven zitten dan de wat oudere. De jonkies zijn blijkbaar toch wat nieuwsgieriger. De onderzoekers gaan nu kijken of de aapjes de kunst ook bij elkaar afkijken en of ze dat bij elke aap uit de familie doen, of dat bijvoorbeeld een dominantere aap vaker gekopieerd wordt.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten