lezen Wetenschap

Deze week aan de hemel: de Tauriden-meteorenzwerm

Bekijk Sluit

lezen Wetenschap

Liefhebbers van astronomie zijn de afgelopen periode al flink verwend geweest, en de komende nachten is er opnieuw een reden niet vroeg te gaan slapen.

Datum
Auteur
Paul van Beem
Fotograaf
GettyImages

De afgelopen dagen circuleerden al diverse foto’s van vuurballen op sociale media (zie video onder), maar de Tauriden-meteorenzwerm bereikt pas de komende dagen zijn hoogtepunt. Volgens ruimtevaartorganisatie NASA kunnen we veel extreem heldere meteoren, beter bekend als vuurballen, in de lucht verwachten: op het hoogtepunt zo’n vier per uur. Hiermee wordt het waarschijnlijk de  actiefste Tauriden-meteorenzwerm sinds 2005.

Vuurballen

De Tauriden-meteorenzwerm is een jaarlijks terugkerend fenomeen, dat ontstaat wanneer de aarde door een brede strook van achtergelaten puin van de komeet Encke trekt. Qua productiviteit is hij niet vergelijkbaar met andere bekende jaarlijkse meteorenregens als de Orioniden en de Perseïden, maar de Tauriden staan vooral bekend om de vuurballen die ze produceren. Ook bewegen ze – in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Leoniden – relatief traag. Met een snelheid van ‘slechts’ 105 duizend kilometer per uur schieten de meteoren de aardatmosfeer binnen, waarna ze vrijwel direct verbranden. 

Lange piekperiode

Vanwege een lange piekperiode zijn Tauridenmeteoren ook al in september en oktober waar te nemen, maar de kans op succes is de komende nachten het grootst. Om ze te spotten heb je geen telescoop nodig. De meteoren zijn met het blote oog te zien, maar zoek als het even kan wel een donkere plek op. Het beste moment om richting het sterrenbeeld Stier te kijken is vlak na middernacht, wanneer het sterrenbeeld hoog in de lucht staat. Wellicht dat ook jij de komende dagen een vuurbal langs ziet razen. Tijdelijke bewolking hoeft geen belemmering te vormen, want tot zeventien dagen na het hoogtepunt zouden nog Tauridenmeteoren waarneembaar moeten zijn. 

Afgelopen week werden op diverse plaatsen vuurballen waargenomen, zoals hier in Polen.

Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten