lezen Fotografie

Frans Lanting bekroond met de eerste National Geographic Honorary Award

Bekijk Sluit

lezen Fotografie

Natuurfotograaf Frans Lanting heeft vanmiddag de eerste Honorary Award van de Nederlandstalige editie van National Geographic Magazine ontvangen.

Datum
Auteur
Kirsten Graumans
Fotograaf
Servaas Neijens

Lanting noemde het een eer als eerste de award in ontvangst te mogen nemen, en blikte terug op zijn 30-jarige relatie met National Geographic.

De in Santa Cruz (Californië) woonachtige natuurfotograaf ontving de National Geographic-prijs uit handen van hoofdredacteur Aart Aarsbergen en presentator Ivo Niehe. De Honorary Award werd in het Amsterdamse Foam uitgereikt ter gelegenheid van het 125-jarig jubileum van de National Geographic Society en het Magazine. Aarsbergen roemde de inspirerende kracht van Lantings foto’s. “De foto’s van Frans zijn baanbrekend geweest en hebben onmiskenbaar bijgedragen aan de wereldwijde reputatie van National Geographic. Daarnaast heeft hij de Nederlandse natuurfotografie een enorme, blijvende impuls gegeven.” Lachend voegt hij hieraan toe: “Opvallend is ook zijn gedrevenheid. Van de week zat ik met hem in de auto en moesten we onderweg meerdere malen stoppen zodat Frans een foto kon maken.”

Aan de prijs is een bedrag verbonden van €12.500,- waarmee Lanting zijn werk in Botswana volgend jaar voort zal gaan zetten. Hij wil aandacht geven aan het Kasa-project om zo nogmaals wat voor de toekomst van het land te kunnen betekenen. De natuurfotograaf vertelt: “Ik ben dankbaar voor de kans die ik heb gekregen toen ik mijn eerste verhaal voor de Amerikaanse editie van het tijdschrift blad mocht maken, waarmee de aandacht op Madagaskar werd gevestigd. Maar ik vind het ook belangrijk dat er voor een volgende generatie genoeg overblijft om vast te kunnen leggen. De Society verschaft de middelen en zorgt voor de wereldwijde bekendheid voor gebieden zoals Madagaskar en Botswana.”

Naast de prijsuitreiking vond ook de presentatie van het jubileumnummer van National Geographic plaats. Fotograaf en acteur Thom Hoffman en bioloog dr. Freek Vonk ontvingen de eerste editie van dit speciale nummer, voor het 125-jarige bestaan van de Society dat in het teken staat van fotografie. Vonk maakte daarnaast bekend dat hij een tweemaandelijkse rubriek in National Geographic Magazine zal gaan vullen. “Ik hoop mensen net zo te kunnen prikkelen als het blad bij mij heeft gedaan. De reportages zoals bijvoorbeeld die over zweefdieren inspireerden mij om me te verbreden als bioloog. De prachtige foto’s in het tijdschrift geven mensen het gevoel dat ze er echt bij zijn.”

Freek Vonk met hoofdredacteur Aart Aarsbergen

Freek Vonk ontvangt eerste jubileumnummer uit handen van hoofdredacteur Aart Aarsbergen.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten