lezen Fotografie

Jurering Frans Lanting Award: Is dit de winnende foto?

Bekijk Sluit

lezen Fotografie

De jury was gisteren bijeen in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk om de 25 genomineerden voor de Frans Lanting Award te selecteren. Vanavond worden ze gepresenteerd in RTL Late Night, waarna het publiek zijn favoriete beeld mag kiezen.

Datum
Auteur
Aart Aarsbergen
Fotograaf
Servaas Neijens

Het is doodstil wanneer we de circa driehonderd beelden in een slideshow op het scherm voorbij zien komen. Beelden van over de hele wereld: poolgebieden, woestijnen, drukke westerse steden en lege, verstilde stranden. Veel dieren, onder water en op het land: papegaaiduikers, ijsberen, zeehonden.

Jury Frans Lanting Award

De jury van de eerste Frans Lanting Award is bijeen in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk om 25 foto’s uit te zoeken waarop het publiek zijn stem mag uitbrengen. De jury, dat zijn Frans Lanting, Sacha de Boer, André Kuipers, Humberto Tan en ik. "En," vraag ik, "wat is de eerste indruk?" Uiteenlopende reacties. Mooie beelden, verrassende foto’s. Veel kustfoto’s. Steken bepaalde foto’s erbovenuit? Dat is nog niet duidelijk. We moeten verder kijken, meer de diepte in.

'Waar land en zee elkaar raken' is het thema van deze wedstrijd, georganiseerd door het Wereld Natuur Fonds en National Geographic Nederland•België. We vroegen deelnemers de mooiste beelden van deze ontmoeting in te zenden. 4724 foto’s kwamen binnen, twee redacteuren van National Geographic maakten een voorselectie die aan de jury is voorgelegd

Jurering Frans Lanting Award

We bekijken de foto’s nog een keer, een voor een. We bespreken ze, wijzen op de goede en slechte kanten. Het thema is best lastig: de meeste inzenders hebben het heel letterlijk genomen, een enkeling is er vrijer mee omgegaan. Een jurylid dat de foto wil bewaren voor de volgende ronde, steekt de hand op. Zo maken we het aantal kandidaten steeds kleiner. Dan bekijken we de laatste selectie, zo’n 35 foto’s. Nog tien te veel. Weer bestuderen we deze foto’s op het scherm, wikken en wegen ze.

"Aardige foto, de situatie is mooi, maar de fotograaf heeft er te weinig mee gedaan."
"Mooi licht, prachtige locatie, maar de fotograaf had duidelijker keuzes moeten maken. Wat wil hij nu precies laten zien?"
"Het is inderdaad een mooie foto. Maar past hij bij het thema van de wedstrijd?’
"Thema of niet, de foto moet je hoe dan ook pakken en overtuigen."
"Technisch is er wel wat op aan te merken."
"Ja, dit is echt een fantastische foto, die moet door!"

We schiften en heroverwegen. Dan blijven er nog 28 beelden over.  "Kan iedereen zich in deze keuze vinden?" vraag ik. Instemmend geknik. Hier gaan we mee verder.

Pauze. Een moment om even bij te komen en na te praten.

Jurering Frans Lanting Award

De foto’s worden geprint. Er liggen 28 afbeeldingen op tafel. De juryleden lopen langs de tafel, wijzen hun favoriet aan of de foto waarvan ze minder overtuigd zijn. Er heerst grote tevredenheid. "We hebben een mooie selectie overgehouden", zegt Frans. Nog drie foto’s sneuvelen. Daar liggen ze op tafel: de 25 genomineerde foto’s van de eerste Frans Lanting Award. Het publiek mag vanaf vanavond hieruit zijn favoriete foto kiezen, nadat juryvoorzitter Frans Lanting de genomineerde foto’s in het programma RTL Late Night van Humberto Tan (de uitzending start om 22.30 uur) mag presenteren. De jury heeft gesproken, het woord is nu aan het publiek.

Frans komt naar me toe en geeft een high five. "Dat ging goed. Fijne jurering, goede sfeer. En heel mooie foto’s."

Maak zelf je keuze uit de 25 genomineerde foto’s op www.franslantingaward.nl en maak kans op een prachtig prijzenpakket. De keuze van de vakjury en de publiekswinnaar worden bekendgemaakt op 26 november, opnieuw in RTL Late Night.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten