lezen Wij

Levende talen

Bekijk Sluit

lezen Wij

103 jaar oud was Albertine Bell toen ze werd geïnterviewd. Ze werd geconfronteerd met een reeks namen. Haar reactie was steeds dezelfde: “Dote te”, oftewel: niet meer in leven.

Datum
Auteur
Aart Aarsbergen

Bell was de laatste spreekster van het Berbice-Nederlands, een in Guyana gesproken slaventaal uit de koloniale tijd met invloeden van het Nederlands, het West-Afrikaans en indianentalen. Ze straalde in het gesprekje met de linguïst vooral eenzaamheid uit. Hoe moet het zijn als er niemand meer is met wie je in je moedertaal kunt spreken? Met Bells overlijden in 2003 verdween haar taal voorgoed – ‘dote te’.

National Geographic besteedt deze maand uitgebreid aandacht aan kleine talen. Sommige bloeiend, andere zieltogend. Drie talen ver weg, een vierde dichtbij: het Frans-Vlaams, gesproken door enkele tienduizenden mensen in de noordwesthoek van Frankrijk. Redacteur Robbert Vermue en fotograaf Kris Pannecoucke ontmoetten er bewoners met hart voor hun taal en cultuur, en met zorgen voor de toekomst. “Vroeger klapte iedereen hier Vlaemsch’, zegt een oud-leraar. De streektaal, een variant van het West-Vlaams, wordt volgens de Unesco bedreigd, maar die status van ‘linguïstisch erfgoed’ dat bescherming verdient, levert niet meteen nieuwe sprekers op. Frankrijk beschermt van oudsher vooral de eigen taal, al kondigde de nieuwe president François Hollande in zijn verkiezingscampagne aan de streektalen in het land te erkennen en het Europees Handvest voor regionale talen te zullen tekenen. Een eerste stap op weg naar onderwijs in het Frans-Vlaams?


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten