lezen Ver verleden

Mayavondst ontkracht voorspelling einde van de wereld

Bekijk Sluit

lezen Ver verleden

Anders dan velen vrezen zal de wereld volgens de oude Maya’s helemaal niet op 21 december vergaan. Dat concluderen twee onderzoekers uit de vondst van een muur vol berekeningen in een Maya-vindplaats in Guatemala.

Datum
Auteur
Pancras Dijk
Fotograaf
Tyrone Turner | Illustrator: William Saturno and David Stuart

Dat maakten National Geographic Magazine en Science donderdag in Washington, D.C. bekend. Archeoloog William Saturno van de Boston University vond in de oude Mayastad Xultún, verstopt onder een meter aarde en dikke vegetatie, een bouwwerk dat de werkplaats van een schrijver lijkt te zijn te geweest. De muren zijn versierd met schilderingen, honderden krabbels en tijdsberekeningen. Daaruit blijkt dat de Mayakalender niet stopt op 21 december 2012, zoals vaak wordt aangenomen, maar nog zeker zevenduizend jaar doorloopt. Het onderzoek van Saturno werd gefinancierd door de National Geographic Society.

Eén muur van het schrijvershuisje is bedekt met piepkleine rode en zwarte hiëroglyfen van een type dat nooit eerder werd aangetroffen. Ze staan voor de tijdscycli die de Maya’s belangrijk achtten: de ceremoniële kalender van 260 dagen, de 365-dagen durende zonnekalender, de 584-daagse cyclus van de planeet Venus en de cyclus van Mars, die 780 dagen duurt. De kalenders lopen door tot ongeveer zevenduizend jaar in de toekomst. Het is voor het eerst dat archeologen cycli hebben gevonden die op deze manier zijn gerangschikt.
Een ander getal dat in het pleister is gekrast, 813, is mogelijk een datering van de berekening. In dat jaar was het verval van de Mayawereld al begonnen.

De ontdekking wordt in het juninummer van National Geographic Magazine gepubliceerd, en op 11 mei in het wetenschappelijke tijdschrift Science. De schrijverswerkplaats werd ontdekt in 2010 door Max Chamberlain, een student van William Saturno. Met subsidies van de National Geographic Society konden Saturno en zijn team de opgraving van de werkplaats op touw zetten. “Het is eigenlijk een wonder dat Xultún bestáát”, zegt Saturno. “Zulke geschriften en schilderingen op muren blijven doorgaans niet goed bewaard in het vochtige laagland van de Maya’s. Zeker niet in een huis dat maar een meter onder de oppervlakte ligt begraven.”

De wetenschappers menen dat de hiëroglyfen symbool staan voor het wereldbeeld van de Maya’s: “De oude Maya’s voorspelden dat de wereld blijft voortbestaan, en dat alles er zevenduizend jaar in de toekomst nog steeds hetzelfde uitziet”, zegt Saturno. “Wij blijven zoeken naar een einde, maar de Maya’s zochten juist naar de bevestiging dat alles hetzelfde zou blijven. Het is een compleet andere mentaliteit."

Lees ook de weblog van Pancras Dijk: Niets geen einde van de wereld dus.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten