lezen Nieuws

National Geographic Magazine december 2014

Bekijk Sluit

lezen Nieuws

Vanaf deze week ligt het decembernummer in de schappen. Hier alvast een voorproefje van wat je in onze nieuwe editie kunt lezen.

Datum
Auteur
Aart Aarsbergen
Fotograaf
Joakim Eskildsen

Het sinterklaasfeest kent vele gedaanten. Terwijl het in de publieke discussie wordt teruggebracht tot de versie die schoolmeester Jan Schenkman in 1850 van de goedheiligman met zijn zwarte knecht Piet maakte, blijken er veel meer verschijningsvormen van deze oude traditie te zijn. Op de Waddeneilanden bijvoorbeeld wordt een heel ander soort feest gevierd, dat Sunneklaas of Sunterklaas wordt genoemd. Voor National Geographic bezocht journalist en theatermaker Arnold-Jan Scheer samen met fotograaf Friso Spoelstra vorig jaar het Sunneklaasfeest op Ameland. Ze maakten een bijzondere reportage over dit geheime ritueel, waarbij pottenkijkers eigenlijk niet welkom zijn.

Arnold-Jan Scheer is al ruim dertig jaar gefascineerd door folklore en oude volksgebruiken, die naar zijn idee vaak een heidense oorsprong hebben. Voor zijn boek Zwarte Sinterklazen bezocht hij veelal onbekende Sinterklaasvieringen in alle uithoeken van Europa. Zijn werk oogst zowel lof als kritiek. “Ik heb grote waardering voor het internationale onderzoek van Arnold-Jan Scheer”, vertelt Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. “Het is inderdaad frappant dat er in heel Europa vergelijkbare voorbeelden zijn met de Amelandse Sunneklaas.” Maar de Germaanse interpretatie van het volksfeest vindt zij wat speculatief. “Het probleem met dit soort stellingen is dat ze, omdat ze naar de prehistorie verwijzen, historisch bewijsmateriaal ontberen. Er zijn vormovereenkomsten, maar die tonen niet per se een oorzakelijk verband aan.”

Hoe dan ook, Scheer en Spoelstra hebben een fascinerend verslag gemaakt van een raadselachtig, magisch ritueel dat weinig mensen kennen.

Verder in dit nummer:

• Eten is liefde (coveronderwerp, zie foto). We doen niets liever dan samen eten: het brengt families samen en smeedt vriendschappen. Een ode aan de eettafel.
• 3 vragen aan de Colombiaanse kunstenaar Abel Rodríguez, winnaar van de Prins Clausprijs 2014
• Voettocht door het Heilige Land. Paul Salopek vervolgt zijn jarenlange wandeltocht Out of Eden door Israël en Jordanië, een gebied met gewijde grond voor drie grote wereldreligies.
• Carthago. Carthago was in de oudheid al een belangrijke stad toen Rome zich nog moest ontwikkelen. Toch zou de nieuwkomer uiteindelijk de wereld overheersen en Carthago vernietigen. Het verhaal van een stad die twee keer bestond.
• Zeeën van het zuiden. De wateren rond zuidelijk Afrika zijn beschermd. Wie komt er op voor de kleine vissers, nu hun broodwinning wordt bedreigd?
• 3D-printen. Van huizen tot voedsel: de printer drukt het af. Kunnen we in de toekomst zelf alles printen wat we willen?
• Cowboys in Patagonië. Bagualero’s jagen in de hooglanden van Zuid-Chili op wilde runderen.
• ‘Planten houden niet van de natuur’: interview met Gertjan Meeuws, directeur van PlantLab in Den Bosch.

En natuurlijk: de uitslag van de Frans Lanting Award 2014!

Dit nummer ligt tot 18 december in de winkel, maar is ook te bestellen in onze webwinkel. National Geographic Magazine is nu ook te lezen op je iPad en iPhone. Abonnees op het Magazine kunnne de digitale editie gratis downloaden.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten