lezen Nieuws

Nieuw rapport: ‘Aantal cheeta’s in veertig jaar tijd met helft afgenomen’

Bekijk Sluit

lezen Nieuws

Het aantal cheeta’s is de laatste veertig jaar met ongeveer de helft afgenomen. Volgens een nieuwe telling leven er nog slechts 7100 exemplaren in het wild. Onderzoekers pleiten ervoor de soort de IUCN-status ‘bedreigd’ te geven.

Datum
Auteur
Paul van Beem
Fotograaf
Frans Lanting, National Geographic Creative

Zo niet, dan zal de soort uitsterven, stellen onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences, waarin de eerste grootschalige cheeta-telling sinds 1975 staat beschreven. Toen leefden er naar schatting 14.000 Acinonyx jubatus in het wild, nu is dat nog ongeveer de helft.

Het is niet het enige sombere nieuws. De auteurs stellen verder dat de cheeta – het snelste landdier ter wereld – inmiddels is verdreven uit 91 procent van zijn oorspronkelijke habitat. De katachtige kwam ooit voor in bijna heel Afrika, maar is nu nog vooral te vinden in Angola, Namibië, Zimbabwe, Botswana, Zuid-Afrika en Mozambique. De situatie in Azië is nog nijpender: alleen in Iran leeft nog een groep van minder dan vijftig dieren. 

Tijd voor actie, stellen de auteurs van de nieuwe studie. “Als de populatie in dit tempo blijft dalen is de kans op uitsterving reëel”, zegt Luke Hunter, medeauteur en president van Panthera, de internationale organisatie die zich inzet voor grote katachtigen. Hunter en collega’s pleiten ervoor de status van de cheeta op de rode lijst van bedreigde diersoorten van het IUCN te wijzigen van ‘kwetsbaar’ naar ‘bedreigd’. 

De afname van de cheetapopulatie is voor een deel het gevolg van menselijke activiteiten. Oorspronkelijk leefgebied wordt gebruikt voor landbouw en veeteelt, en boeren zien de dieren als bedreiging voor hun vee. Daarnaast worden cheeta’s gestroopt voor hun huid en andere lichaamsdelen, en zelfs gedood voor bushmeat. Dit laatste geldt ook voor prooidieren als gazellen, impala’s en wrattenzwijnen, zodat er voor de cheeta steeds minder voedsel overblijft.

Weinig cheeta’s in beschermde gebieden

Om de dieren te behoeden voor deze gevaren worden ze uitgezet in beschermde gebieden. Dit gebeurt steeds meer, maar uit de studie blijkt dat twee derde van de cheeta’s buiten beschermde gebieden leeft. “En in veel van de beschermde gebieden is het maximum aantal cheeta’s al bereikt”, zegt hoofdauteur Sarah Durant. “Het voortbestaan hangt af van de maatregelen die we treffen buiten de beschermde gebieden. We moeten een beleid creëren waarbij ook de lokale gemeenschappen kunnen profiteren van het behoud van deze soort.”

Foto: Frans Lanting, National Geographic Creative.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten