lezen Fotografie

Paul Nicklen: de passie van een fotograaf

Bekijk Sluit

lezen Fotografie

Afgelopen weekend vond in Burgers’ Zoo in Arnhem het zesde Internationale Natuurfotofestival plaats. Een van de hoofdgasten van deze bijeenkomst was National Geographic fotograaf Paul Nicklen.

Datum
Auteur
Aart Aarsbergen

Afgelopen weekend vond in Burgers’ Zoo in Arnhem het zesde Internationale Natuurfotofestival plaats. Een van de hoofdgasten van deze door het Natuurfotografen Verbond Nederland (NVN) georganiseerde bijeenkomst was National Geographic fotograaf Paul Nicklen. Hij is bekend van zijn reportages over bijvoorbeeld narwallen, ijsberen, zeeluipaarden en laatstelijk (afgelopen augustus) over de spirit of kermode bear in British Colombia. Ik was bij zijn presentatie op vrijdagavond. Hoewel Paul in een voorgesprek had aangegeven dat hij zich grieperig voelde, gaf hij een wervelende presentatie die ondanks zijn lengte nooit verveelde.

Pauls foto’s zijn fantastisch, hij weet op ongelooflijk indringende manier de onbekende wereld van de poolgebieden voor ons te ontsluiten. Maar wat zijn presentatie vooral boeiend maakte waren de verhalen achter de foto’s. Zo vertelde hij dat voor zijn dierenportretten het liefst geen gebruik maakt van een telelens, ‘omdat met een gewone lens de foto’s intiemer worden.’ Dat kan zo zijn, maar het betekent wel dat hij heel dicht bij zijn onderwerp moet komen, en als dat een ijsbeer of een zeeluipaard is, kleeft hier nog wel enig gevaar aan.

Paul Nicklen is goed bekend met het poolgebied, hij groeide op in arctisch Canada, maar zoekt ondanks zijn veldkennis altijd weer hachelijke situaties op om nog betere, nog indrukwekkender foto’s te maken. Hij duikt in het ijskoude water tussen ijsschotsen en ver onder het ijs. Hij zwom met uiterst gevaarlijke zeeleeuwen en maakte een foto van een hongerige ijsbeer die zijn hut dreigde binnen te dringen. Hij kwam vast te zitten in het drijfijs, crashte vanwege de extreme koude twee keer met een ultralight-vliegtuigje waarmee hij luchtopnames van narwallen wilde maken. Hij heeft vaak letterlijk zijn leven in de waagschaal gesteld voor een bijzondere foto.

Zijn vakmanschap en tomeloze inzet hebben prachtige reportages voor National Geographic opgeleverd. Hij en zijn collega’s in het veld zijn de helden van ons blad, zij schragen de reputatie van National Geographic als het tijdschrift met de beste natuurfotografie ter wereld.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten