lezen Fotografie

'Probeer voorbij het bekende te komen.' Fototips van hoofdredacteur Aart Aarsbergen

Bekijk Sluit

lezen Fotografie

Je kunt tot en met 1 oktober foto's inzenden voor de Frans Lanting Award. In de jury zit hoofdredacteur Aart Aarsbergen. Waar let hij op tijdens het beoordelen van de inzendingen en wat heeft hij zélf met fotografie?

Datum
Auteur
Nathalie van Koot
Fotograaf
Frans Lanting

Wat was je eerste camera?
In mijn middelbare schooltijd mocht ik gebruik maken van de Leica Ic van mijn stiefvader, een legendarische kleinbeeldcamera uit de jaren vijftig. Deze camera heb ik nog steeds, je kunt er haarscherpe foto’s mee maken.

Wat zit er in je cameratas?
Ik ben geen fotograaf, maar als redacteur en jurylid vooral een fotobeoordelaar. Ik weet wat een goede foto is, niet per se hoe je die moet maken. Toch fotografeer ik zelf ook graag. Ik heb tegenwoordig op reis een systeemcamera met een goed zoomobjectief bij me. Ook heb ik een lens met een vaste brandpuntafstand. Die is lekker licht en dwingt je tot een nauwkeurige compositie.

Wat zijn je mooiste foto’s?
Mijn mooiste foto’s moet ik nog maken. Tot nu toe is het niet veel…

Een tip voor de deelnemers aan de Frans Lanting Award?
Probeer voorbij het cliché, voorbij het bekende te komen. Het thema van de wedstrijd is: waar land en zee elkaar raken. Het ligt voor de hand een kustlandschap te fotograferen, maar het is interessant om het thema breder op te pakken. Verras de jury met een originele invalshoek!

Waarom wilde je graag in de jury en wat heb je met fotografie?
Ik vertegenwoordig National Geographic in de jury. Als hoofdredacteur ben ik nauw betrokken bij de selectie van de fotografie voor National Geographic Magazine. Ik zie veel werk van beroemde fotografen en heb daarom een verwende smaak.

Hoe ga je de foto’s beoordelen?
Technische kwaliteit is een vereiste. Maar dat is het begin. Om voor een prijs in aanmerking te komen moet je een verrassend beeld maken. Een foto die intrigeert, ontroert of je mogelijk aan het denken zet. Alleen maar mooi is voor mij eigenlijk niet genoeg.

Uit welke foto's van Frans Lanting zouden mensen inspiratie kunnen halen?
Twee foto's van Frans Lanting die ik bijzonder vind. De foto van Dodevlei in Namibië (zie hieronder) is een bijna surrealistische landschapsfoto. Ik ben dit voorjaar op die plek geweest. De foto van Frans kan maar op één moment van de dag worden gemaakt, als 's ochtends de schaduw tot aan voet van de rode heuvel is teruggedrongen. Het tekent de kwaliteit van de fotograaf dat hij net dat moment weet te vangen. De foto van de poema (hoofdfoto bovenaan) vind ik bijzonder omdat door de krappe uitsnede een bijna geometrische compositie is ontstaan, terwijl het toch ook een heel intiem dierenportret is. Frans Lanting laat zien dat je van vrijwel elk situatie een bijzondere foto kunt maken.

Wil je meedoen aan de Frans Lanting Award? Je kunt via deze wedstrijdpagina je foto's inzenden.

Frans Lanting Sossusvlei


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten