lezen Ver verleden

Romeinse vindingrijkheid in Palmyra

Bekijk Sluit

lezen Ver verleden

Tussen de afbrokkelende stenen zijn nog steeds lange straten met zuilen, triomfbogen en overblijfselen van een markt te onderscheiden. De stad Palmyra in Syrië moet met tweehonderdduizend inwoners een oase zijn geweest, en dat midden in de woestijn.

Datum
Auteur
Anouschka Valkenhoff
Fotograaf
Jørgen Christian Meyer

Om te achterhalen hoe een stad in een woestijn op onvruchtbare grond zo kon floreren, deed archeoloog Jørgen Christian Meyer van de Universiteit van Bergen in Noorwegen vier jaar lang onderzoek in de Syrische woestijn. De onderzoekers troffen sporen aan van een uitgebreide netwerk van door mensen gemaakte reservoirs en kanalen die de 120 tot 150 millimeter aan jaarlijkse regenval moesten opvangen. Dat de hulpmiddelen intensief zijn gebruikt, blijkt onder meer uit het feit dat het landschap rondom de stad intensief werd gebruikt voor landbouw.

Veel wetenschappers dachten dat het klimaat in de tijd van de Romeinen anders was en verklaren zo het bestaan van de welvarende stad. Volgens Meyer wijzen zijn onderzoeksresultaten er echter op dat menselijke vindingrijkheid de verklaring is. “Er is een zeer intensieve discussie geweest over klimaatveranderingen sinds de Klassieke Oudheid, en sommige onderzoekers gebruikten klimaatverandering als verklaring voor bijna elk fenomeen, zoals de val van de keizerrijken. Er is inmiddels min of meer een consensus dat het klimaat niet dramatisch is veranderd sinds de oude Grieken en Romeinen.” Het gebied dat ten noorden van Palmyra ligt, mag dan een droge steppe zijn, het is volgens Meyer zeer geschikt voor landbouw, mits natuurlijke hulpbronnen goed worden benut.

Volgens historische bronnen werd een deel van de goederen vanuit Azië via de Indische Oceaan of Perzische Golf over de Eufraat naar Europa gevaren. Vervolgens werden ze verzameld en per karavaan door Syrië, via Palmyra vervoerd naar de Middellandse Zeehavens. Overal langs de Eufraat lagen kleine koninkrijken die belasting vroegen van langsvarende handelaren. De woestijnkaravaan bood met slechts één tussenstop waarschijnlijk een goedkoper alternatief.

Om een nog gedetailleerder beeld te krijgen van de opeenvolging van gebeurtenissen in het gebied, had Meyer graag opgravingen gedaan. Het gewapende conflict in Syrië verhinderde dit. “Of ik mijn werk ooit kan vervolgen, durf ik nu niet te zeggen.”


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten