lezen Ver verleden

Terracottastrijders in Leiden

Bekijk Sluit

lezen Ver verleden

Daar staan ze dan, in de Chinese zaal van het Museum voor Volkenkunde, mooi aangelicht op een rood plateau: drie Chinese terracottasoldaten.

Datum
Auteur
Aart Aarsbergen

De drie beelden zijn onderdeel van het enorme leger van zo’n zesduizend krijgers dat was uitgerust om de wrede keizer Qin Shi Huangdi, die heerste van 221-210 v.C., voor eeuwig bescherming te bieden. Je kunt vrij dichtbij de bijna levensgrote beelden komen. Wat mij opviel was de levendigheid van hun blik. Iedere strijder heeft een eigen gezichtsuitdrukking. Hoewel de beelden in massaproductie zijn gebakken, had de kunstenaar de mogelijkheid door een combinatie van elementen de strijders een eigen karakter te geven. Het gezicht werd in een mal gevormd, waarna kon worden gekozen uit diverse standaardkapsels, -oren, -snorren en –baarden. Het lichaam werd apart gemaakt en was eveneens opgebouwd uit een combinatie van standaardelementen. Zo vertoonden de strijders een schijnbaar oneindige variatie, als van een echt leger.

Op de beelden zie je duidelijk verfresten. Het idee dat wij van het terracottaleger hebben, is een enorme verzameling van monochrome kleibeelden. Maar zo was het niet opgezet. Qins leger was geen sombere stoet, het was een parade van felle kleuren: rood, groen, paars, geel. Alle krijgers waren beschilderd met twee lagen lak, waarop een op eieren gebaseerde verf was aangebracht. Deze lak bladderde af zodra de archeologen het leger uitgroeven en de beelden met zuurstof in aanraking kwamen, waardoor de beelden onmiddellijk hun kleur verloren. Inmiddels zijn er technieken ontwikkeld om deze lakresten te beschermen (zie National Geographic Magazine, juni 2012).

Ik heb inmiddels stapels foto’s van dit enorme complex bij Xi’an gezien, maar het is fantastisch in Leiden drie vertegenwoordigers van deze fenomenale archeologische vondst in ‘levende lijve’ te ontmoeten. En neem ook de tijd de film die in de zaal ernaast draait te bekijken, de documentaire geeft waardevolle achtergrondinformatie over de megalomane keizer Qin Shi Huangdi en zijn even megalomane project.
 
De tentoonstelling ‘Terracottastrijders uit China’ is tot en met 10 maart 2013 te zien in het Museum voor Volkenkunde in Leiden. Op 25 augustus 2012 vindt hier een speciale abonneemiddag rondom deze tentoonstelling plaats.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten