lezen Wetenschap

Wereldwonder in kaart gebracht met drones

Bekijk Sluit

lezen Wetenschap

Efeze was ooit een belangrijke havenstad in Klein-Azië, aan de huidige Turkse westkust. Met behulp van drones kunnen archeologen nu een betrouwbare 3D-versie van de stad maken.

Datum
Auteur
Lisa Dupuy
Fotograaf
GettyImages

National Geographic Emerging Explorer Patrick Meier is namens Drone Adventurers betrokken bij het project. De drone-expert zette de onbemande vliegtuigjes onder meer in om nieuwe sites te vinden. “Waar de vegetatie wat minder dicht is, liggen wellicht nog fundamenten begraven. Vanuit de lucht is dat goed te zien”, aldus Meier.

Daarnaast kunnen met de drones al bekende ruïnes preciezer in kaart worden gebracht. De vliegtuigjes verzamelen data over straten, fundamenten en gebouwen, waarmee de antieke stad virtueel kan worden opgebouwd. “We voegen de camerabeelden samen, als een mozaïek.”

In Efeze bevond zich onder meer de Tempel van Artemis, een van de zeven wereldwonderen van de antieke wereld. Al jaren geldt de stad als een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen uit de Griekse oudheid. In het iets westelijker gelegen Aphrodisias werd met de drones het antieke amfitheater onderzocht.

Meier en andere drone-experts waren vijf dagen in touw in het gebied van de sites. “We lieten de drones over het gebied vliegen via een voorgeprogrammeerde route.” De sites werden op die manier snel in kaart gebracht, en er bleef voor de archeologen meer tijd over voor het ‘echte’ werk. “Drones kunnen een handig hulpmiddel zijn,” zegt Meier, “ter aanvulling op het werk van de specialisten.” Het zijn immers de archeologen zelf die nog moeten gaan graven.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten