zien In het wild

Zeldzaam: jonge ocelotten in beeld

Bekijk Sluit

zien In het wild

Biologen hebben met cameravallen beelden weten te maken van ocelotten in de Amerikaanse staat Texas. Naast volwassen exemplaren zijn daarop ook jongen te zien.

Datum
Auteur
Alexandra E. Petri
Fotograaf
U.S. Fish and Wildlife Services

De ocelotten, of pardelkatten, werden in april 2016 gespot op twee verschillende locaties in de regio Zuid-Texas, in de gelijknamige Amerikaanse staat. “Op één locatie spotten we drie vrouwtjes met jongen, met daarbij ook een tweeling”, zegt bioloog Hilary Swart van the U.S. Fish and Wildlife Service. “Met name dat laatste was fantastisch om te zien.”

Ook in de Laguna Atascosa National Wildlife Refuge, een beschermd natuurgebied in de Rio Grande Vallei, werden ocelotten gespot. Swart: “Een van de jongen op de beelden weegt waarschijnlijk nog geen halve kilo.”

De ocelot is zeldzaam in de Amerikaanse regio Zuid-Texas. Naar schatting leven er tussen de tachtig en honderd exemplaren. De katachtige kwam oorspronkelijk ook verder oostwaarts (Arkansas en Louisiana) voor, maar inmiddels is zo’n 95 procent van het oorspronkelijke leefgebied verdwenen. Swart: “En doordat de verschillende leefgebied niet meer aan elkaar grenzen treedt er genetische isolatie op, wat leidt tot een vermindering van genetische diversiteit.” Toch is de bioloog voorzichtig optimistisch: “Het is geweldig om te zien dat de camerabeelden laten zien dat er nu zoveel jongen rondlopen.”


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten