Digital Nomad

Veerle Witte 21-07-2014 18:54

Vorige week stond deze stad nog volledig op zijn kop tijdens het wereldberoemde feesten van San Fermin. Woeste stieren rennen volgens de jaarlijkse traditie door de straten van Pamplona: de hoofdstad van Navarra. De stad die oude plazas, moderne winkels en een levendig nachtleven samenbrengt. Eén van de favoriete steden van Hemingway!

De oude Romeinse stad ligt aan de Agrarivier, ten zuiden van de bergen en valleien van de Pyreneeën en ten noorden van de kastelen en kloosters van de Ebrovallei. De mensen zijn er vrolijk en gastvrij, feest en eten is er in overvloed. Nobelprijswinnaar en Amerikaans schrijver Ernest Hemingway werd bij zijn eerste bezoek overweldigd door de charme van Pamplona: hij bezocht de stad wel negen keer. Vijf redenen om ook naar Pamplona te gaan.


1. De stadsmuur
Wandel door de kleine parken en tuinen rondom de oude stadsmuren van Pamplona: driekwart ervan staat nog! Toppunt is het magnifieke uitzichtpunt Redin-Bastion. Je kijkt uit over de hele stad: één van de groenste van Spanje!

2. De traditionele keuken
Pamplona is beroemd om haar steaks, rund-, kalfs- en lamsgerechten. Je vindt ze in alle vormen: van de traditionele steak tot aan rijke stoofschotels en worstjes. Ieder jaar verandert Pamplona helemaal in een culinaire hotspot tijdens Semana del Pincho: een week die volledig gewijd is aan de kleine haute cuisine. Iedere deelnemende bar introduceert in die week twee nieuwe gerechtjes, die beoordeeld worden door een jury. De straten van Pamplona worden overspoeld met fijnproevers die alle nieuwe pinchos (borrelhapjes) komen proberen.

3. De Pelgrimsroute
Binnen de oude stadsmuren vind je de rijke historie van Pamplona. Loop een deel van de beroemde Pelgrimsroute (de Camino de Santiago) die vanuit de Pyreneeën Pamplona inloopt, richting Santiago de Compostella. Slenter door smalle straatjes, over romantische pleinen en langs de unieke bouwwerken van de stad.

4. Café Iruña
Pamplona wordt Iruña genoemd door de inwoners zelf, in het Baskisch is het Iruñea. Café Iruña was de favoriete spot van Hemingway. In zijn boek The Sun Also Rises – het boek wat Pamplona beroemd maakte – noemt hij dit café wel veertien keer. Het oude grand café is de ideale spot voor een snelle hap, goede koffie of een lekker ontbijtje.

5. De kathedraal
De tweede grootste klok van Spanje, de crypte met de overblijfselen van Spaanse heersers en de vele verschillende bouwstijlen maken de kathedraal tot het kroonjuweel van Pamplona. In de dertiende eeuw werden de ruïnes van een Romaanse kerk omgebouwd. Ruim honderd jaar werd eraan gewerkt en tot aan de negentiende eeuw werden er nog aspecten toegevoegd. Het resultaat is een uniek bouwwerk met elementen uit de gotiek, het neoclassicisme en de renaissance gecombineerd. 

Veerle Witte 19-07-2014 18:51

Terwijl je uitkijkt over uitgestrekte wijngaarden nip je van een Rioja: de zachte elegante wijn van de bijna gelijknamige regio. La Rioja is de bekendste wijnregio van Noord-Spanje, die getekend wordt door wijngaarden, valleien en bodegas.
Lees de volledige blog »

Veerle Witte 17-07-2014 12:46

San Sebastián's centrum is net een klein Parijs met de prachtige Belle Époque gebouwen. Op vijf minuutjes lopen ligt Concha Bay, waar Christus over uitkijkt van bovenaf de berg, net als in Rio. Rio en Parijs, slechts vijf minuten van elkaar!
Lees de volledige blog »

Veerle Witte 16-07-2014 21:39

Ik zou eeuwig kunnen blijven schrijven over de geisers, vulkanen en modderpoelen van IJsland, maar de volgende bestemming wacht. Om het af te leren, hier nog één keer een samenvatting van mijn reis door IJsland, maar dan op video!
Lees de volledige blog »

Veerle Witte 10-07-2014 15:32

Hoewel IJsland nog geen drie uur vliegen is en ontzettend westers aan doet, beland je er in een totaal andere wereld. Een wereld van bijzondere lekkernijen en hippe elektronische muziek.
Lees de volledige blog »

Veerle Witte 04-07-2014 21:01

Er zijn van die landen waar je kriebels van in je buik krijgt, waar je hart sneller van gaat kloppen, waar je het liefste nooit meer weg zou gaan. Landen waar je verliefd op wordt. IJsland is zo’n land.
Lees de volledige blog »

Veerle Witte 01-07-2014 10:31

Wie met de auto door IJsland rijdt, zal voornamelijk rijden op Road 1: de weg die heel IJsland rondgaat en je trakteert op gletsjermeren, vulkanen, kokende modderpoelen en fjorden. De weg waarlangs je mysterieuze stenen torentjes vindt.
Lees de volledige blog »

Over Digital Nomad

Onze online wereldreizigers bezoeken als Digital Nomad geregeld bijzondere bestemmingen en doen daar tijdens hun trips elke dag live verslag van.


 
Ontdek San Sebastián met @GoLocal_ss! nationalgeographic.nl/guest/blog/vee… #Donostia #Spanje #reizen [22-07-14 13:43]

@SpanjeNederland Hebben jullie nog andere tips of favoriete spots in #SanSebastián? nationalgeographic.nl/guest/blog/vee… #Spanje #blog [22-07-14 13:20]

Wat te doen in #Pamplona? Volg Hemingway! nationalgeographic.nl/guest/blog/vee… #Spanje #reizen #Hemingway #Navarra [22-07-14 13:18]


 
Advertentie De Digital Nomad blogs, tweets, foto's en video's worden mede mogelijk gemaakt door Spaanse toeristische dienst, Icelandair en Wereldwijd WiFi:


 

 

Laatste posts
 
 
 

 
 

Duitsland Fact Sheet
Hoofdstad: Berlijn (3.406.000 inwoners in 2011)
Taal: Duits (officiële taal)
Vliegtijd vanaf Schiphol: 1,5 uur (Berlijn)
Luchthavens: Berlijn (THF), Munchen (MUC) en Dusseldorf (DUS)
Lees verder ›

 

 

Bestemming Uitgelicht

Duitsland
Bekijk bestemming


Nieuwsbrief ›
Blijf op de hoogte van National Geographic.
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.