Digital Nomad

Veerle Witte 01-08-2014 09:37

Vier klokkentorens rijzen boven de oude stenen straten uit van het charmante stadje Rab. Een trap naar beneden leid je naar de zee, waar Kroaten in bosjes op de rotsen of de kiezelstranden zitten: biertje in hun hand, voeten in het water. Ik strijk neer voor een reggaebar en geniet van dit zomerse schouwspel op Felix Arba: het blije eiland.

Een blij eiland moet precies zijn wat het was toen de Romeinen voet aan wal zetten op Rab. Heb je wel eens dat je door een fort, een kasteel of een oude stad loopt en dat je je probeert voor te stellen hoe het leven er eeuwen geleden uitzag? Ik verbeeld me hoe ridders te paard door de poorten komen, bakkers hun brood verkopen op straat en boogschutters de wacht houden in de torens. De Rabska Fjera maakt deze hersenspinsels werkelijkheid. Rab verandert voor drie dagen in het middeleeuwse Felix Arba: de naam die de Romeinen aan Rab gaven. Het blije eiland.Maar ook buiten de avonden, die gevuld zijn met zingende Kroaten die dansend door de straten trekken, zijn de dagen op Rab buitengewoon fijn. Het eiland is maar 22 kilometer lang en 11 kilometer breed. Je bent het eiland dus zo rond! In mijn huurauto ga ik op avontuur. Vanaf de weg die overwegend langs de kust loopt, kijk je uit over het heldergroene water dat Rab omringt.

De zuidelijke kant van het eiland is bezaaid met dennenbossen. Ik parkeer mijn auto in het nationale park Kampor waar de frisse dennengeur je tegemoet komt. De baaitjes in Kampor zijn lieflijk en gezellig. Enkele zijn bereikbaar per auto, maar voor het grootste gedeelte zal je eerst een stuk moeten hiken door de bossen. Geen straf! Maar zorg wel dat je vroeg gaat, anders wordt het te warm. De noordelijke kant is een stuk droger en hoge kliffen grenzen aan de zee: het grootste gedeelte ontoegankelijk. Het mooiste deel in het noorden is Lopar: een schiereiland met goudgele zandstranden. Uniek, want zandstranden zijn zeldzaam aan de Kroatische kust.Het heldere zeewater van Rab is overigens niet alleen fijn om in te zwemmen, maar ook ideaal om te snorkelen of duiken. Ik maak een duik voor het eerst in twee jaar tijd. Hier geen schildpadden zoals in Mexico of stierhaaien zoals in Cuba, maar meterslange grotten gevuld met kleurige koralen en enorme scholen vissen. Mijn dagen op Rab waren heerlijk. Ik snap nu waarom de Romeinen haar ooit Felix Arba noemden. 

Veerle Witte 27-07-2014 19:19

Drie dagen lang worden de middeleeuwen nagespeeld tijdens de warme zomeravonden in Rab-stad. Het oude centrum is ’s avonds gevuld met stands waar handgemaakte producten verkocht worden, die ter plekke gemaakt worden.
Lees de volledige blog »

Veerle Witte 24-07-2014 10:28

Vandaag vertrek ik naar het zonnigste eiland van Europa: het Kroatische Rab, waar de zon gemiddeld zeven uur per dag schijnt. Toch ga ik niet alleen naar Rab om te zonnen. Morgen begint de Rabska Fjera: een driedaags middeleeuws cultuurfestival!
Lees de volledige blog »

Veerle Witte 23-07-2014 09:56

Terwijl het noorden gedomineerd wordt door de besneeuwde bergtoppen en groene valleien van de Pyreneeën, wordt het zuiden getekend door een droge gele woestijn. Reis even met me mee door de bizarre veranderlijke natuur van Navarra!
Lees de volledige blog »

Veerle Witte 21-07-2014 18:54

Vorige week stond deze stad nog volledig op zijn kop tijdens de wereldberoemde feesten van San Fermin. Woeste stieren rennen volgens de jaarlijkse traditie door de straten van Pamplona: de hoofdstad van Navarra.
Lees de volledige blog »

Veerle Witte 19-07-2014 18:51

Terwijl je uitkijkt over uitgestrekte wijngaarden nip je van een Rioja: de zachte elegante wijn van de bijna gelijknamige regio. La Rioja is de bekendste wijnregio van Noord-Spanje, die getekend wordt door wijngaarden, valleien en bodegas.
Lees de volledige blog »

Veerle Witte 17-07-2014 12:46

San Sebastián's centrum is net een klein Parijs met de prachtige Belle Époque gebouwen. Op vijf minuutjes lopen ligt Concha Bay, waar Christus over uitkijkt van bovenaf de berg, net als in Rio. Rio en Parijs, slechts vijf minuten van elkaar!
Lees de volledige blog »

Over Digital Nomad

Onze online wereldreizigers bezoeken als Digital Nomad geregeld bijzondere bestemmingen en doen daar tijdens hun trips elke dag live verslag van.


 
Waarom #Rab door de Romeinen tot Felix Arba (het blije eiland) is gedoopt? Lees mijn nieuwe #blog: nationalgeographic.nl/guest/blog/vee… #kroatie #reizen [01-08-14 10:02]

Ook van plan om #Rab te bezoeken? @RabTBoard helpt je de beste plekjes op het #eiland te vinden! #reizen #kroatie [30-07-14 09:25]

@Wesselman Inderdaad! Ik vond het verrassend mooi! :) [30-07-14 09:24]


 
Sponsor De Digital Nomad blogs, tweets, foto's en video's worden mede mogelijk gemaakt door Wereldwijd WiFi.


 

 

Laatste posts
 
 
 

 
 

Duitsland Fact Sheet
Hoofdstad: Berlijn (3.406.000 inwoners in 2011)
Taal: Duits (officiële taal)
Vliegtijd vanaf Schiphol: 1,5 uur (Berlijn)
Luchthavens: Berlijn (THF), Munchen (MUC) en Dusseldorf (DUS)
Lees verder ›

 

 

Bestemming Uitgelicht

Duitsland
Bekijk bestemming


Nieuwsbrief ›
Blijf op de hoogte van National Geographic.
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.