Digital Nomad

Veerle Witte 20-10-2014 10:07

Witte stukken brood drijven in een waterige soep, met twee eieren er bovenop. In een klein restaurantje vol oude mensen, eet ik Açorda à Alentejana: een typische traditionele broodsoep uit Alentejo. Het brood hebben we vanochtend vers gehaald bij Donna Emilia. Zij maakt haar brood nog volgens een eeuwenoud recept, waarbij geen chemicaliën maar bacteriën worden gebruikt voor het rijzen van het brood.


Vroeger werden deze bacteriën gekweekt door een bepaalde vochtigheid en temperatuur samen te laten komen: een kennis die nu verloren is gegaan. Daarom wordt er steeds een klein stukje deeg bewaard, zodat de bacteriën zich kunnen blijven vermenigvuldigen: iets wat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Dit recept is nog van voor Donna Emilia geboren was en iedereen in de wijde omtrek haalt zijn brood bij haar.‘Voor mij is deze broodsoep het perfecte voorbeeld van de geniale eenvoud van de Alentejaanse keuken,’ glundert Pedro. Mijn tafelgenoot. ‘Het enige dat je nodig hebt is water, zout, olijfolie, knoflook, koriander en brood. Et voila!’ Om het af te maken kun je nog een ei toevoegen, of bijvoorbeeld kabeljauw: een zeer geliefd ingrediënt in Portugal.

Een ander populair traditioneel broodgerecht dat we proeven is migas. Het brood wordt gemixt met water, tot pap geslagen en vervolgens gefrituurd. Het mengsel wordt op smaak gebracht met het dreamteam van Alentejo, dat je in bijna alle Alentejaanse gerechten terugvindt: olijfolie, knoflook en koriander. Het is gebruikelijk om restjes oud brood hiervoor te gebruiken: brood van zo’n drie dagen oud is perfect. Migas wordt meestal geserveerd met varkenslende of spareribs, gemarineerd in een pasta van knoflook en rode paprika.

Juist het goedkope en simpele karakter van migas en açorda maakt ze zo typisch voor Alentejo. ‘Van oudsher was Alentejo een arme regio, waar mensen creatief moesten zijn met weinig. Daarom werd er veel hergebruikt en is brood zo’n belangrijk ingrediënt,’ vertelt Pedro. ‘Mensen gebruikten wat er in huis was.’ Nu is deze manier van koken onderdeel geworden van de cultuur. Gerechten zijn simpel, maar voortreffelijk. En dát is de kracht van de keuken van Alentejo!

Veerle Witte 18-10-2014 12:08

Vanaf de hoge kliffen, kijk ik uit over zee. De geuren van rozemarijn, lavendel en tijm vermengen zich in mijn neus. Ik hike een deel van de Fisherman’s Trail van de Rota Vincentina en ben volledig in mijn element.
Lees de volledige blog »

Veerle Witte 15-10-2014 14:07

Jihoe, daar gaan we weer! De komende vijf dagen mag ik heerlijk ongegeneerd de Bourgondiër uit gaan hangen in Alentejo: de meest authentieke regio van Portugal!
Lees de volledige blog »

Veerle Witte 13-10-2014 11:32

The Gambia. De Smiling Coast of Africa. Het land waar je naar reggae luistert, waar je honderden vogels spot, waar rammen één keer per jaar een fortuin waard zijn en waar het leven rustig voorbijgaat.
Lees de volledige blog »

Veerle Witte 07-10-2014 09:39

Samen met een twintigtal kinderen aan onze zijde lopen we door een klein lokaal dorpje. We passeren huizen met adembenemende en felgekleurde kunstwerken. Je waant je in een openluchtmuseum.
Lees de volledige blog »

Veerle Witte 06-10-2014 00:48

Samen met vijf families eet ik mee uit een grote schaal couscous met schaapsvlees. De ram is vanochtend voor mijn ogen ritueel geslacht. Ik vier vandaag Tobaski, ofwel het Offerfeest, op traditionele wijze met de Gambianen.
Lees de volledige blog »

Veerle Witte 04-10-2014 23:22

Een klein chimpanseetje bungelt aan een tak boven zijn moeder. Af en toe landt hij even met zijn voetjes op haar hoofd of geeft hij haar een speelse tik. Op zo’n drie meter afstand kijken wij toe vanuit een bootje op de rivier.
Lees de volledige blog »

Over Digital Nomad

Onze online wereldreizigers bezoeken als Digital Nomad geregeld bijzondere bestemmingen en doen daar tijdens hun trips elke dag live verslag van.


 
Ahhhh, lekker thuiskomen! #regen #Nederland #yes [20-10-14 22:08]

Bye bye, Évora! Prachtige stad! #UNESCO #Portugal @VisitAlentejoNL http://t.co/2W3LCioYPI [20-10-14 15:08]

Laatste zonnestralen pakken in het prachtige Évora, voordat ik richting het vliegveld ga! Hoe is het weer in NL? http://t.co/6lv0eE7gSh [20-10-14 14:20]


 
Sponsor De Digital Nomad blogs, tweets, foto's en video's worden mede mogelijk gemaakt door Wereldwijd WiFi.


 

 

Laatste posts
 
 
 

 
 

Portugal Fact Sheet
Hoofdstad: Lissabon
Taal: Portugees (officiële taal), Mirandees (officiële taal)
Vliegtijd vanaf Schiphol: 3 uur (Lissabon)
Luchthavens: Lissabon (LIS), Porto (OPO) en Faro (FAO)
Lees verder ›

 

 

Bestemming UitgelichtNieuwsbrief ›
Blijf op de hoogte van National Geographic.
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.