Digital Nomad

Iris Hannema 24-04-2014 10:29

Ik zit met een koffie verkeerd voor mijn neus in de Astoria Bar, een lokale pinxtos-bar aan Avenida de Sancho El Sabio. Uitgestald op de bar staan ham- en krabhapjes met tandenstokers erdoorheen geboord. Een wat oudere, verzorgde dame komt op de barkruk naast mij zitten. ‘Hola guapa, ik kom even leunen hoor!’ zegt ze. Hallo schoonheid.

Er ontvouwt zich een vermakelijk gesprek zoals mij wel vaker overkomt, vooral omdat ikzelf een ongelooflijke ouwehoer ben:
Zij: ‘Ik krijg volgende week een nieuwe heup en dan ben ik nog knapper dan jij!’
Ik: ‘Gefeliciteerd!’
‘Ik heet Mercedes. En jouw naam is?’
Ik: ‘Audi, aangenaam.’
Mercedes: ‘Wat een gekke naam, waar komt dat vandaan?’
Ik: ‘Nee, dat was een grapje, ik heet Iris.’
Mercedes: ‘Wil je een goeie mop horen?
Ik: ‘Altijd, ik schrijf mee.’
Mercedes: ‘Meisjes van twintig jaar zijn zoals Afrika, nog nauwelijks ontdekt. Meisjes van dertig zijn zoals India, knuffelbaar. Meisjes van veertig zijn technisch perfect, zoals de Verenigde Staten. Meisjes van vijftig zijn een ruïne, zoals Europa. Meisjes van zestig zijn zoals Siberië, iedereen weet waar het ligt maar niemand wil erheen.’
Ik: ‘Haha! Die kende ik nog niet. En hoe oud bent u, als ik vragen mag?’
Mercedes: ‘Zeventig en de knapste van allemaal. Schrijf je ook op dat mijn drie kinderen van de heilige geest zijn, drie keer een onbevlekte ontvangenis. Heb je dat?’
Ik: ‘Wat?’
Mercedes: ‘Ben je niet katholiek?’
En zo gaat het nog een half uurtje door. Mercedes is vandaag naar een museum geweest van een bekende Spaanse designer van wie ik de naam ben vergeten en waar fantastische jurken tentoongesteld werden. Helaas hing de haute couture achter glas, anders was Mercedes er zeker met een of twee jurken vandoor gegaan. Tweede tegenvaller was dat het museum geen cafetaria had.
Mercedes: ‘Welk museum schenkt nu geen koffie?’
Ik: ‘Geen idee, het Guggenheim schonk in ieder geval heerlijke koffie. Bent u al naar de film over het leven van Yves Saint Laurent geweest?’
Mercedes: ‘Wie?!’
Ik: Die bekende ontwerper, die Fransman.’
Mercedes: ‘Nee, die ken ik niet.’

Iris Hannema 23-04-2014 12:05

Het is vroeg, iets te vroeg naar mijn smaak, maar het ochtendlicht dat over Bilbao schijnt is magistraal. Maar who cares about ochtendlicht als daar, aan de overkant van straat, het bizarre Guggenheim Museum van titanium mooi staat te wezen.
Lees de volledige blog »

Iris Hannema 15-04-2014 17:47

Voor mij is en blijf Rio de Janeiro de mooiste van de wereld. Niet zozeer omdat het aan prachtige stranden ligt maar door haar heuvels, als moedervlekken verspreidt over de stad van de cariocas.
Lees de volledige blog »

Iris Hannema 11-04-2014 10:05

Bedenk de bloedhitte van de Braziliaanse stad Salvador de Bahia er voor het sfeertje even bij en dan: enjoy!
Lees de volledige blog »

Iris Hannema 08-04-2014 12:01

Zelf het wiel uitvinden kan, maar hoeveel handiger en leuker is het om de semi-local uit te horen? Zo ontmoette ik Alex Hijmans, Hollander, correspondent voor The Post Online, maar dan eentje die zich tot één stad heeft gespecialiseerd: Salvador.
Lees de volledige blog »

Iris Hannema 06-04-2014 13:50

Ken deze typische begrippen uit de Braziliaanse provincie Bahia en zie dan: je dwarrelt door de bloedhete, exotische straten van WK-speelstad Salvador de Bahia alsof je er thuis hoort.
Lees de volledige blog »

Iris Hannema 04-04-2014 14:47

Wie roept dat Porto Alegre saai is, heeft gewoon niet genoeg zijn best gedaan om het te ontdekken. Deze zuidelijke Braziliaanse stad heeft inderdaad een nogal oninteressant historisch centrum, maar net als in Amsterdam is het leukste...
Lees de volledige blog »

Over Digital Nomad

Reisjournalist Iris Hannema (1985) reist namens National Geographic Traveler de wereld rond en plaatst blogs, tweets, foto's en video's van haar ervaringen, ontmoetingen en observaties. Haar succesvolle debuut, Miss yellow hair, hello!, [De Arbeiderspers, 2014], ligt nu in de winkel.


 
@FuentesSpaans Dank u! Leuk! [24-04-14 16:29]

Aan de waterkant moderne bouwkunst Palacio Kursaal, gedurfd en goed gelukt als je het mij vraagt #sansebastian http://t.co/MGInGni6vO [24-04-14 11:02]

Pérdon señor dat u ongevraagd op de foto staat maar het is ter illustratie van de Baskische baret te #SanSebastian. http://t.co/x9wWJLztI8 [24-04-14 07:18]


 
Advertentie Iris' blogs, tweets, foto's en video's worden mede mogelijk gemaakt door het Spaans Verkeersbureau, lejebil.com en Wereldwijd WiFi:


 

 

Laatste posts
 
 
 

 
 

Spanje Fact Sheet
Hoofdstad: Madrid (5.567.000 inwoners in 2011)
Taal: Catalaans, Castiliaans (officiële taal), Baskisch, Galicisch
Vliegtijd vanaf Schiphol: 2,5 uur (Madrid)
Luchthavens: Arrecife (ACE), Barcelona (BCN), Malaga (AGP)
Lees verder ›

 

 

Bestemming UitgelichtNieuwsbrief ›
Blijf op de hoogte van National Geographic.
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.