Digital Nomad

Veerle Witte 22-10-2014 17:40

Drie kilo zwaarder, maar gelukkig en voldaan, vertrek ik uit het Portugese Alentejo. Ik maakte een culinaire rondreis door het onaangetaste landschap, vol fruitbomen en wijngaarden. De plek waar mensen leven om te eten.

Granaatappels, sinaasappels en kakivruchten hangen in bosjes aan de bomen: klaar om geplukt te worden. Volle druiventrossen bungelen in de wijngaarden, olijfbomen puilen uit van de olijven. Als je onderweg in Alentejo honger hebt, hoef je niet lang te zoeken.Ik proef voor het eerst medronho, een kleine vrucht die enkel in Portugal en Spanje groeit, en zie hoe ze er aguardiente van maken: een sterke drank, die te vergelijken is met brandy. Ik proef verse schapenkaas, olijven, talloze variaties met varkensvlees en de lekkerste wijn uit de regio. De Alentejanen houden van eten en zijn trots op hun traditionele keuken.

Vol verwachting kijken ze me aan als ik de zoveelste hap eten naar binnen werk: het één nog lekkerder dan de ander. Net als ik denk dat ik echt niet meer kan, verschijnt er weer een nieuw gerecht op tafel… blijkt dat we pas op de helft zijn. ‘Je hebt plekken waar mensen eten om te leven en plekken waar mensen leven om te eten,’ lacht de gastheer als hij mijn gezicht ziet. Hij hoeft niet uit te leggen tot welke categorie Alentejo hoort.Toch kom je niet alleen naar Alentejo voor de voortreffelijke keuken. Kleine middeleeuwse stadjes, waarvan Monsaraz mijn favoriet, prijken op de heuvels van Alentejo. Je kijkt uit over het grootste artificiële meer van Europa: Alqueva. Mensen zijn overal warm en vriendelijk: je wordt ontvangen met twee zoenen en uitgezwaaid bij vertrek.

Wat te doen, naast eten, in Alentejo:

1. Huur een huisboot op het Alquevameer. Ook zonder vaarbewijs kun je deze boten huren. Met slechts anderhalf uur training mag je de hort op. Het artificiële meer is omringd door oude middeleeuwse stadjes, waar je één voor één aanmeert!2. Bezoek Monsaraz: een buitengewoon mooi stadje die uitkijkt over de wijngaarden, de kronkelige weggetjes en het meer van Alentejo. Drink een wijntje en geniet van een zonsondergang achter het fort.3. Hike (een deel van) de Rota Vincentina: 350 kilometer aan nieuwe wandelpaden in Alentejo en een klein deel van de Algarve. Eet in kleine lokale restaurantjes en overnacht bij mensen thuis of in landelijke hotels, zoals Herdade do Touril.4. Bezoek UNESCO-werelderfgoedstadjes Elvas en Évora! Hoge stadsmuren omringen het oude stadscentrum, smalle straatjes kronkelen omhoog en omlaag. Vergeet geen bezoek te brengen aan Capela dos Ossos: een achttiende-eeuwse kapel versierd met menselijke beenderen.5. Doe een wijnproeverij: wijnregio Alentejo produceert enkele van de beste wijnen ter wereld! Vooral de rode wijn doet het hier goed. Een aanrader vind ik Herdade do Sobroso, waar je overnacht op een fantastische locatie, midden tussen de wijngaarden.

 
Ik weet in ieder geval dat ik hier snel weer terug zal zijn. Até a próxima, Alentejo! 

Veerle Witte 20-10-2014 10:07

Witte stukken boerenbrood drijven in een waterige soep, met twee eieren er bovenop. In een klein restaurantje vol oude mensen, eet ik açorda alentejana: een typische traditionele broodsoep uit Alentejo.
Lees de volledige blog »

Veerle Witte 18-10-2014 12:08

Vanaf de hoge kliffen, kijk ik uit over zee. De geuren van rozemarijn, lavendel en tijm vermengen zich in mijn neus. Ik hike een deel van de Fisherman’s Trail van de Rota Vincentina en ben volledig in mijn element.
Lees de volledige blog »

Veerle Witte 15-10-2014 14:07

Jihoe, daar gaan we weer! De komende vijf dagen mag ik heerlijk ongegeneerd de Bourgondiër uit gaan hangen in Alentejo: de meest authentieke regio van Portugal!
Lees de volledige blog »

Veerle Witte 13-10-2014 11:32

The Gambia. De Smiling Coast of Africa. Het land waar je naar reggae luistert, waar je honderden vogels spot, waar rammen één keer per jaar een fortuin waard zijn en waar het leven rustig voorbijgaat.
Lees de volledige blog »

Veerle Witte 07-10-2014 09:39

Samen met een twintigtal kinderen aan onze zijde lopen we door een klein lokaal dorpje. We passeren huizen met adembenemende en felgekleurde kunstwerken. Je waant je in een openluchtmuseum.
Lees de volledige blog »

Veerle Witte 06-10-2014 00:48

Samen met vijf families eet ik mee uit een grote schaal couscous met schaapsvlees. De ram is vanochtend voor mijn ogen ritueel geslacht. Ik vier vandaag Tobaski, ofwel het Offerfeest, op traditionele wijze met de Gambianen.
Lees de volledige blog »

Over Digital Nomad

Onze online wereldreizigers bezoeken als Digital Nomad geregeld bijzondere bestemmingen en doen daar tijdens hun trips elke dag live verslag van.


 
Vijf dingen die je wil doen in #Alentejo, naast eten natuurlijk: nationalgeographic.nl/guest/blog/vee… Iemand nog andere tips?#Portugal #reizen [23-10-14 07:10]

Ahhhh, lekker thuiskomen! #regen #Nederland #yes [20-10-14 22:08]

Bye bye, Évora! Prachtige stad! #UNESCO #Portugal @VisitAlentejoNL http://t.co/2W3LCioYPI [20-10-14 15:08]


 
Sponsor De Digital Nomad blogs, tweets, foto's en video's worden mede mogelijk gemaakt door Wereldwijd WiFi.


 

 

Laatste posts
 
 
 

 
 

Portugal Fact Sheet
Hoofdstad: Lissabon
Taal: Portugees (officiële taal), Mirandees (officiële taal)
Vliegtijd vanaf Schiphol: 3 uur (Lissabon)
Luchthavens: Lissabon (LIS), Porto (OPO) en Faro (FAO)
Lees verder ›

 

 

Bestemming UitgelichtNieuwsbrief ›
Blijf op de hoogte van National Geographic.
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.