De nieuwe trots van Bolivia

Bij deze reportage
Videos 1 Video
Pindaproductie in Bolivia

Op afgelegen flanken van de Andes in Bolivia worden sinds mensenheugenis pinda’s geteeld. Mede dankzij het Koninklijk Instituut voor de Tropen worden de noten nu voor het eerst geëxporteerd. Kleine boeren varen er wel bij.

Auteur: Pancras Dijk Fotograaf: Cris Toala Olivares

(…) Bolivia staat te boek als het armste land van Zuid-Amerika en de regio waar ik me bevind, een dagreis van de westelijker gelegen hoofdstad Sucre en het economisch centrum Santa Cruz de la Sierra, geldt als een van de armste van het land: meer dan 95 procent van de bevolking leeft hier in ‘extreem armoedige omstandigheden’, volgens gegevens van het Instituto Nacional de Estadística.

Archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat er al zevenduizend jaar pinda’s worden verbouwd. De streek rond Muyupampa, ten oosten van het Boliviaanse hooggebergte, is volgens sommige experts zelfs de geboortegrond van de onooglijke, eenjarige, Arachis hypogaea.

Het land behoort niet tot de grote spelers op de wereldmarkt (dat zijn China, India, de Verenigde Staten, Nigeria, Argentinië), en ondanks de rijke traditie in het verbouwen van pinda’s is de teelt er kleinschalig: naar schatting 12.000 boeren produceren er in totaal rond de 11.000 ton. Pinda’s worden er vooral voor eigen gebruik verbouwd; ze zijn genetisch nauw verwant aan de wilde pinda.

Een van de plaatsjes waar al generaties lang pinda’s worden verbouwd, is Loredan. Ik zie het liggen aan de overzijde van een brede rivier, ingeklemd tussen twee bergkammen. Vanochtend zijn we in de regen vertrokken vanuit Monteagudo. De weg die ons over de pas heeft geleid – anderhalf uur hobbelen door de modder, soms akelig dicht langs de afgrond – houdt hier simpelweg op. (…)

Lees het volledige artikel

National Geographic Magazine Editie Augustus 2012

€ 5,25
loading ...
Meer uit deze editie
Augustus 2012