In trance

Bij deze reportage
Fotogalerij 5 Foto's
Videos 1 Video
Awakenings 2012

Elektronische dansmuziek is een kortstondige trend, zeiden kenners ooit. 25 jaar later bloeit de scene als nooit tevoren, zeker in danceminnend Nederland.

Auteur: Pancras Dijk Fotograaf: Rutger Geerling

Alsof het luchtalarm afgaat. Een schelle fluittoon giert door de Amsterdam ArenA, terwijl enorme rode en blauwe zoeklichten meer dan een minuut lang van links naar rechts zwaaien. De menigte houdt de adem in. Als de sirene is verstomd, klinken er opeens lieflijke tonen, als in een sprookjesfilm. In het midden van het stadion, ver boven waar normaal gesproken bij thuiswedstrijden van Ajax de aftrap wordt verricht, gloeit een rode bol op. Als de avondzon een hartslag had, zou die er zo uitzien. “Unite in the source of light”, galmt een diepe stem uit de enorme speakers. Terwijl de sirene weer gaat – ditmaal wordt de toon steeds hoger, tot de trommelvliezen pijn doen – vallen er honderden reusachtige, witte ballonnen in de menigte. De set van The Man With No Shadow (De Man Zonder Schaduw) is nog maar nauwelijks begonnen, maar de eerste climax kan niet lang meer op zich laten wachten.

De ArenA is vanavond een kathedraal en de hoogmis is in volle gang, met de voortdurend van kleur verschietende bol als relikwie dat door veertigduizend mensen wordt vereerd en de door de menigte gedragen stuiterende witte ballonen als transsubstantiatie ervan. Ooit maakten velen een pelgrimstocht naar Lourdes of Santiago de Compostella. Tegenwoordig gaan een miljoen mensen wekelijks naar een dancefeest, waarvan Sensation als het jaarlijkse summum wordt beschouwd. (…)

Bekijk op YouTube een door ons samengestelde playlist van verschillende dancefestivals.

Lees het volledige artikel

National Geographic Magazine Editie September 2012

€ 5,25
loading ...
Meer uit deze editie
September 2012