Terug naar de Titanic: 100 jaar later

Bij deze reportage
Videos 0 Videos

Nieuwe opnamen geven geheimen prijs over de ondergang van het beroemdste schip aller tijden: de Titanic. Honderd jaar na de fatale aanvaring met een ijsberg is het volledige wrak in kaart gebracht.

Auteur: Hampton Sides

Het wrak sluimert in de diepte, als een enorme puzzel van verroest staal. Het ligt verspreid over vier vierkante kilometer op de zeebodem in de Atlantische Oceaan en wordt verteerd door algen. Vreemde, pigmentloze wezens, die de gigantische druk op bijna vier kilometer diepte moeiteloos weerstaan, kruipen over de puntige relingen. Sinds National Geographic-onderzoeker Robert Ballard en Jean-Louis Michel het wrak in 1985 ontdekten, glijdt van tijd tot tijd een bemand of onbemand duikbootje langs de duistere restanten van de R.M.S. Titanic. Ze sturen er sonarpulsen op af, maken wat foto’s – en vertrekken weer.

In de afgelopen jaren hebben onderzoeker Paul-Henry Nargeolet en filmregisseur en Titanic-kenner James Cameron steeds fraaiere opnamen van het wrak gemaakt. Maar ons beeld van de vindplaats blijft summier, beperkt als het wordt door troebel zeewater en de smalle lichtbundels afkomstig van duikbootjes. Het onderlinge verband tussen de wrakstukken is nooit goed in kaart gebracht. Eigenlijk is de plek nooit grondig onderzocht.

Tot nu toe. In een stacaravan vol technische snufjes op een terrein achter het Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) buigt William Lange zich over een uitvergrote sonarkaart waarop het wrakveld van de Titanic (zie poster), na maanden van passen en meten, tot een groots mozaïek is gesmeed. De spookachtige opname doet denken aan een maanlandschap, door de vele richels op de zeebodem en door de kraters die in de loop van duizenden jaren zijn ontstaan door rotsblokken die van smeltende ijsbergen zijn afgevallen.

Bij nadere inspectie blijkt het veld bezaaid met sporen van menselijke activiteit. Op zijn scherm wijst Lange op sonarbeelden waarop een laag met foto’s is gelegd. Als hij inzoomt, zien we langzaam de boeg van de Titanic tevoorschijn komen, met korrelige maar duidelijk zichtbare details.(...)

Lees het volledige artikel

National Geographic Magazine Editie April 2012

€ 5,25
loading ...
Meer uit deze editie
April 2012