Bestemmingen

Welk land is het gelukkigst?

Vorige week is voor de derde keer het World Happiness Report uitgekomen, in opdracht van de VN. In Nederland en België zit het over het algemeen wel goed met de gelukkigheidsgraad, maar hoe zit dat met de rest van de wereld? En hoe wordt geluk gemeten? maandag, 3 juli

Door Emilie Terpstra

In opdracht van de Verenigde Naties stelde het Sustainable Development Solutions Network dit jaar voor de derde keer het World Happiness Report op, waarin 158 landen geranschikt zijn op hun mate van geluk. De drie onderzoekers die aan het hoofd staan van dit project, de economen John F. Helliwell, Richard Layard en Jeffrey Sachs, keken naar zes variabelen die volgens hen hét recept zijn voor een gelukkig leven: een lange levensverwachting, voldoende sociale ondersteuning, onderlinge vrijgevigheid, vrijheid in het maken van levenskeuzes, weinig corruptie en een hoog bruto binnenlands product. 

Bhutan en het bruto nationaal geluk

Bhutan wordt geregeld gezien als een van de gelukkigste landen ter wereld. In 2011 voerde koning Jigme Singye Wangchuk het ‘bruto nationaal geluk’ in. Hij vond dat het geluk van een land niet alleen berekend zou moeten worden aan de hand van materiële zaken, zoals het bruto nationaal product, maar net eveneens door te kijken naar de gezondheid, het opleidingsniveau en de tevredenheid van de inwoners.

Deze filosofie leidde uiteindelijk tot het World Happiness Report, waarbij de verschillende variabelen leiden tot een rapportcijfer van 1 (zwaar ongelukkig) tot 10 (extreem gelukkig) voor elk land. Gek genoeg scoort Bhutan hier middelmatig: met een 5,25 staat het koninkrijk op de 79e plaats van 158 onderzochte landen. Dit komt vooral omdat Bhutan punten verliest op de variabelen van levensverwachting, inkomen en mate van corruptie. 

Waar ligt het geluk?

Om het ultieme geluk te vinden moet je volgens de VN naar Zwitserland vertrekken. Met een score van 7,59 staat dit land op nummer één. Maar als je kan genieten van de prachtige Zwitserse bergen terwijl je snoept van een stukje chocola kan je toch ook bijna niet anders? Hoewel de Zwitsers op het gebied van vrijgevigheid nog wat kunnen leren van de andere landen in de top tien, blinken ze uit in de overige vijf variabelen. Zwitserland wordt op de voet gevolgd door IJsland (laatste keer nog op de negende plek), Denemarken (in 2013 op de eerste plaats), Noorwegen, Canada, Finland, Nederland (vorige keer op nummer vier), Zweden, Nieuw-Zeeland en Australië. België staat met een 6,94 op de negentiende plek.

Helaas moet er bij een onderzoek als deze ook een onderste deel van de lijst zijn. Helemaal onderaan staat Togo, die met een score van 2,8 ver beneden het gemiddelde van 5,1 zit. Op Syrië, Afghanistan en Cambodja na, worden de onderste twintig plekken uitsluitend ingenomen door Afrikaanse landen.

Definitie van ‘vooruitgang’

De VN hopen met dit project de overheden van landen aan te sporen om zich in te zetten voor een gelukkiger land, wat weer zou leiden tot economische en sociale voortuigang. Mede met het uitbrengen van dit rapport hebben de VN het begrip ‘vooruitgang’ opnieuw gedefiniëerd. Voorheen stond het woord bijna gelijk aan economische groei, maar tegenwoordig wordt juist het geluk en welzijn van mensen gezien als een van de cruciale factoren van vooruitgang in een gebied. 

Toch lijkt het er wel degelijk op dat geld in zekere zin gelukkig maakt. Rijkere landen staan hoog in de lijst, terwijl arme landen als ongelukkigst beoordeeld worden. Volgens de VN is er een sterke samenhang te zien tussen het bruto binnenlands product en de overige vijf variabelen – ligt het bbp hoger, dan scoort een land over het algemeen ook hoog op de andere variabelen. 

Geïnteresseerd in het volledige World Happiness Report 2015? Bekijk het hier.

Foto: sandeepachetan.com

Read More