Wellness aan de Oostzee

Bij deze reportage
Fotogalerij 10 Foto's

Traveler ontdekt de heilzame werking van de eeuwenoude beukenbossen, spectaculaire krijtrotsen en uitgestrekte stranden aan de Oostzeekust van Duitsland.

Auteur: Mirjam van Immerzeel Fotograaf: Sascha Schalkwijk
De woeste kust van de Duitse Oostzee is nog altijd onbekend terrein voor velen. Donkere beukenbossen verbergen spectaculaire krijtkliffen, uitgestrekte baaien en oerstranden (en een beladen geschiedenis) liggen klaar om te ontdekken. Maar misschien nog wel de grootste verrassing is een negentiende-eeuwse kuurcultuur die nog springlevend is. Alleen heet het nu wellness.

Wellness is een begrip waar eigenlijk alles onder valt wat met ontspanning, genieten, rust en herstel heeft te maken. Alles staat daar toe in dienst: voedsel, fitness. Maar wie onvoorbereid naar de Duitse Oostzeekust afreist, zal zich misschien onderweg afvragen waar hij aan is begonnen. Het achterland doet leeg en mat aan, ondanks glooiende akkers met grijsgroen jong graan en velden vol geelbloeiend koolzaad. De wegen zijn lieflijk afgezoomd met bomen, wilde grassen, korenbloemen en klaprozen. Maar ze leiden wel door bijna uitgestorven dorpen met een vreemde combinatie van sombere Plattenbau DDR-stijl en krakende vakwerkhuisjes in vrolijke kleuren.

De eenvoudige boerderijen landinwaarts lijken in niets op de feestslingers van negentiende-eeuwse villa’s aan de kust die met toegeknepen ogen eetbaar lijken, als mierzoete petit fours. Je moet het weten, anders zou je het niet vermoeden. En dat is eigenlijk de beste reden om deze nog onbekende, of beter: vergeten kuststreek te bereizen.
Lees het volledige artikel

National Geographic Traveler Editie 01/2012

€ 5,95
loading ...
Meer uit deze editie
01/2012