De smaak van reizen

Bij deze reportage

Wie op zoek is naar lijstjes met de hipste restaurants, de hotste clubs en de beroemdste chefkoks, kan dit artikel overslaan. Want we hebben het hier niet over modes of trends. In plaats daarvan zijn we op zoek gegaan naar authentieke maaltijden.

Of naar de plekken waar deze gerechten werden uitgevonden of geperfectioneerd. Het resultaat is een uitgebreid culinair overzicht om je vingers bij af te likken. Overheerlijke verhalen, appetijtelijke tips en foto's om van te watertanden. Hieronder lees je in het kort aan welke culinaire hotspots we in Traveler 3/2012 aandacht besteden.

Kreeftfeestjes in de zomer
’s Nachts in augustus worden de Zweedse stranden bevolkt door inwoners en toeristen die een eeuwenoude zomertraditie in stand houden. Ze houden kräftskiva: rivierkreeftfestijnen, waarbij emmers vol gekookte rivierkreeft bestrooid met verse dille worden genuttigd. “De nacht die we samen doorbrachten in het zomerse maanlicht zal altijd in mijn herinnering blijven, als een symbolisch warm dekentje voor alle winters die me nog te wachten staan,” vertelt Raphael Kadushkin uit Wisconsin.

IJskoud serveren
De Inuït leven van oudsher van de jacht, en in die traditie ligt de oorsprong van een zeldzaam culinair hoogstandje: zeehondenlever. Om aan hun vitamine C behoefte te voldoen, eten de bewoners van het noordpoolgebied rauwe zeehondenlever. “Hoe het smaakt? Lang niet slecht!” zegt Traveler-journalist Jonathan Tourtellot.

Gebakken liefde
Als vieruurtje geserveerd met aardbeien, slagroom en een kop sterke koffie; dat is hoe versgebakken wafels in België worden geserveerd. In het 100 jaar oude Antwerpse wafelhuis Van Hecke worden ze op zware, authentieke ijzers op aardgas verhit. Volgens Zorica, eigenaresse van het wafelhuis 'de lekkerste wafels van Antwerpen'.

Bij de Chinees
“Het eten mag dan niet zo best zijn, of zelfs ronduit smerig, maar het gaat niet om het eten,” zegt Daisann McLane, schrijver van de rubriek ‘Ware reiziger’ in Traveler. Het klassieke Chinese banket is een culturele bijeenkomst die meer weg heeft van een ritueel dan van een gezellig diner. Om beleefdheidsredenen laat de gastheer of -vrouw van tevoren weten wat er zal worden geserveerd door middel van een uitgebreide presentatie van het achtgangendiner op schalen door een aantal obers. Het belangrijkste aspect van het Chinese banket is dan ook de smaak van overvloed.

Feestmaal in het zand
In de Ténéréwoestijn in Niger beginnen de Toearegs om vier uur ’s ochtends al aan hun lange reis door de Sahara. Aan het eind van een lange dag in de hete, droge lucht, verzorgen de mannen een heerlijk diner van onder meer geitenragout met gewelde gedroogde tomaten. “De geit is in hapklare brokken gesneden en zo gaar dat hij uit elkaar valt,” vertelt Donovan Webster, schrijver voor Men’s Health en National Geographic.

Lees het volledige artikel

National Geographic Traveler Editie 03/2012

€ 4,50
loading ...
Meer uit deze editie
03/2012