8x Herfstactiviteiten in het Zwitserse Bern Regio

Wandelen, vliegen of golfen op grote hoogte. In de Zwitserse regio Bern kan het. Wij tippen acht herfstactiviteiten waarin je je liefde voor actief avontuur en herfstkleuren combineert.

Bergtop wandeling naar viewpoint Bällenhöchst, Interlaken

Foto door Interlaken Tourismus
Door Zwitserland Toerisme
Gepubliceerd 16 sep. 2021 11:27 CEST

Diepblauwe bergmeren, uitgestrekte vlakten en sneeuwwitte pieken. Dat is het Berner Oberland, de bergregio in het zuiden van de centraal gelegen Zwitserse regio Bern. Grenzend aan de regio Wallis vind je de hoogste bergen, waar je grootse avonturen beleeft. In de herfst kleuren de weiden geel, de bomen oranje en de bergtoppen extra wit. De perfecte tijd om met je camera op avontuur te gaan. Maak herfstwandelingen in Grimselwelt, tegen de hellingen van de Wildstrubel of in het Gasterntal. Golf op grote hoogte op de Engstligenalp of geniet van een 360-gradenuitzicht vanuit het draaiende restaurant Piz Gloria. Fotografeer de kleurrijke feesten ter ere van de wijnoogst of de terugkeer van de koeien van de weide of zoek de spanning op boven Grindelwald.

1. Wandel in Grimselwelt

In Grimselwelt, het bovenste deel van het Haslital ten oosten van Interlaken en het Brienzermeer, beleef je avonturen op grote hoogte. Wandel over de 170 meter lange Triftbrug, een wiegende hangbrug met fantastisch uitzicht over azuurblauw water omgeven door rotswanden, terwijl honderd meter onder je het smeltwater van de Triftgletsjer richting het dal stroomt. De rit naar het startpunt toe is al even avontuurlijk: met een kabelbaan steil tussen de rotwanden omhoog. Ook leuk in Grimselwelt: neem de bijna verticale Gelmer-kabelbaan en gebruik een snelle sluitertijd als je het herfstige dal in raast. Bijkomen van al deze inspanning kan op het terras met uitzicht van het Grimsel Hospiz of in de wellnessruimtes van Resort Handeck.

Uitzicht op het prachtige berglandschap in de Grimselwelt.

Foto door David Birri, Jungfrau Region Tourismus AG

2. Avonturen beleven boven Grindelwald

Wie van een adrenalinestoot houdt, moet naar de 2167 meter hoge bergtop First boven Grindelwald, een gezellig dorp aan de voet van de Eiger in de Jungfrau Region. Vanuit Grindelwald neem je de kabelbaan naar de top van First, waar het ware avontuur begint. Mensen zonder hoogtevrees wandelen over een hangend pad aan steile bergwanden over de First Cliff Walk. Zoek je het liever hogerop? Stap in de First Flieger en race met een snelheid tot 84 kilometer per uur in een hangend zitje aan een achthonderd meter lange kabel van First naar het Schreckfeld kabelbaanstation. Om de vallei vanuit vogelperspectief te zien, stap je in de First Glider, waarbij je met drie andere personen hangend onder twee kabels over het dal racet. Doe je het liever iets rustiger aan? Huur een fiets en ga downhillen of maak dan een wandeling naar de schilderachtige Bachalpsee.

3. Fotografeer de ‘Chästeilet’

Bruin-witte koeien met kleurrijke kransen tussen de hoorns en klingelende bellen om hun nek lopen aan het begin van de herfst de dalen van de regio Interlaken binnen. De hele zomer hebben zij op de bergweides gegraasd, terwijl hun herders hard aan het werk waren om kazen te produceren. De koeien, herders en kazen worden feestelijk onthaald in de dorpen waar zij voor de winter zullen blijven. De alpiene kazen worden vervolgens tijdens de traditionele ‘Chästeilet’ (kaasverdelen) verdeeld tussen de boeren. In deze tijd geniet je volop van feestelijke bijeenkomsten en boerenmarkten, afgewisseld met kleurrijke herfstwandelingen door oranje-gele bossen en langs rustieke berghutten in een schilderachtig landschap.

4. Bewonder kleurrijke wijngaarden

De goudkleurende wijnranken van de wijngaarden rondom het Thunermeer steken warm af tegen het blauwe meer omgeven door grauwe rotsen. Tussen minstens zo kleurrijke loofbomen liggen typisch Zwitserse dorpen in de dalen onder de glooiende heuvels. De verkleuring van de wijngaarden in de regio Interlaken duidt het begin van het oogstseizoen aan. Dankzij het relatief warme klimaat en de omliggende bergen, rijpen de druiven goed in de zomer. In het dorp Spiez aan het Thunermeer wordt de oogst gevierd met wijnfeesten met kleurrijke parades en wijnmarkten met de beste wijnen uit de regio.

5. Bewonder het 360°-uitzicht vanuit de Schilthorn-Piz Gloria

Een verse laag sneeuw bedekt in de herfst de toppen van de Eiger, Mönch en Jungfrau. Vanuit het 360°-draaiende restaurant Piz Gloria op de 2970 meter hoge Schilthorn-Piz Gloria heb je uitzicht op deze en nog tweehonderd andere bergtoppen van het Berner Oberland. Op een heldere herfstdag kun je zelfs het Franse Mont Blanc-massief en het Duitse Zwarte Woud zien liggen. Een laagstaande herfstzon die nog net boven de bergen uit steekt, maakt het landschap nog fotogenieker. Geniet warm en comfortabel met een culinaire verwennerij op tafel van uitzicht op Unesco-werelderfgoed. Stap onderweg van het dorp Mürren naar de bergtop uit de kabelbaan op station Birg voor een prachtig uitzicht over het herfstige dal tussen witte pieken.

Op de SKYLINE WALK bij station Birg kan je goed poseren voor de Eiger, Mönch en Jungfrau. 

Foto door Schilthorn-kabelbaan Ldt

6. Ervaar alpien golfen

Op een tweeduizend meter hoog plateau een golfbal slaan: dat kan op de Engstligenalp in het zuiden van de regio Bern. Slechts zeven weken per jaar, in september en oktober, is de pop-upgolfbaan met achttien holes geopend. Terwijl de vegetatie op het plateau steeds meer herfstkleuren aanneemt, genieten beginnende en ervaren golfers van de unieke ervaring van een potje berggolf. Nadat je je ronde over de golfbaan voltooid hebt, smul je van huisgemaakte raclette in de Raclette Hut.

7. Fotografeer bergesdoorns op de Wildstrubel-berg

In de regio Adelboden-Lenk-Kandersteg, ten zuidwesten van Thun, verandert het landschap in de herfst in een oranje-geel spektakel. Op de grens van de regio’s Bern en Wallis ligt bijvoorbeeld de 3243 meter hoge Wildstrubel, waarvan de flanken bedekt zijn met bergesdoorns (Acer spicatum). Deze kleine esdoorns kleuren in de herfst feloranje en zijn te bereiken via een wandeling vanuit het dorp Metsch nabij de grotere plaats Lenk. Navigeer met je kaart of telefoon naar de coördinaten 46.433570, 7.485976.

8. Wandel door het gouden Gasterntal

De milde temperaturen en warmgekleurde bomen van de herfst zijn perfect voor een wandeling in het Gasterntal, dat op de Unesco-werelderfgoedlijst staat. Vanuit het hooggelegen dal nabij Kandersteg, een grotere plaats ten zuiden van Thun, beginnen vele wandelroutes. De uitzichten vanaf deze routes zijn in de herfst nog spectaculairder dan in de rest van het jaar. Begin je wandeling bij Berghotel Waldhaus en wandel langs de Kanderrivier en over verkleurende bergweiden. Avontuurlijke wandelaars vervolgen hun wandeling over rotsige grond naar de Gasterespitz of de Lötschenpas.

Zelf op avontuur in het Zwitserse Bern? Lees hier verder >

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Op bezoek bij 6 ambachtslieden in de regio Bern
Reizen
Verborgen parels in het Berner Oberland: 5 tips
Reizen
Beleef de Indian summer in het Zwitserse Wallis
Reizen
Laat je inspireren door 4 Zwitserse avonturiers uit de Wallis
Reizen
Vier verrassende wandelroutes in het Zwitserse Wallis

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.