PARTNERCONTENT VOOR

nespresso logo
 ...

In Aguadas staat de koffie letterlijk en figuurlijk op eenzame hoogte

In dit Colombiaanse gebergte wordt de bodem bevochtigd door de wolken.
​ Dit fenomeen zorgt voor een langzamer, meer doordacht groeiproces en geeft de koffie hier zijn unieke smaak.

Door Jack Neighbour

Fotografie Rena Effendi

De normen van het leven gelden ook voor koffie

Don Lionel is opgegroeid in de koffie en uiteindelijk heeft zijn leven hem er weer naartoe geleid. Na een groot deel van zijn volwassen leven in de stad te hebben doorgebracht, begon hij daar toch iets te missen. Hij verliet de verstikkende stad en keerde terug naar de plantage van zijn familie, waar hij nu samen met zijn moeder, Donna Faviol, woont. Omdat hij veel waarde hecht aan de ambachtelijke processen die nodig zijn om zijn bonen te ontwikkelen, sloot Don Lionel zich aan bij het Nespresso AAA Sustainable Quality™ Programma, dat hem helpt om elke oogst aan zijn strenge normen te laten voldoen.

Fotografie Rena Effendi

Kwaliteitskoffie heeft tijd nodig

Een arbeider op de plantage van Don Lionel plukt koffiebessen tijdens de oogst. Op zo’n 2000 meter hoogte duurt het rijpen van de bessen veel langer, maar het is dit langere rijpingsproces van het fruit dat de bonen zo verrukkelijk maakt. De bessen zijn ook niet allemaal tegelijk donkerrood; aan een tak kunnen onrijpe groene en rijpe rode bessen naast elkaar hangen. En een paar onrijpe groene bessen kunnen de uiteindelijke smaak van een partij rode al merkbaar veranderen. Daarom is koffieplukken hier zo arbeidsintensief en moet het door ervaren krachten met de hand gebeuren.

Fotografie Rena Effendi

Elke fase voegt meer smaak toe

Don Lionel’s scherpe blik overziet alle facetten van de voorbereiding. Hier gebruikt hij een machine die de schil en het vruchtvlees van de koffiebessen verwijdert (het pellen) voordat ze in de fermentatietank gaan waar ze ongeveer 15 uur in verblijven. Dat geeft de van nature in de lucht aanwezige gistcellen genoeg tijd om zich tegoed te doen aan de laatste slijmlaagjes en de smaak verder te ontwikkelen voordat de bonen aan het droogproces beginnen. Omdat dit een nauwgezet proces is, heeft Nespresso Don Lionel nieuwe methoden aangeleerd, zoals het zorgvuldig berekenen van fermentatie- en droogtijden, zodat hij zijn hoge kwaliteitsnorm gemakkelijker kan realiseren.

Fotografie Rena Effendi

Bonen badend in het zonlicht

Na hun 15 uur durende verblijf in de fermentatietank worden de bonen uitgegoten op speciaal ontworpen plateaus om ze op natuurlijke wijze in de zon te laten drogen. Opnieuw een langdurig proces, waarbij de zon het vocht langzaam naar buiten trekt, waardoor de smaakprofielen die begonnen met gistculturen uniek voor deze regio, verder rijpen en verdiepen.

Fotografie Rena Effendi

Perfect gedroogde koffie klinkt als muziek in je oren

"Als de bonen volledig droog zijn, zullen ze een geluid maken dat klinkt als de malaka," zegt Don Lionel, verwijzend naar een traditioneel Colombiaans muziekinstrument. Maar voordat ze zover zijn om muziek te maken, moeten de bonen wekenlang op de plateaus drogen, waar ze regelmatig aangeharkt worden om ervoor te zorgen dat ze gelijkmatig drogen. Door de wolken en de hoge luchtvochtigheid hier zit er veel vocht in de lucht en in de grond, wat het drogen lastig kan maken. Maar daar zijn oplossingen voor, zoals verhoogde plateaus om de koffie vrij van onzuiverheden te houden en schermen die snel aangebracht kunnen worden als het regent.

Fotografie Rena Effendi

Samenwerken voor een betere toekomst

Telers lossen zakken koffie bij de coöperatie van Aguadas, een groep boeren die hun krachten bundelen om betere toegang te krijgen tot de wereldwijde koffiemarkt. Net als Don Lionel werken sommigen van hen samen met het Nespresso AAA Sustainable Quality Programma. Naast het bieden van ondersteuning bij het handhaven van de kwaliteit, biedt het programma ook voordelen op lange termijn, zoals oogstverzekeringen en pensioenplannen om de koffieboeren gedurende hun hele leven financiële zekerheid te bieden.

Fotografie Rena Effendi

Normen zijn voor altijd

Een koffiedeskundige van de Aguadas-coöperatie controleert de groene bonen op kwaliteit voordat ze worden gebrand en verpakt. Net zoals de strenge normen op plantages als die van Don Lionel, houdt het streven naar kwaliteit nooit op en dat maakt het voor Nespresso mogelijk om voor Aguadasbonen een hogere prijs te betalen. Door te waarborgen dat boeren hun koffie kunnen blijven verbouwen volgens de normen waarmee ze zijn opgegroeid en zich gesteund weten mocht het onverhoopt misgaan, kan Nespresso ervoor zorgen dat hun koffie blijft komen.
Klik hier voor meer verhalen achter de koffieboon.

Fotografie Rena Effendi

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.