De impact van klimaatverandering op de koffieteelt verkleinen

De nieuwe oogstverzekering van Nespresso helpt kleine Colombiaanse koffieboeren om het steeds onvoorspelbaarder wordende weer te beheersen.

Door Karen Carmichael
De weelderige, vruchtbare hellingen van Caldas maken deel uit van het koffiecultuurlandschap van Colombia dat op ...

De weelderige, vruchtbare hellingen van Caldas maken deel uit van het koffiecultuurlandschap van Colombia dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat en dat zes landbouwgebieden in de Andes omvat. Hier probeert men de honderd jaar oude traditie van het verbouwen van koffie op kleine percelen in het hoge bos te behouden.

Foto door Rena Effendi

De gevolgen van de klimaatverandering komen dichtbij op de kleine, onafhankelijke Colombiaanse koffieboerderijen. Voor de boerenfamilies die hoog op de in de mist gehulde hellingen van de Andes in de provincie Caldas koffie verbouwen, vormen steeds grilliger en extremere weersomstandigheden, zoals overvloedige regenval en frequentere droogteperiodes, een bedreiging voor een levenswijze die al generaties lang bestaat. Droogte kan de rijpende vruchten beschadigen, met als gevolg dat de bonen verdraaid, ondermaats of op een andere manier niet volledig gevormd worden. Intussen kan te veel regen tijdens de delicate bloeifase de bloemen beschadigen en de ontwikkeling van het fruit in de weg staan – geen bloemen betekent geen koffiebessen.

"Ongunstige klimatologische omstandigheden hebben gevolgen voor de kwaliteit en de kwantiteit van de koffie," zegt koffieteler Edilma Garzón Gutierrez uit Caldas. "Soms moeten we op zoek naar een andere inkomstenbron omdat de koffie niet voldoet."

Om Doña Edilma en andere kleine koffieboeren in Caldas te helpen hun broodwinning te beschermen, lanceerde Nespresso, in samenwerking met Blue Marble Microinsurance, in 2018 een proefverzekeringsprogramma voor de weerindex dat voorziet in een aangepaste dekking voor gewasverliezen als gevolg van klimaatschokken. In 2019 heeft deze verzekering al uitgekeerd aan boeren.

"Het gewasverzekeringsproject is geweldig", zegt Doña Edilma. "Als we minder koffie plukken, of de koffie is van slechte kwaliteit vanwege het weer, hebben we hulp om moeilijke tijden het hoofd te bieden."

Doña Edilma is een van de bijna 2.000 boerenleden van de Aguadas- en Norte de Caldas-coöperaties in Caldas die zijn ingeschreven in het proefoogstverzekeringsplan, dat wordt beheerd door de Colombiaanse verzekeringsmaatschappij Seguros Bolivar en dat wordt ondersteund via het Nespresso AAA Sustainable Quality™ Programma. Het AAA-programma, dat in 2003 werd gelanceerd, werkt aan het creëren van duurzame koffiekwaliteit op lange termijn door directe relaties op te bouwen met lokale telers.

Kleine koffieplantages liggen verspreid op de hellingen van het Andesgebergte in de Colombiaanse provincie Caldas ten westen van Bogotá. De plattelandstradities van de koffieteelt worden hier bedreigd door klimaatverandering die de ontwikkeling van de bonen in gevaar brengt, maar het gewasverzekeringsprogramma van Nespresso biedt dekking voor het verlies van de oogst en helpt de telers in hun levensonderhoud te voorzien.

Foto door Rena Effendi

De Nespresso-Blue Marble verzekering biedt dekking op basis van een klimaatindex, genaamd CaféSeguro. De index maakt gebruik van satelliettechnologie om automatisch betalingen aan deelnemende boeren te activeren als er droogte of overtollige regenval wordt gedetecteerd.

"Een enkele gebeurtenis van overtollige regenval of droogte kan mogelijk vele jaren van hard werken terugdraaien", zegt Sandra Rodriguez, landbouwkundige van het Nespresso AAA-programma. "Als er nu een klimaatsverandering is, kan de koffieteler direct naar de bank gaan om uitkering voor de verliezen van het incident te claimen."

"Het hebben van een verzekering die onze leden beschermt tegen de verwoestende gevolgen van de klimaatverandering is cruciaal voor de coöperaties", zegt Cesar Julio Díaz, hoofd van de Aguadas- en Norte de Caldas-coöperaties die Nespresso helpen bij het identificeren van telers die baat zouden hebben bij zo’n verzekering. "Het geeft de koffietelers toegang tot economische middelen in de vorm van verzekeringsuitkeringen die hen zullen helpen hun gewassen te herstellen, waardoor ze productief blijven en hun landbouwactiviteiten kunnen voortzetten."

De innovatieve oogstverzekering is een andere manier waarop Nespresso koffieteler Mario Davila helpt het meest waardevolle bezit van zijn familie en de erfenis van zijn kinderen veilig te stellen. Dankzij het AAA-programma van Nespresso, zegt Don Mario, heeft hij de koffieplantage die hij aan zijn kinderen zal doorgeven, kunnen uitbreiden. “Ik heb alles aan de koffie te danken,” zegt hij.

LEES MEER

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Milieu
Een koffieboer uit Costa Rica werkt aan duurzaamheid
Milieu
Hoe bergmist voor betere koffie zorgt
Milieu
Een wereld zonder koffie voorkomen
Milieu
De culturele impact van kwaliteitskoffie
Milieu
Het levensonderhoud van generaties koffieboeren veiligstellen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.