Partnercontent voor

nespresso logo
 ...

Een kleine Costa Ricaanse koffieboer stippelt de route naar duurzame koffieteelt uit

Hier in Costa Rica bestaat deze geribbelde helling uit rijen van perfect gemanicuurde koffiestruiken. Opgebouwd en beheerd door teler Luis Emilio, wordt deze plantage snel een blauwdruk voor de duurzame koffieteeltpraktijk.

Door Jack Neighbour

Fotografie Rena Effendi

Vriend en mentor

Luis (links) bespreekt alles wat met koffie te maken heeft met zijn vriend, landbouwkundige Fernando Segura (rechts). Luis is tweede generatie koffieboer die, na een tijdje als taxichauffeur te hebben gewerkt, besloot terug te keren naar de koffieteelt, maar dan wel op een volledig duurzame manier. Sindsdien heeft Luis zich aangesloten bij het Nespresso AAA Sustainability Programma, dat hem met Fernando in contact heeft gebracht. Nu werken ze nauw samen om nieuwe methoden te testen die de productiviteit en duurzaamheid van Luis’ bedrijf voortdurend verbeteren.

Fotografie Rena Effendi

De bomen die waken over de koffie

De sleutel tot het beheer van een duurzame koffieplantage is het koesteren van het natuurlijke ecosysteem waar het onderdeel van is, en de bomen zijn de katalysator. Hier snoeit Luis een defensieve lijn van andere flora dan koffie omdat hij weet dat zijn hele gewas ervan afhankelijk is. In dit bijzonder winderige gebied beschermen de bomen de delicate koffieplanten van Luis tegen rukwinden, terwijl ze tegelijkertijd de bodem beschermen tegen het wegwaaien of wegspoelen. Daarnaast zorgen ze voor schaduw zodat de koffiebessen goed kunnen rijpen. De bladeren die van deze bomen vallen, voeden ook de grond eromheen en de vogels die er nestelen houden de insectenpopulaties onder controle.

Fotografie door Rena Effendi

Aqua vita

Het vinden van een waterbron lijkt misschien een vanzelfsprekende noodzaak voor het verbouwen van gewassen, maar aan het vinden van de juiste balans bij het gebruik ervan wordt vaak minder aandacht besteed. Bij het opzetten van zijn plantage moest Luis een betrouwbare aanvoer van zoet water vinden om zijn koffie te irrigeren. Fernando’s scholing leerde hem het belang van een barrière van bomen tussen zijn koffieplanten en de rivier om aarde, meststoffen of ander organisch materiaal tegen te houden zodat deze niet in het water terecht kunnen komen en het vervuilen. Door zijn koffie op een natuurlijke manier met bomen af te schermen, blijven de planten gezond omdat de boomwortels ervoor zorgen dat de bodem niet te nat wordt, waardoor vochtgerelateerde schimmels en ziekten zouden kunnen binnendringen.

Fotografie door Rena Effendi

De vruchten van duurzame arbeid plukken

Luis plukt de rijpe, rode koffiebessen die zijn geproduceerd met de teeltmethoden die hij van Fernando heeft geleerd. Luis was al expert op het gebied van koffieteelt en wilde zijn kennis graag verbreden met moderne technieken die zijn opbrengst konden vergroten en zijn plantage klaar konden maken voor de toekomst Door toe te treden tot het AAA-programma kreeg hij toegang tot deze knowhow, maar daarnaast ontdekken hij en Fernando nu samen hoe ze de methoden kunnen testen en aanpassen zodat andere plantages er ook van kunnen profiteren.

Fotografie Rena Effendi

Het evenwicht zoeken

Fernando en Luis snoeien een koffieplant terug die in de koele schaduw groeit. Door te snoeien wordt de productieve levensduur van de struik verlengd en wordt de opbrengst van de koffiebessen zo hoog mogelijk gehouden. Als koffiestruiken te groot worden, gebeurt het omgekeerde; de productiviteit daalt en de plant zal veel eerder vervangen moeten worden. Het vinden van die perfecte balans is een continu proces waar Luis en Fernando nog steeds graag mee experimenteren.

Fotografie Rena Effendi

Eerlijk belonen betaalt zich terug

Het runnen van een duurzame plantage betekent voor Luis ook dat zijn personeel in hun levensonderhoud moet kunnen voorzien. Dit doet hij door zijn seizoenarbeiders een eerlijk loon en uitstekende werkomstandigheden te bieden. De scholing die hij kan geven aan zijn medewerkers zorgt ervoor dat ze de juiste bessen zorgvuldig en op het juiste moment plukken. Het is een circulaire aanpak, want de tijd die Luis in hun opleiding investeert, levert bonen van hoge kwaliteit op waar hij weer een hogere prijs voor krijgt. Daarom kan hij een goed loon betalen dat zijn mensen weer aanmoedigt om elk seizoen terug te komen.

Fotografie Rena Effendi

Een trotse prestatie

Luis pronkt met een ‘cajuela’ vol koffiebessen - een metalen doos die gebruikt wordt als meeteenheid voor het berekenen van het volume van zijn oogst. Een cajuela komt overeen met ongeveer 12,5 kilo verse koffiebessen. Al zijn inspanningen om met het AAA-programma de perfecte balans van de ecologie in en rond zijn kleine bedrijfje te creëren, werpen hun vruchten af in de vorm van prachtig gerijpte koffie die hem een hoger inkomen oplevert. Luis is nu een van de meest succesvolle koffieboeren in de regio, iets dat hem enorm veel voldoening geeft. En Luis blijft doorwerken aan het verbeteren van zijn methodes.

Fotografie Rena Effendi

Direct van farm naar fermentatie

Luis gebruikt zijn trouwe 53-jarige tractor om zijn lading naar het verkooppunt een paar kilometer verderop in San Ramon te brengen. Terwijl de bessen worden geplukt door zijn geschoolde arbeiders, worden ze elke middag in de trailer van Luis gestort zodat ze ‘s nachts kunnen worden verwerkt. Deze snelle doorlooptijd is van essentieel belang om de kwaliteit en integriteit van de boon te behouden. Zo kan Luis zich blijven concentreren op het verbouwen van de beste koffie zonder dat hij zich zorgen hoeft te maken over kwaliteitsverlies in de tijd van pluk naar verwerking. En Nespresso weet dat de koffie die ze van hem afneemt perfect blijft, vanaf het moment dat hij wordt geplukt tot het moment dat hij wordt gedronken.
Klik hier voor meer verhalen achter de koffieboon.

Fotografie Rena Effendi

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.