Een koffieboer uit Costa Rica werkt aan duurzaamheid

Met hulp van een landbouwkundige werkt een vooruitstrevende boer aan het verduurzamen van zijn koffieplantage.

Door Jack Neighbour
Gepubliceerd 8 mei 2020 11:49 CEST
Een koffieboer uit Costa Rica werkt aan duurzaamheid

Ontdek wat er komt kijken bij de aanleg van een duurzame koffieplantage.

Foto door Guillermo Trapiello

Met 5% van de biodiversiteit ter wereld is Costa Rica van oudsher een succesvol duurzaamheidsverhaal. Ongeveer 30 procent van het grondgebied bestaat uit beschermde natuurreservaten om de bossen te beschermen die het halve land bedekken. Dat de Arabica-koffie uit Costa Rica tot de beste ter wereld behoort is dan ook geen toeval, aangezien de twee met elkaar verweven zijn: beschermde natuurlijke ecosystemen brengen koffie van de hoogste kwaliteit voort.

Sinds eind 18e eeuw de eerste koffie werd aangeplant langs Costa Rica's centrale vallei, hebben kleine plantages, zelden groter dan 5 hectare, een grote rol gespeeld bij de productie van de milde, zachtzure bonen. Deze kleine, rustieke plantages zijn vaak nauwelijks te onderscheiden van hun uitbundige natuurlijke omgeving en zijn doorvlochten met een kleurrijke overvloed van levendige flora. Het in stand houden van deze natuurlijke harmonie is waar de koffieboeren in Costa Rica hun heerlijke bonen aan te danken hebben en wat ex-taxichauffeur Luis Emilio liet terugkeren in de voetsporen van zijn familie naar een leven van koffietelen. 

Toen hij tien jaar geleden de plantage kocht, raakte Luis verknocht aan het idee dat het telen van uitzonderlijke koffie op natuurlijke wijze precies datgene vertegenwoordigt wat Costa Rica tot een toonbeeld van duurzaamheid maakt. Wanneer je op deze plantage rondloopt, voel je je een met de natuur en zou je bijna vergeten dat je door koffiestruiken loopt die verzorgd en gesnoeid zijn voor optimale productiviteit. Alles draait hier om kwaliteit en om die te behouden riep Luis de hulp in van Fernando Segura, landbouwkundige voor Nespresso, die naast adviseur inmiddels ook een goede vriend is geworden. "Ik kom hier om mijn ervaring met Luis te delen, maar hij is degene die het in de praktijk moet brengen. We zijn een goed team", beaamt Fernando. Samen hebben ze de plantage van Luis getransformeerd tot een circulaire plek die bestand is tegen de effecten van klimaatverandering. Koffie telen onder de beschutting van bomen helpt de bodem te voeden omdat de vallende bladeren op de grond composteren en de bodem van voedingsstoffen voorzien. De woudreuzen bieden ook onderdak aan vogels die op hun beurt de schadelijke insectenpopulatie in toom houden, zodat het natuurlijk evenwicht in het gebied intact blijft .

Maar het is niet alleen de biodiversiteit die profiteert van de duurzame aanpak van Fernando en Luis. Luis gebruikt zijn nieuw verworven kennis ook om de administratieve kant van zijn zaak te managen, zoals eerlijke beloning en het bijhouden van verbeteringen jaar op jaar.

Luis' kleine plantage is een schoolvoorbeeld van hoe je een duurzame plantage aan kunt leggen die in het lokale natuurlijke ecosysteem bestaat en dit ondersteunt. Zijn samenwerkingsverband met het Nespresso AAA Sustainability Programma is ook circulair van aard omdat de vaardigheden en middelen die Luis heeft ontvangen, hem helpen zijn duurzaamheidsdoelen te halen. Van hun samenwerking doen de experts weer kennis op die ze kunnen inzetten in andere koffieregio's. Een win-winsituatie. “Ik ben heel blij en enorm dankbaar voor Fernando,” zegt Luis terwijl hij kijkt naar het adembenemende uitzicht dat zijn plantage hem geeft, "voor al zijn hulp."

LEES MEER

Lees meer

bekijk videos

Milieu4:00

Hoe bergmist voor betere koffie zorgt

Dit vindt u misschien ook interessant

Milieu
De impact van klimaatverandering op de koffieteelt verkleinen
Milieu
Hoe bergmist voor betere koffie zorgt
Milieu
Een wereld zonder koffie voorkomen
Milieu
De culturele impact van kwaliteitskoffie
Milieu
Het levensonderhoud van generaties koffieboeren veiligstellen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.