PARTNERCONTENT VOOR

nespresso logo
 ...

Een ongebruikelijke pelmethode geeft Sumatrakoffie zijn onvergelijkelijke smaak

In een regio waar hoge luchtvochtigheid het moeilijker maakt om koffie te drogen, gebruiken de Indonesische boeren een ’natte’ pelmethode die de zoete, aardse tonen van de bonen naar boven haalt.

Door Jack Neighbour

Fotografie Rena Effendi

Grote smaken van kleine plantages

Iswandi teelt al meer dan 10 jaar koffie op zijn plantage bij het dorp Karang Rejo. Met slechts 0,75 hectare heeft zijn plantage de gebruikelijke grootte voor Aceh, de meest noordelijke provincie van het eiland Sumatra, Indonesië. Iswandi is een van de 1800 boeren in de regio die lid zijn van de recent opgerichte coöperatie die hun krachten, ervaring, middelen én hun koffie bundelen. Om een consistente koffiekwaliteit te garanderen ondersteunen Fairtrade International en het Nespresso AAA Sustainable Quality™ Program de coöperatie en de boeren, niet alleen bij het verbeteren van de productiviteit van de plantages, maar ook op economisch gebied binnen de gemeenschap.

Fotografie Rena Effendi

Het geheim van 'wet hulling'

Door het vochtige klimaat in Aceh, is het drogen van koffiebonnen niet gemakkelijk. Als slimme oplossing worden de bonen na het plukken en fermenteren (een proces waarbij bacteriën het vruchtvlees losweken en de bonen vrijkomen) slechts een nacht kort gedroogd voordat het perkamentachtige vlies wordt verwijderd als ze nog heel vochtig zijn. Deze techniek, die bekend staat als ’wet hulling’ geeft de koffie ook zijn frisse houtachtige tonen.

Fotografie Rena Effendi

Van de tak naar de zak binnen een week

Na het nat pellen van de bonen drogen de boeren hun gereinigde bonen in de voortuinen van hun huizen - een ongewoon snel proces dat de koffie in ongeveer 7 dagen van de oogst naar de koper brengt.
Door de groene bonen op deze manier neer te leggen, kan de warmte van de zon erin doordringen en ze sneller drogen, waardoor de smaak wordt versterkt. Ze zullen hier twee tot drie dagen drogen voordat ze worden opgehaald en verkocht.

Fotografie Rena Effendi

Geboren om te groeien

Lokale koffietelers zoals Ismono en Naswati zijn trots op hun koffie-erfgoed, zozeer zelfs dat de bewering ’Ik ben geboren uit een takje van de koffieplant’ een veel voorkomende uitdrukking is in het gebied. Sinds Nespresso en Fairtrade hier de lokale boeren hebben ondersteund om de coöperatie te vormen, hebben kunnen velen er nu van profiteren. Omdat Nespresso extra premies betaalt voor elk pond koffie, kunnen de boeren hier investeren in gemeenschapsontwikkeling zoals het renoveren van materieel, het maken van een pensioenplan en het organiseren van workshops om de goede landbouwmethodes van de Nespresso-landbouwkundigen door te geven aan anderen. Dit alles moet ertoe bijdragen dat het de koffietraditie die hier door zovelen wordt gekoesterd, nog generaties lang blijft voortbestaan.

Fotografie Rena Effendi

Iedereen profiteert van kwaliteitsbewaking

Yanti werkt tijdens het koffieoogstseizoen in het dorp Pante Raya Dalam in de regio Wih Pesam. Nadat ze was vertrokken uit Kuala Simpang, een stad ver van dit gebied, om hier met haar man te gaan wonen, heeft ze de laatste 11 jaar haar familie ondersteund door als koffieplukker te werken en de boeren te helpen bij de oogst van hun bessen. Boeren die samenwerken met het Nespresso AAA-programma weten hoe ze seizoenarbeiders de beste werkomstandigheden kunnen bieden en leren ze alleen de rode bessen te plukken om zo een goede kwaliteit te garanderen.
Bovendien zorgen de premies die Nespresso betaalt voor de betere kwaliteit ervoor dat de boeren zich kunnen veroorloven om hun werknemers een goed loon te betalen.

Fotografie Rena Effendi

Een betere gemeenschap dankzij koffie

Ardiansyah en Rahmah drogen de koffie die ze oogsten en verwerken van hun 1,5 hectare grote plantage in het dorp Pante Raya. Naast koffieboer, zijn ze allebei onderwijzer. Ardiansyah geeft les op een middelbare- en Rahmah op een kleuterschool in de buurt. Door de snelle omloopsnelheid van hun koffieoogst kunnen ze beide carrières in stand houden, wat twee zeer waardevolle producten oplevert: onderwijs voor de volgende generatie en hoogwaardige koffie. Ze geven tot ’s middags les, waarna ze teruggaan om te werken op hun koffieplantage. Hun lidmaatschap van het coöperatieve pensioenfonds geeft hen recht op een goed pensioen nadat ze straks hun hele werkende leven de gemeenschap hebben gediend.

Fotografie Rena Effendi

Aceh’s koffiekoper

Naast het runnen van zijn eigen kleine plantage is Iswandi ook inkoper in de regio. Hij koopt de oogst van lokale boeren en zorgt voor de verwerking (fermenteren en wet-hulling) samen met zijn eigen teelt en verkoopt de hoge kwaliteit bonen aan de coöperatie in de stad. Door samen te werken met Iswandi is Nespresso in staat om bonen te kopen van alle omliggende koffieboerderijen en een infrastructuur op te bouwen om telers in afgelegen gebieden als deze, toch toegang te geven tot de wereldwijde koffiemarkt.

Klik hier voor meer verhalen achter de koffieboon.

Fotografie Rena Effendi

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.