Een wereld zonder koffie voorkomen

Jalapa, de regio waar koffie wordt verbouwd die tot de beste van Guatemala behoort, heeft te kampen met bodemerosie. Maar een agroforestry-programma helpt de boeren om hun toekomst en de levering van kwaliteitskoffie voor de wereld veilig te stellen.

Door Jack Neighbour
Gepubliceerd 7 mei 2020 20:08 CEST
Hoe de toekomst van koffie in Guatemala wordt veiliggesteld met behulp van een bosbouwprogramma

Wij drinken graag koffie, maar volgens een studie uit 2019 wordt ons geliefde kopje koffie misschien wel met uitsterven bedreigd. Wetenschappers van de Royal Botanic Gardens in Groot-Brittannië beweren dat ontbossing, ongedierte en ziekteverwekkers de komende decennia 60 procent van alle wilde koffiesoorten zouden kunnen uitroeien. Klimaatverandering alleen al zou kunnen zorgen voor een halvering van de voor Arabica geschikte landbouwgrond in 2050.

Nespresso wil dit scenario voorkomen. Daarom hebben ze het AAA Sustainable Quality-programma opgezet om boeren in de belangrijkste koffieproducerende regio's te helpen hun kleine plantages beter bestand te maken tegen de klimaatverandering. Een van de manieren waarop dat gebeurt is met behulp van bomen die niet alleen essentieel zijn voor de toekomst van kwaliteitskoffie, maar ook voor de waardevolle cultuur waar deze uit voortkomt.

Door middel van een agroforestry-initiatief beschermen boeren hun koffieplantages met ‘barrièrebomen’ die voor schaduw zorgen, de bodem voeden en de kwetsbare gewassen beschermen tegen slechte weersomstandigheden. Sinds 2019 zijn er 752.132 barrièrebomen geplant.

Foto door Rena Effendi

In 2020 wil Nespresso vijf miljoen bomen geplant hebben in Colombia, Guatemala, Ethiopië, Indonesië en Nicaragua door middel van inplanting - een boslandbouwmethode die de CO2-uitstoot van een bedrijf compenseert met het planten van bomen in de toevoerketen. Het aanplantingsproces, uitgevoerd door bosbouwpartner PUR Projet, gaat verder dan het verantwoorden van de uitstoot van een bedrijf om de lokale ecosystemen te herstellen en te helpen bij de opbouw van duurzaamheid.

Decennialang hebben steeds extremer wordende weersomstandigheden in deze regio’s ervoor gezorgd dat de natuurlijke boombedekking is verdwenen en daarmee ook voedingsstoffen en wilde dieren die de bodem ermee verrijkten. Maar door het planten van de juiste soorten jonge boompjes op de hooggelegen berghellingen, zorgen kleine boeren zoals Willy Solares Aguilar uit Jalapa ervoor dat de biodiversiteit weer in volle gang komt. 

In het kader van hun opleiding planten de plaatselijke bevolking en de boeren boompjes op een demonstratiekoffieveld. Deze barrièrebomen zullen helpen om bodemerosie te voorkomen, wat een terugkerend probleem is in het gebied.

Foto door Rena Effendi

“De bomen zijn een nieuw begin voor ons,” zegt Don Willy, “Er zijn weer vogels en andere dieren op mijn plantage teruggekomen. Nespresso leert ons de planeet te beschermen. Ik ben ervan overtuigd dat ik met mijn gezin nog jarenlang koffie kan produceren.”

Sinds 2014 werkt Don Willy nauw samen met landbouwkundigen van Nespresso om te begrijpen hoe de bomen die hij plant de toekomst van zijn koffie veiligstellen door de bodem te verrijken en te beschermen tegen extreem weer. Maar, als lucratief voordeel, zullen de bomen Don Willy en zijn vrouw Maria van extra inkomen voorzien in de vorm van het fruit, hout en brandhout dat ze zullen produceren.

Jalapa, Guatemala
De nasleep van een aardverschuiving. Barrièrebomen beschermen de koffieplanten en de bodem niet alleen tegen het weer, hun wortels houden ook het heuvelachtige landschap bij elkaar. Zonder dat is de grond los en vatbaar voor aardverschuivingen.

Vooruitstrevende boeren zoals Don Willy die begaan zijn met het behoud van de rijke koffiecultuur in hun regio zijn cruciaal in het aanmoedigen van andere telers om de duurzame boslandbouwpraktijken van Nespresso over te nemen. Het zijn immers deze technieken die hen zullen helpen om hun erfgoed en de koffievoorziening van de wereld te behouden voor de volgende generaties.

LEES MEER

Lees meer

bekijk videos

Milieu4:00

Hoe bergmist voor betere koffie zorgt

Dit vindt u misschien ook interessant

Milieu
Hoe bergmist voor betere koffie zorgt
Milieu
De culturele impact van kwaliteitskoffie
Milieu
Het levensonderhoud van generaties koffieboeren veiligstellen
Milieu
Proef de smaken van eeuwenoude koffie
Milieu
Koffieteelt geeft hoop in Caquetá, Colombia

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.