PARTNERCONTENT VOOR

nespresso logo
 ...

Ethiopië’s koffiecultuur is gedrenkt in oude rituelen en wordt algemeen beschouwd als de geboortegrond van Arabica.

In de Ethiopische regio Sidamo worden moderne methoden zorgvuldig in de traditionele praktijken geïntegreerd door deskundigen – een balans die even goed moet zijn als de geproduceerde koffie.

Door Jack Neighbour

Fotografie Rena Effendi

Een levensbron voor koffie

Als genetische thuisbasis van Arabica wordt in Ethiopië al eeuwenlang koffie verbouwd. Om onderscheidende bonen te telen en te verwerken, gebruiken koffieboeren in Sidamo nog steeds dezelfde technieken die van generatie op generatie zijn doorgegeven. Het is vakmanschap dat behouden moet blijven, maar ook robuust genoeg moet zijn om de hele wereld van deze ongelooflijke koffie te kunnen blijven voorzien. Om dit te realiseren, werkt Nespresso’s AAA Sustainable Quality™ Programma samen met de lokale bevolking om hun methodes te verfijnen, zonder een cultuur te veranderen die al duizenden jaren bestaat.

Fotografie Rena Effendi

De ochtendroutine

Elke ochtend voert koffieboer Birtukan Bekele een koffieceremonie uit met haar gezin. Deze koffieceremonie is een van de oudste van de beschaving en is nog steeds volop met het dagelijks leven verbonden. Het wordt beschouwd als een grote eer en doorgaans uitgevoerd door de vrouw des huizes. Behendige handen zijn vereist om het brouwsel voor te bereiden en uit de traditionele jebenakoffiepot te schenken.

Fotografie Rena Effendi

Oerkoffie

Het zetten van een kopje kwaliteitskoffie is niet zo’n nieuw concept als we misschien denken, omdat Ethiopische koffiezettechnieken door de eeuwen heen zijn verfijnd. Birtukan bereidt het branden van de bonen boven een open vuur voor terwijl haar dochter toekijkt en leert om hetzelfde gereedschap te gebruiken dat al eeuwenlang door families werd gebruikt. De bonen in dit stadium krijgen is net zo nauwgezet als de brouwceremonie zelf, en het is moeilijk om de normen te handhaven bij productie op grotere schaal. Gelukkig ligt de oplossing in het efficiënter maken van de traditionele teelt- en verwerkingsmethodes met delicaat geïntegreerde, gemoderniseerde technieken.

Fotografie Rena Effendi

Nieuwe technieken helpen de boeren om de vraag bij te houden

Ethiopiërs maken al langer koffie dan wie dan ook ter wereld en het is deze eeuwenoude stamboom waar de koffie hier zijn unieke smaak aan ontleent. Om ervoor te zorgen dat telers als Bekele Erango en zijn zoon Biruk (op de foto) aan de wereldwijde vraag naar hun koffie kunnen blijven voldoen, heeft Nespresso’s AAA Sustainable Quality™ Programma lokale experts in dienst die hen moderne landbouwtechnieken aanleren voor gezondere planten die koffie van hogere kwaliteit produceren. Hier snoeien Bekele en Biruk samen de koffiestruiken in hun veld om gezonde nieuwe groei te bevorderen.

Fotografie Rena Effendi

Door de zon op smaak gebracht

Hoewel sommige koffieboeren in Sidamo traditionele verwerkingsmethoden voor het wassen en pellen gebruiken, maakt de inconsistente watervoorziening in de regio het voor velen moeilijk om dit te doen. Als ingenieuze oplossing gebruiken de boeren een ‘droge’ verwerkingsmethode, waarvan het in de zon uitspreiden van de verse koffiebessen om ze op natuurlijke wijze te laten drogen de eerste stap is, zoals hier te zien in de Biloya Mill. Terwijl het vocht in de bes verdampt, wordt de smaak van het vruchtvlees sterker en dringt door in de boon die zo met fruitige aroma’s wordt doordrenkt.

Fotografie Rena Effendi

Traditionele methoden met een moderne twist

Om ervoor te zorgen dat ze gelijkmatig drogen, moeten de koffiebessen vier weken lang regelmatig met de hand worden gedraaid, een klus die vaak wordt begeleid met gezang van de werkers. Van oudsher worden de koffiebessen op matten op de grond gelegd om te drogen, wat problemen kan veroorzaken met optrekkend vocht dat de vruchten kan verontreinigen. Om dit tegen te gaan, werkte Nespresso samen met Ethiopische telers om de koffiebessen van de grond af te drogen op netten ondersteund door bamboestructuren, waardoor de beste uniforme kwaliteit wordt gegarandeerd.

Fotografie Rena Effendi

Zien is geloven

Wanneer droge koffiebessen uit hun gedroogde schil worden verwijderd, wordt de koffie met de hand gesorteerd waarbij eventuele beschadigde bonen eruit worden geplukt. Het invoeren van deze methodes om de kwaliteit te bewaken hebben wat tijd gekost, want de koffieboeren in Sidamo moesten eerst overtuigd worden voordat ze hun eeuwenoude praktijken wilden aanpassen. Maar omdat ze inmiddels kunnen profiteren van betere oogsten en hogere winsten – waardoor ze hun kinderen naar school kunnen sturen, huizen kunnen bouwen en in hun plantages kunnen investeren – geloven ze nu wel in het voordeel van deze relatief kleine veranderingen.
Klik hiervoor meer verhalen achter de koffieboon.

Fotografie Rena Effendi

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.