PARTNERCONTENT VOOR

nespresso logo
 ...

Gemeenschappen slaan de handen ineen om de koffieteelt van Zimbabwe nieuw leven in te blazen.

Nadat een langdurige economische crisis Zimbabwe’s koffie-industrie nagenoeg had uitgeroeid, hebben de boeren nu toegang tot nieuwe informatie, vaardigheden en markten om de industrie te doen herleven.

Door Jack Neighbour

Fotografie Rena Effendi

Een koffieland

Met hun koele temperaturen, goede regenval en rijke bodem zijn de weelderige valleien van de oostelijke hooglanden van Zimbabwe zeer geschikt voor het verbouwen van arabicakoffie. De Honde Vallei in het district Mutasa telt nu meer dan 300 actieve koffieboeren. De afgelopen twee jaar heeft het Nespresso AAA Sustainable Quality™ Programma deze kleine boeren getraind in landbouwkunde en koffieverwerking om hen te helpen de hoogste kwaliteit koffie te produceren en hun bedrijfjes te laten groeien.

Fotografie Rena Effendi

Toegewijd aan koffie

Jesca Kangai (35) woont in Pangeti, een dorp in het district Mutasa. In een tijd waar veel andere boeren in de regio overstapten op andere exportproducten zoals bananen vanwege de slechte bereikbaarheid van de wereldkoffiemarkt, verbouwt Jesca al bijna 20 jaar koffie. Toen koffie verbouwen een hopeloze onderneming leek, hield Jesca vol en nu zijn haar verworven vaardigheden, hogere opbrengst en gestegen inkomsten de beloning voor haar volharding en gedrevenheid.

Fotografie Rena Effendi

Jesca’s bedrijf groeit

Jesca en haar gezin besloten eind jaren 90 koffie te gaan verbouwen en dat is een goede keuze gebleken. Op Jesca’s plantage groeien nu meer dan 3500 koffiestruiken. Met haar winst heeft ze kunnen investeren in wat kleinvee zoals geiten en kippen en kon ze haar zoon naar de beste school in de regio sturen – iets waar ze enorm trots op is.

Fotografie Rena Effendi

Toegankelijker inkomen

Jesca verzorgt haar planten goed. Haar oog voor detail bij zaken als irrigatie en snoeien hebben geleid tot een verbetering van haar opbrengst en haar inkomen. Ondanks dat er amper baar geld circuleert in Zimbabwe (men gebruikt obligatienota’s bij gebrek aan valuta), worden AAA-boeren voor hun oogst betaald in US dollars. Dit wereldwijd geaccepteerde betaalmiddel stelt boeren als Jesca in staat producten en diensten af te nemen die hun bedrijven helpen te groeien.

Fotografie Rena Effendi

Iedereen profiteert van scholing, ook de opleiders.

Hier geeft landbouwkundige Tafadzwa Nyakuchena praktijkles in het veld. Op deze demonstratieveldjes kunnen boeren met eigen ogen de voordelen van moderne landbouwmethoden aanschouwen. Tafadzwa zelf plukt ook de vruchten van het AAA-programma. Hij geniet niet alleen van zijn werk om boeren vooruit te helpen door het planten van 1000 koffie-zaailingen om aan beginnende boeren te geven, hij is ook bezig een nieuw huis te bouwen voor hem en zijn vrouw.

Fotografie Rena Effendi

Koffieleuten

De koffie-industrie van Zimbabwe nieuw leven inblazen heeft de boeren dichter bij elkaar gebracht. Boeren die elkaar kennen van de scholingssessies voor hun koffieplantage, bespreken nu ideeën voor ontwikkeling van de gemeenschap. En er is veel te bespreken, zeker nu koffie aan een blijvende comeback bezig is en de economie in de regio een boost heeft gegeven. Er is meer werk nu boeren, dankzij hun toegenomen inkomen meer mensen kunnen aannemen.

Fotografie Rena Effendi

De hoop blijft toenemen

Zachariah Mukwinya (38), woont in het dorp Chavhanga en is woordvoerder van de boeren in zijn regio. Hij woont de vergaderingen bij van het AAA Sustainable Quality Programma en de Coffee Commodity Association, waar hij informatie ontvangt en advies krijgt wat hij weer deelt met zijn groep boeren. Hij wordt geschoold, krijgt steun van de landbouwkundigen van het programma en kan zijn gemeenschap helpen om betere koffieboeren te worden. Hij heeft zelfs een kwekerij ontwikkeld om andere boeren van zaailingen te kunnen voorzien.

Fotografie Rena Effendi

Als een lopend vuurtje

Zachariah heeft een grote verandering gezien in de kennis van boeren over landbouwkundige praktijken sinds Nespresso het AAA Sustainable Quality Programma heeft gelanceerd. Het heeft zo’n positieve invloed gehad op het dagelijks leven in de Honde Vallei dat het programma zich nu heeft uitgebreid naar de omliggende regio’s Chimanimani, Chipinge en Vumba. Kennelijk was het nieuws over het succes al vooruit gereisd, want toen het programma in die regio’s begon werden de landbouwkundigen begroet met “Waar bleven jullie nou? We zaten op jullie te wachten!”
Klik hier voor meer verhalen achter de koffieboon.

Fotografie Rena Effendi

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.