PARTNERCONTENT VOOR

nespresso logo
 ...

Het klimaat verandert voor Colombiaanse koffie

Kleine koffieboeren in de Colombiaanse provincie Caldas leven onder de dreiging van klimaatverandering, een vergrijzende boerenbevolking en de uittocht van jonge mensen naar de steden. Maar er is hoop.

Door Jack Neighbour

Fotografie Rena Effendi

De koffietraditie doorgeven

Alba Maria, matriarch van een koffieproducerende familie van meerdere generaties in Caldas, Colombia, selecteert zorgvuldig alleen de rijpste rode koffiebessen voor haar hoogwaardige Arabica-koffie. Terwijl jonge mensen door een bredere kijk op de wereld steeds vaker kiezen voor een carrière in de stad, hoopt Alba Maria dat de financiële zekerheid die het Nespresso AAA Sustainable Quality Programma met zich meebrengt, haar dochter kan overtuigen om de lange koffietraditie van de familie voort te zetten.

Fotografie Rena Effendi

Het gezinsonderhoud beschermen

Voor Alba en haar gezin bepaalt de koffieteelt hun leven. Arabica heeft een culturele betekenis waarin passie en traditie als een emotionele rode draad van generatie op generatie wordt doorgegeven. Maar het is een delicaat evenwicht, want koffie moet ook een levensvatbare manier blijven voor telers om hun families te ondersteunen – één mislukte oogst kan hen een half jaar lang van hun inkomen beroven. Deelname aan ondersteunende programma’s zoals Nespresso AAA biedt een op maat gemaakte gewasverzekering die telers als Alba in het ergste geval compenseert. Dergelijke plannen maken deel uit van doorlopende, ondersteunende oplossingen die zijn ontworpen om boeren te helpen met moderniseren zonder dat ze de ziel van hun vak verliezen.

Fotografie Rena Effendi

Jongeren zetten de traditie voort

Alba’s man laat hun jonge kleindochter de koffiebessen zien. Er staan 7200 struiken op hun plantage in Caldas, dezelfde planten die Alba van haar grootouders heeft geërfd en die zij op haar beurt van plan is aan haar dochter door te geven. Dat koffieteelt nu een culturele erfenis is die ook meer financiële zekerheid biedt, kan net het duwtje zijn dat de volgende generatie, zoals de kleindochter van Alba, nodig heeft om de traditie van vele generaties voort te zetten.

Fotografie Rena Effendi

Hard werken aan een zekere toekomst

Hoog in het Andesgebergte van Aguadas, Colombia wijden Don Fabio en zijn vrouw, Maria Lindelia Jaramillo Atehortua, hun leven aan het verbouwen van uitzonderlijke koffie. Ze behoren tot de 1500 leden van de Aguadas Coffee Growers’ Cooperative die hebben besloten om met Nespresso samen te werken om straks een beetje comfortabel met pensioen te kunnen gaan. Een collectief pensioenfonds zorgt ervoor dat het echtpaar straks een inkomen behoudt na een leven lang hard werken.

Fotografie Rena Effendi

Koffie wordt gevierd in Aguadas

In het in mist gehulde Andesstadje Aguadas wordt de koffie van de plantages in de wijde omtrek opgehaald en aan de plaatselijke koffiecoöperatie afgeleverd met een uniek vervoersmiddel: de chivabus. Deze traditionele voertuigen, levendig versierd met prachtige felle kleuren, weerspiegelen de sfeer van de stad wanneer ze vol met gezinnen en hun koffie aankomen. Het wordt beschouwd als een feest, een teken van leven en levendigheid en als een goede gelegenheid om weer eens bij te praten met vrienden die wat verder buiten de stad wonen.

Fotografie Rena Effendi

De kunst van kwaliteitskoffie

Kleurrijke chivabussen zie je veel in de provincie Caldas. Zoals hier te goed zien is, zijn dit rijdende kunstwerken waarbij de achterkant is versierd met felgekleurde schilderingen die vaak uitblinken in religieuze symboliek, met Jezus, engelen, heiligen, of de Maagd Maria om gezinnen en hun koffielading te beschermen.

Fotografie Rena Effendi

Samen voor een betere toekomst

In het glooiende groene landschap van Caldas nestelt zich een positieve verandering waarbij samenwerking tussen Nespresso en de koffieboeren de toekomst beschermt van de drank waar de wereld elke dag mee wakker wordt. Waar eens een periode van slecht weer een jaar werk kon vernietigen, zorgen verzekeringsregelingen er nu voor dat de boeren worden betaald voor hun inspanningen. Wanneer ze ontdekken dat ze hier een beter leven in het vooruitzicht hebben terwijl ze tegelijkertijd een herboren traditie kunnen voortzetten, zullen jongere generaties minder snel geneigd zijn het gebied te verlaten en kunnen hun ouders rustig met pensioen gaan, wetende dat hun levenswerk in goede handen is.
Klik hier voor meer verhalen achter de koffieboon.

Fotografie Rena Effendi

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.