Het levensonderhoud van generaties koffieboeren veiligstellen

Nespresso's Farmer Future Program omvat een pensioenfonds dat Colombiaanse koffieboeren helpt een pensioen op te bouwen en hun levenswerk over te dragen aan de volgende generatie.

Door Karen Carmichael
Gepubliceerd 7 mei 2020 22:39 CEST
Een mooiere toekomst voor koffieboeren

Je brood verdienen als koffieboer is niet makkelijk en al helemaal nietin de bergachtige provincie Caldas in Colombia. Om te slagen, moeten de telers de juiste balans vinden tussen het onderhouden van een gezin en het verbouwen van koffie en alle verdiensten weer in de plantage te investeren. Die bijna levenslange toewijding aan koffie eist een fysieke tol, maar tot voor kort was het voor veel telers niet mogelijk om met pensioen te gaan en moesten ze blijven werken om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Koffieboeren maakten zich zorgen over hun gezondheid op lange termijn en hun financiële zekerheid, plus de uittocht van jonge mensen naar de steden voor meer lucratief en minder arbeidsintensief werk waardoor veel telers niemand hadden om het familiebedrijf voort te zetten.

"Als ik opsta en deze velden bewerk, denk ik wel eens aan mijn oude dag", zegt koffieteler Alba Maria uit Caldas, wiens droom het is om op een dag haar vijf hectare grote koffieplantage over te dragen aan haar dochter en kleindochter. “Ik denk na over mijn gezin en hoe ik onze kwaliteit van leven kan verbeteren.”

Alba Maria, matriarch van een koffieproducerende familie van meerdere generaties in Caldas, Colombia, selecteert zorgvuldig alleen de rijpste rode koffiebessen voor haar hoogwaardige Arabica-koffie. Terwijl de jonge mensen uit deze landelijke regio vaak naar de stad vertrekken, is Alba Maria hoopvol gestemd dat haar dochter de rijke koffietradities van de familie zal voortzetten.

Foto door Rena Effendi

Gelukkig voor Alba Maria staat ze er niet alleen voor. Om koffieboeren in Caldas te helpen bij het financieren van een welverdiend pensioen en om het welzijn op lange termijn van de koffieproducerende gemeenschappen in de regio te bevorderen, heeft Nespresso samen met het Colombiaanse ministerie van Arbeid, de Aguadas Coffee Growers' Cooperative, koffieleverancier Cafexport en Fairtrade International een innovatief proefpensioenfonds opgezet voor telers die deelnemen aan het Nespresso AAA Sustainable Quality™ Programma.

Het Nespresso-pensioenfonds werkt samen met de Colombiaanse Beneficios Económicos Periódicos, oftewel BEPS, een vrijwillig spaarprogramma van de overheid dat bedoeld is voor mensen die niet genoeg verdienen om bij te dragen aan een pensioen. Naast hun BEPS-pensioen ontvangen telers die deelnemen aan Nespresso's Farmer Future Program van de overheid een extra toelage van 20 procent van hun jaarlijkse BEPS-bijdrage, wanneer ze klaar zijn om met pensioen te gaan.

Nespresso heeft 5,4 miljoen dollar geïnvesteerd in het Farmer Future Program. Ongeveer de helft van dat bedrag is besteed aan pensioenen. Het resterende bedrag ging rechtstreeks naar de financiering van technische bijstand en landbouwkundige ondersteuning voor AAA-boeren.

"Ik ben blij dat ik deel uitmaak van het Nespresso AAA-programma omdat het ons helpt met een pensioen en andere voordelen", zegt koffieboer Don Fabio. "Ze betalen ons een goede prijs voor onze koffie en geven ons bovendien een pensioenbijdrage."

Don Fabio en zijn vrouw, Maria Lindelia Jaramillo Atehortua, hebben hun leven gewijd aan het verbouwen van uitzonderlijke koffie hoog in het Andesgebergte van Aguadas, Colombia. Don Fabio is een van de 1.500 leden van de Aguadas Coffee Growers' Cooperative die hun leden samen met Nespresso oogstverzekeringen en een pensioenspaarprogramma aanbiedt.

Foto door Rena Effendi

Don Fabio, die in 2018 met pensioen is gegaan, is een van de meer dan 1.250 boeren die Nespresso AAA-koffieplantages exploiteren en zich hebben aangemeld voor het pensioenfonds. Daarnaast komen alle telers die lid zijn van de coöperatie en de Nespresso AAA-verificatie krijgen, in aanmerking voor een levensverzekering, een klimaatgeïndexeerde Farmer Future Crop Insurance en andere voordelen die bedoeld zijn om de meer dan 3.000 koffieboeren te helpen hun plantages te beschermen en de continuïteit van de koffieproductie te waarborgen.

Voor Nespresso AAA-koffieteler Leonel Quintero Osorio biedt het pilot-pensioenfondsprogramma hoop dat hij zichzelf kan onderhouden als hij niet meer op zijn land kan werken en dat de volgende generatie van zijn familie zijn koffietradities zal voortzetten. "Het is heel bevredigend om te weten dat Nespresso ons steunt met een pensioen en andere voordelen,” zegt hij. "Met hun hulp kunnen we in al onze basisbehoeften voorzien en kunnen onze kinderen en kleinkinderen zien dat er een zekere toekomst is in de koffieteelt."

LEES MEER

Lees meer

bekijk videos

Milieu4:00

Hoe bergmist voor betere koffie zorgt

Dit vindt u misschien ook interessant

Milieu
Hoe bergmist voor betere koffie zorgt
Milieu
Een wereld zonder koffie voorkomen
Milieu
De culturele impact van kwaliteitskoffie
Milieu
Proef de smaken van eeuwenoude koffie
Milieu
Koffieteelt geeft hoop in Caquetá, Colombia

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.