Hoe bergmist voor betere koffie zorgt

Reis hoog de Andes in om de geheimen achter de Colombiaanse koffie te ontdekken.

Door Karen Carmichael
Gepubliceerd 7 mei 2020 22:46 CEST
Vakmanschap in Aguadas

De bergachtige Colombiaanse provincie Caldas is doorgaans in wolken gehuld. De daarmee gepaard gaande natte omstandigheden en koude nachten blijken ideaal voor de productie van de kenmerkende Arabicakoffie die bijna nergens ter wereld zo hoog groeit.

National Geographic stuurde bekroond fotograaf Rena Effendi naar de bron van de koffie in Aquadas, oftewel ‘het land dat water geeft’, om te zien hoe de boeren in Caldas een duurzame, hoogwaardige koffiecultuur opbouwen. Het stadje ligt op zo’n 1800 meter boven zeeniveau en is omringd door kleine koffieplantages waar de Master Origin Colombia koffie vandaan komt.

"Onderweg naar Aguadas heb je het gevoel dat je de wolken ingaat", zegt Rena, die Nespresso's landbouwkundigen vergezelde op hun reguliere rondes naar de afgelegen, koffieplantages. De landbouwkundigen maken deel uit van Nespresso's AAA Sustainable Quality™ Programma, dat in 2003 werd gelanceerd. Zij bouwen een langetermijnrelatie op met koffietelers en introduceren tegelijkertijd nieuwe technieken en bieden technische ondersteuning om een duurzame aanvoer van hoogwaardige koffie te garanderen.

Om de typische zoete, wijnachtige smaak met een vleugje gekonfijte appel en rode bessen van Aguadas-koffie consequent te kunnen produceren, hebben de Nespresso-landbouwkundigen tientallen plantages bezocht en de gemeenschappelijke factoren geïdentificeerd die de voorkeurssmaak creëerden:

1. Hoge locaties (tussen de 1500 en 1800 meter boven zeeniveau) in groene bergdalen gelegen boven de wolken met koude nachttemperaturen
2. Zorgvuldige, handmatige selectie van rijpe, rode, volle koffiebessen
3. Een lang fermentatieproces van meer dan 21 uur om eventueel resterend vruchtvlees rond de zaden te verwijderen en de bonen voor te bereiden op het drogen.
4. Natuurlijk drogen in zonlicht

Met die vier factoren als basis, stelden de landbouwkundigen een standaardprotocol op dat de telers in Aguadas konden volgen om de hoeveelheden koffie te produceren die Nespresso voorschrijft.  De Arabicabessen moeten rijp worden geplukt, gepeld en langdurig fermenteren vanwege het microklimaat in de regio. "Het is onze taak om voor elke koffieproducent het beste proces te vinden", zegt Nespresso-landbouwkundige Alexander Aranda. "Omdat elke plantage uniek is, bezoeken we ze allemaal en stellen we de meest geschikte methoden voor."

Op haar tochten naar de plantages, zoals die van Lionel Quintero, kreeg Rena een kijkje in het Aguadas-proces - een zorgvuldige, ambachtelijke methode die geworteld is in de familietraditie en een regionale passie voor koffie. Telers plukken behendig de bessen van struiken die op steile en vaak modderige hellingen groeien, en gooien ze in pelmachines om de schillen te verwijderen. De fermentatie maakt het resterende vruchtvlees of slijmlaagje los, zodat het er gemakkelijker afspoelt.

Voordat het Nespresso AAA-protocol werd ingevoerd, werd het vruchtvlees in de lokale rivieren geloosd. Nu composteren de koffieboeren in Aguadas het fruitafval in samenwerking met Nespresso-landbouwers, wat de waterkwaliteit helpt beschermen, de behoefte aan extra meststoffen vermindert en de bodem verrijkt.

Op zaterdagen heerst er een opgewonden sfeer in dit kleine stadje in Caldas, Colombia als de koffie die op de hellingen wordt verbouwd, in traditionele chivabussen aankomt bij de lokale coöperatie om te worden gekeurd en gesorteerd.

Foto door Rena Effendi

De laatste stap in het proces is een viering van de kenmerkende koffiecultuur van Aguadas. De jute zakken met koffiebonen worden op kleurrijke chiva(geit) bussen geladen die de stad in tuffen op weg naar de coöperatie waar de koffie wordt gekeurd, gesorteerd, verkocht en soms gebrand. Door hun harde werk om de duurzame kwaliteit van hun koffie te verhogen, krijgen de boeren nu een betere prijs voor hun koffie. Voor Rena heeft het meemaken van de aankomst van de felgekleurde chiva's, het ambachtelijke en originele aspect van de Aguadas-koffie versterkt.

"Op zaterdag wordt de hele stad wakker als de chivabussen de berg afkomen," zegt ze. “Het is één groot feest. De chiva's zijn een cultureel symbool van deze plek. De boeren zouden hun koffie ook met trucks kunnen vervoeren, maar ze kiezen ervoor om de traditie voort te zetten. Het voegt alleen maar een extra laagje pracht toe aan de Aguadas koffie-ervaring."

LEES MEER

Lees meer

bekijk videos

Milieu3:00

Een wereld zonder koffie voorkomen

Dit vindt u misschien ook interessant

Milieu
Een wereld zonder koffie voorkomen
Milieu
De culturele impact van kwaliteitskoffie
Milieu
Het levensonderhoud van generaties koffieboeren veiligstellen
Milieu
Proef de smaken van eeuwenoude koffie
Milieu
Koffieteelt geeft hoop in Caquetá, Colombia

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.