PARTNERCONTENT VOOR

nespresso logo
 ...

Hoe bomen de koffieteelt van Guatemala kunnen redden

In Jalapa, waar sommige van Guatemala’s beste koffie groeit, heeft de bodem geleden. Maar de boeren stimuleren de biodiversiteit op een ecologische manier om zo de koffieproductie nieuw leven in te blazen.

Door Jack Neighbour

Fotografie Rena Effendi

Terug naar de schaduw

Koffieboer Don Willy Solares met een boompje dat straks zijn koffieplanten van schaduw zal voorzien. In een poging om de opbrengst van de gewassen in de jaren 70 te verbeteren, werd de boeren in de regio geadviseerd om flora verwijderen om plaats te maken voor koffieplanten. De onvoorziene gevolgen zoals bodemerosie, aardverschuivingen en warmere temperaturen op grondniveau brachten het ecosysteem uit balans.
Deze gestage daling wordt nu gekeerd aangezien het Nespresso agroforestry-programma boeren zoals Willy helpt om de boomaanplant te herstellen en terug te schakelen naar meer traditionele schaduwkweekmethoden, om zo de productiviteit van hun koffie te waarborgen.

Fotografie Rena Effendi

Boeren kunnen alles oogsten wat ze zaaien

Don Willy en zijn vrouw Doña Maria, oogsten koffiebessen. Voor Don Willy gaan de voordelen van duurzame landbouwtechnieken veel verder dan grotere gewasopbrengsten. Hij zal uiteindelijk extra inkomsten kunnen genereren uit het fruit en hout van de bomen die hij heeft geplant om het landschap te beschermen, naast het feit dat Nespresso een premie betaalt voor de verhoogde kwaliteit van zijn koffie.

Fotografie Rena Effendi

Beschermende planten

Gecertificeerd Nespresso landbouwkundige Sara traint boeren in een koffieveld. Zij hebben allemaal jonge boompjes meegenomen om te planten op de hellingen waar hun koffieplanten al staan. Sara legt uit hoe deze bomen de koffiestruik, die van nature in de schaduw groeit, zullen beschermen, terwijl ze ook verschillende andere voordelen creëren, zoals het verrijken van de bodem met voedingsstoffen, het reinigen van grondwater en het versterken van de aarde met hun wortels om erosie van de bovenlaag te voorkomen.
Lees hier meer over de belangrijke rol van bomen in de koffieteelt.

Fotografie Rena Effendi

Klimaatverandering tegengaan

Lokale boeren luisteren aandachtig naar Sara tijdens een les in het veld. Het agroforestry-programma gaat niet alleen over waar welke bomen te planten, het is ook een voortdurende educatieve ondersteuning van telers zodat ze de kennis in huis hebben om hun gewassen te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Fotografie Rena Effendi

Het belang van bomen aantonen

Tijdens het programma worden er boompjes op het demonstratiekoffieveld geplant door de boeren, maar ook door de lokale bevolking zodat anderen de technieken kunnen overnemen voor hun eigen plantages. Deze barrièreplanten zullen de biodiversiteit stimuleren, waardoor de bodem op natuurlijke wijze wordt bemest en niet wordt weggespoeld, iets wat een terugkerend probleem is in het gebied. Op het moment van schrijven zijn er 752.132 bomen geplant via het Nespresso AAA-programma op plantages in heel Jalapa.

Fotografie Rena Effendi

Proef de zon

Het kweken van koffiebessen van hoge kwaliteit is slechts de eerste stap in de productie van koffie die goed genoeg is om overal ter wereld gedronken te worden; de verwerking is net zo belangrijk. Zodra de verse bonen uit het beschermende vruchtvlees van hun bessen zijn verwijderd, worden ze uitgespreid op het terras, omdat het drogen in de zon nog steeds een van de beste manieren is om de smaakprofielen in de bonen te verbeteren met behoud van hun kwaliteit.

Fotografie Rena Effendi

De natuurlijke balans herstellen

De berghellingen van Jalapa wemelen van het leven en het is de balans in dit kwetsbare ecosysteem dat duurzame koffieteelt mogelijk maakt. Voorheen gebruikte landbouwmethoden, zoals het kappen van bos en het overbewerken van vruchtbare grond, hebben deze natuurlijke kringloop verstoord, waardoor het gebied niet meer opgewassen was tegen slecht weer. Maar nu leren de boeren hoe ze onderdeel uit kunnen maken van het ecosysteem door technieken te implementeren die hen in staat stellen te leven en te werken zonder het land te beschadigen.
Klik hier voor meer verhalen achter de koffieboon.

Fotografie Rena Effendi

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.