Koffieteelt geeft hoop in Caquetá, Colombia

Het nieuw leven inblazen van de kwaliteitskoffieteelt geeft Colombiaanse boeren zicht op een betere toekomst.

Door Jack Neighbour
Gepubliceerd 7 mei 2020 23:02 CEST
De opmars van Caquetá’s koffie-revival

De voorouderlijke wortels van Fernando Pedreros Muños liggen diep in de afgelegen hooglanden van Colombia. Koffie verbouwen is hier niet eenvoudig. Het cultiveren van de wilde, inheemse plant en het navigeren door het complexe boon-tot-kop proces is enorm hard werken en vergt veel veerkracht. Maar al die inspanning is de moeite waard, want het unieke terroir van de regio – hoge luchtvochtigheid, gemiddelde hoogte, lagere temperaturen – zorgt voor de perfecte omstandigheden om Arabica te telen, een van 's werelds meest hoogwaardige koffiesoorten. Maar voor Don Fernando is het verbouwen van koffie in Caquetá, op de plantage waar hij is opgegroeid, een tijd lang veel moeilijker geweest dan gewoonlijk.

50 jaar lang werd de bosrijke regio in het zuiden van Colombia geteisterd door interne conflicten. De gevechten sloten de koffieboeren in Caquetá nagenoeg af van de buitenwereld. Handelsembargo’s en veiligheidsmaatregelen zorgden ervoor dat veel koffieboeren overstapten naar andere gewassen of hun plantages zelfs verlieten. Totdat na het vredesakkoord in 2016 de koffieteelt weer langzaam op gang kwam, was Don Fernando een van de weinigen die hadden doorgezet.

Koffieboer Don Fernando uit Caquetá bleef koffie verbouwen ondanks het feit dat hij in een door conflicten geteisterde regio woonde. Sinds de vrede is hersteld, werkt hij samen met Nespresso aan de wederopbouw van de rijke koffiecultuur in het gebied.

Foto door Rena Effendi

Om de koffieboeren van Caquetá te helpen de koffiecultuur duurzaam te herstellen, is de Federatie van Colombiaanse Koffietelers (FNC in het Spaans) een samenwerkingsverband aangegaan met Nespresso en het AAA Sustainable Quality™ Programma zodat de boeren de koffiekwaliteit kunnen verbeteren, de productie kunnen verhogen en betere toegang krijgen tot de wereldmarkt. 

Er doen nu zo’n 1000 koffieboeren mee aan het programma dat voorziet in technische ondersteuning, premies voor hogere kwaliteit en doorlopende hulp van landbouwkundigen zoals Julian Andres Velásquez, die er lokale telers helpt. Sinds hij in Caquetá is heeft Julian de kwaliteit van leven en die van de koffie zien verbeteren. Dit succes is volgens hem te danken aan de sterke band die hij heeft opgebouwd met de gemeenschap waarin hij werkt. “Ik blijf bij ze logeren, ik leer hun kinderen kennen, hun ouders soms… er ontstaat een band en ik heb het gevoel dat ze mij echt als een vriend beschouwen.” zegt Julian. “Dit is meer dan een zakelijke relatie, het is echt samenwerken aan een betere toekomst voor ons allemaal.” Die droom over een betere toekomst lijkt realiteit te worden. Julian ziet dat men in de gemeenschap meer vertrouwen krijgt in koffie als middel om in het levensonderhoud te kunnen voorzien.

De regio Caquetá in Colombia wordt beschouwd als een poort naar het Amazonegebied. Het klimaat, de hoogte en de bodem dragen allemaal bij aan de kenmerkende Arabica-koffie met een onvergelijkbare smaak.

Foto door Rena Effendi

Alleen afgelopen jaar al zag Don Fernando een geweldige verbetering van zijn productie. Door de samenwerking met Julian en Nespresso heeft Don Fernando toegang gekregen tot infrastructuur zoals machines om de koffie te pellen en te fermenteren, inclusief de bijbehorende training voor effectief gebruik ervan. Daarnaast is hij voor het eerst echt in staat om over de toekomst na te denken, met de aanschaf van een tweede koffieplantage die hij samen met Julian voorbereidt en die over twee of drie jaar koffie van hoge kwaliteit kan produceren. Door zijn succes is Don Fernando zo’n beetje de ambassadeur geworden die anderen overtuigt van het nut van de nieuwe technieken. Als schoolvoorbeeld van succes haalt hij andere telers over om zich aan te sluiten bij het programma. “Mensen zijn zich bewust van wat Don Fernando heeft bereikt. En ze beschouwen hem als een belangrijke schakel in het Nespresso-programma. Mensen benaderen hem voor advies,” aldus Julian. 

En het lijkt er inderdaad op dat de telers in Caquetá de moeilijke tijden hebben weten te trotseren dankzij hun toewijding aan de koffie en dat ze nu de middelen en de ondersteuning hebben om uit te breiden, te verbeteren en hun toekomst te plannen. En ze kunnen erop vertrouwen dat de koffie, in elk geval in deze regio aan een comeback bezig is.

LEES MEER

Lees meer

bekijk videos

Milieu4:00

Hoe bergmist voor betere koffie zorgt

Dit vindt u misschien ook interessant

Milieu
Hoe bergmist voor betere koffie zorgt
Milieu
Een wereld zonder koffie voorkomen
Milieu
De culturele impact van kwaliteitskoffie
Milieu
Het levensonderhoud van generaties koffieboeren veiligstellen
Milieu
Proef de smaken van eeuwenoude koffie

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.