PARTNERCONTENT VOOR

nespresso logo
 ...

Na decennia van conflict keert de koffie eindelijk terug naar Caquetá.

In het afgelegen Colombiaanse Amazonegebied werken boeren samen met Nespresso om een hoogwaardige koffiecultuur nieuw leven in te blazen.

Door Jack Neighbour

Fotografie Rena Effendi

Terug naar de bergen

Diep in de Colombiaanse Amazone zorgen het dichte regenwoud en de overvloedige regenval voor ideale omstandigheden om koffie te verbouwen. Nadat het vredesakkoord van 2016 een einde maakte aan een vijf decennia lang conflict in het gebied, zijn ervaren telers Don Fernando Pedreros Muños (geheel links) en Don Edgar Otavo Martin (geheel rechts) gaan samenwerken met het Nespresso AAA Sustainable Quality™ Programma om van de koffieteelt een meer levensvatbare manier te maken om hun gezinnen te onderhouden.

Fotografie Rena Effendi

Koffie floreert in de jungle

De schaduwminnende Arabica-koffieplant gedijt het best op grotere hoogte en in koelere omstandigheden waardoor Caquetá’s dikke, vochtige en bergachtige jungles natuurlijke kassen zijn voor de teelt van hoogwaardige koffie. Hoewel de omgeving ideaal is voor het verbouwen van de kenmerkende Amazonas-koffie van de regio, brengen het ruige terrein en de seizoensgebonden regens ook uitdagingen met zich mee. Met name lage productiviteit van de plant, het ontbreken van moderne verwerkingsmachines en een gebrek aan infrastructuur om koffie op de markt te brengen. Gelukkig zijn er nu oplossingen in de vorm van educatieve programma’s.

Fotografie Rena Effendi

Erfgoed om trots op te zijn

Voor Don Fernando, die de plantage 12 jaar geleden van zijn ouders overnam, is koffieteelt veel meer dan een manier om je brood te verdienen. Het zit in zijn genen, hij heeft het geleerd van zijn ouders en wil het graag doorgeven aan zijn eigen kinderen. Sinds hij zich bij het AAA-programma heeft aangesloten, is hij in staat geweest om een grotere plantage te kopen en is hij een vertrouwenspersoon binnen zijn gemeenschap geworden. Na het zien van het positieve effect dat de kwaliteit van zijn koffie heeft op de reputatie van Caquetá, komen andere telers naar hem toe voor advies over het programma.

Fotografie Rena Effendi

Betere kwaliteit betekent ook meer vrije tijd

Don Fernando geniet met zijn gezin van wat welverdiende ontspanning. Sinds hij met Nespresso samenwerkt, krijgt hij doorlopend hulp en landbouwtrainingen die hebben geleid tot een hogere productiviteit op zijn bedrijf, wat zich vertaalt in een hoger, stabieler inkomen. En omdat koffie voor hem nu een betrouwbare stabiele bron van inkomsten is, kan Don Fernando eindelijk verder kijken dan de dagelijkse gang van zaken en toekomstplannen maken zoals uitbreiding van zijn plantage zodat hij zijn gezin kan onderhouden en meer tijd kan doorbrengen met zijn kinderen.

Fotografie Rena Effendi

De kennis doorgeven

Net zoals zijn ouders hem leerden, weet Don Fernando de fijne kneepjes van het produceren van hoogwaardige Arabica. Deelname aan het Nespresso AAA Sustainable Quality™ Programma helpt hem de familietraditie op het gebied van de koffieteelt in stand te houden. Op zijn beurt deelt hij nu zowel zijn traditionele technieken als de nieuwe duurzame landbouwpraktijken van Nespresso met zijn kinderen.

Fotografie Rena Effendi

Koffie komt terug

Don Edgar is een andere teler in de regio wiens familie Arabica produceerde voordat de politieke onrust in het gebied hen deed besluiten om hun huis te verlaten. In deze tijd maakte de oorlogsdreiging het verbouwen en vervoeren van koffie te onzeker. Zelfs het vinden van genoeg arbeiders om de koffie te plukken was bijna onmogelijk, maar nu het vrede is keren telers zoals Don Edgar weer terug en kunnen ze door training en handel met Nespresso, hun plantages weer opbouwen tot levensvatbare bedrijven.

Fotografie Rena Effendi

Wegen zijn schaars in Caquetá

Don Edgar leidt zijn standvastige pakezel over een smalle brug op de steile en rotsachtige route van zijn plantage naar de plaatselijke koffiecoöperatie. Door het bergachtige terrein van de regio liggen sommige boerderijen op een uur of meer van de dichtstbijzijnde weg, waardoor het voor gezinnen moeilijk is om hun oogst te vervoeren. Muilezels blijven de beste manier om hun koffie te transporteren, maar de infrastructuur verbetert en de premie die voor bonen van hogere kwaliteit wordt betaald is de tocht meer dan waard.

Fotografie Rena Effendi

Een betere toekomst in het vooruitzicht

Voor veel echtparen in Caquetá is koffieteelt allesbepalend in hun leven. Het is vaak hun belangrijkste bron van inkomsten en een familietraditie die ze graag aan hun kinderen willen doorgeven. Nadat een turbulente periode deze manier van leven bijna vernietigd had, zijn de huidige ondersteuning, opleiding, uitrusting en voortdurende investeringen in infrastructuur allemaal een steun in de rug voor de telers en hun passie om hun tradities in stand te houden. En het lijkt er sterk op dat dit de komende jaren gaat bijdragen aan het behoud van hun prachtige koffie voor de wereld.
Klik hier voor meer verhalen achter de koffieboon.

Fotografie Rena Effendi

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.