Ontdek het geheim van Sumatrakoffie

Maak kennis met de bijzondere peltechniek die bijdraagt aan de klassieke, fluweelzachte smaak van Indonesia Arabica.

Door Karen Carmichael
Gepubliceerd 7 mei 2020 22:38 CEST
Het geweldige uitzicht over een waterval in Aceh, Indonesië. Hier wordt een unieke Arabicavariant geteeld die ...

Het geweldige uitzicht over een waterval in Aceh, Indonesië. Hier wordt een unieke Arabicavariant geteeld die bekend staat om zijn aardse tabakaroma’s.

Foto door Rena Effendi

Op de kleine plantages in Aceh, de meest noordelijke provincie van Sumatra, wordt koffie geproduceerd die onvergelijkbaar is met welke andere koffie dan ook. Nespresso’s Master Origin Indonesia Arabica uit Aceh heeft zijn aardse en stroperige karakter met tonen van tabak en tropisch fruit voor een groot deel te danken aan een bijzondere verwerkingsmethode, die ‘wet hulling’ wordt genoemd.

“De boeren pellen het velletje van de boon als deze nog nat is”, aldus koffie-expert Shirin Moayaad.  “In de rest van de wereld laten ze de boon volledig drogen voordat ze het velletje verwijderen, maar in Sumatra wordt hij eerst maar een nacht gedroogd om het overtollige vocht eraf te laten lopen. Dan wordt de boon nog nat (ongeveer 40% vocht) gepeld en zijn ze nog heel zacht en flexibel. Als je er op kauwt ga je er zó doorheen.” 

Shirin legt uit dat de wet-hullingmethode waarschijnlijk uit noodzaak is geboren om het droogproces in Sumatra’s warme vochtige klimaat te versnellen. “De methode wordt nu ook op enkele andere plekken toegepast, maar nergens met dezelfde intense, tabakstonen van Sumatrakoffie als resultaat. De combinatie van wet-hulling, het klimaat, de plantensoorten de microben en het aanwezige microklimaat produceert deze waanzinnige koffie."

Omdat de Sumatraanse bessen een stuk natter zijn als ze worden gepeld, krijgen de bonen aardig wat te verduren. Maar volgens Shirin schaadt dat de kwaliteit niet, integendeel, de imperfecties veroorzaakt door het nat pellen versterken de smaak juist. "Samen met de plantensoorten en de bijzondere microben die in de bonen terechtkomen en de fermentatie beïnvloeden, zorgt het nat pellen voor deze unieke smaak die vaak vergeleken wordt met de smaak of de geur van pijptabak.

Om de Master Origin Indonesia op de markt te brengen, richtte Nespresso, Fairtrade en koffieleverancier Olam in 2017 een nieuwe Fairtrade koffiecoöperatie op in Atjeh, genaamd Ara (dit is) Cahayani (zon of licht) Gayo (voor de locatie van Atjeh in de Gayo Highlands). Koffieboeren zoals Iswandi, die al meer dan 10 jaar koffie verbouwt in Aceh, behoren tot de meer dan 1800 boeren in de regio die deel uitmaken van de nieuw opgerichte Fairtrade-gecertificeerde coöperatie. Het Nespresso AAA Sustainable Quality™ Programma ondersteunt samen met Fairtrade International de koffiecoöperatie en de boeren bij het verbeteren van de lokale sociaal-economische omstandigheden, de productiviteit van de plantages en een consistente koffiekwaliteit door het aanbieden van praktische technische ondersteuning door Nespresso-landbouwkundigen en het betalen van premium prijzen voor kwaliteitskoffie.

Koffieboeren in Sumatra gebruiken een ongebruikelijke ‘natte’ pelmethode om het droogproces van de bonen te versnellen in het warme, vochtige klimaat van de regio.

Foto door Rena Effendi

AAA-landbouwkundigen helpen de boeren om met de ongebruikelijke wet-hullingmethode die de koffie van Atjeh zijn kenmerkende smaak geeft, toch consistente resultaten te bereiken. Procesverbeteringen zijn o.a. het geproduceerde volume kwaliteitskoffie verhogen om een constante aanvoer voor de koffiekenners van Nespresso te garanderen.

Hierdoor heeft Nespresso een duurzame bron van Indonesische Arabica en verdienen de leden van de Gayo Fairtrade coöperatie meer aan hun koffie. De premies die Nespresso betaalt voor bonen van hoge kwaliteit stellen de boeren in staat om hun gezinnen te onderhouden en geven de coöperatie de mogelijkheid om te investeren in de lokale gemeenschap.

"Nespresso krijgt goede koffie en wij krijgen welvaart", vat Terry Enda Wahyuni, penningmeester van de Ara Cahayani Gayo Fairtrade coöperatie, het samen. "Met de koffie maken we onze boeren gelukkig en verhogen we het welzijn van de leden. Een deel van de betaalde premie wordt door de leden geïnvesteerd in de bouw van een naschoolse opvang voor kinderen in onze gemeenschap".

Hoewel de Fairtrade-coöperatie relatief nieuw is in Aceh, is het concept van de samenwerking dat niet, merkt de National Geographic fotograaf Rena Effendi op, die onlangs naar Sumatra reisde om de koffiecultuur in de Gayo Highlands op beeld vast te leggen.

"De koffie zorgt hier voor een echt gemeenschapsgevoel dat mensen samenbrengt", zegt Rena. "We hebben arbeiders ontmoet die voor andere koffieboeren werken en ook telers die op hun eigen plantages werken. We hebben ook veel vrouwelijke koffieboeren ontmoet die samenkomen voor gemeenschappelijke lunches. Mensen delen apparatuur op de plantages en ze brengen allemaal hun koffie naar één locatie om de wet-hullingmachine te gebruiken. Iedereen werkt hier samen voor de koffie.”

LEES MEER

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Milieu
Hoe bergmist voor betere koffie zorgt
Milieu
Een wereld zonder koffie voorkomen
Milieu
De culturele impact van kwaliteitskoffie
Milieu
Het levensonderhoud van generaties koffieboeren veiligstellen
Milieu
Proef de smaken van eeuwenoude koffie

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.