PARTNERCONTENT VOOR

nespresso logo
 ...

Superieure koffie uit het Rwenzorigebergte nieuw leven inblazen.

Rond het dorp Mbata in Oeganda leren koffieboeren betere manieren om hun bloemachtige, subtiel gekruide arabica te oogsten. Ze wonen in het Rwenzorigebergte waar de grond vruchtbaar is en de koffie die er groeit een uitgesproken smaak heeft.

Door Jack Neighbour

Fotografie Rena Effendi

Kwaliteitskoffie kost generaties

Net als hun ouders verbouwen Joseph Kirimbwa en zijn vrouw Rose Musoki koffie om hun familie te onderhouden. De volle zakken vers geplukte rode koffiebessen die ze dragen vertegenwoordigt hun pioniershouding ten opzichte van het Nespresso AAA Sustainable Quality Programma, waar ze samenwerken met landbouwkundigen om nieuwe methoden aan te leren die hun koffiekwaliteit en gewasopbrengst verhogen. Een keuze die heeft gezorgd voor meer inkomen voor Joseph en Rose, zodat ze plannen kunnen maken om hun huis te verbouwen en hun plantage verder uit te breiden. Substantiële veranderingen die niet onopgemerkt zijn gebleven bij andere boeren in de buurt.

Fotografie Rena Effendi

Productiviteit hoog houden

Joseph staat onder het bladerdak rijpe koffiebessen te plukken van struiken die al meer dan 10 jaar oud zijn en zo hoog dat een ladder nodig is om alles te kunnen oogsten. Hij zal ze binnenkort terug moeten snoeien om hun productiviteit op peil te houden, maar ondertussen is het de extra moeite om de hoogste takken te bereiken waard. De prachtige bessen hebben voldoende gedempt zonlicht gehad en hun rijpe vruchtvlees voedt de topkwaliteit koffieboon die erin groeit.

Fotografie Rena Effendi

Rond, rood en rijp voor de oogst

Selectief plukken is de eerste en belangrijkste stap op weg naar de koffiemarkt. Oegandese boeren hebben heel lang slechte opbrengsten gehad omdat ze alle bessen plukten ongeacht grootte of rijpheid. Om de koffiecultuur in deze unieke regio nieuw leven in te blazen, werken Nespresso en haar Oegandese uitvoeringspartner Agri Evolve samen met boeren zoals Joseph om de kwaliteit boven alles te stellen en hen te stimuleren alleen de rijpe, rode koffiebessen te plukken. De opbrengst is dan misschien wat lager in volume, maar wel een hogere prijs waard op de markt.

Fotografie Rena Effendi

Betere toegang tot de markt

Dat het afgelegen ligt is nog zacht uitgedrukt waar het dorp Mbata betreft. Het gevolg is dat het verzamelen of wegbrengen van de oogst van al die kleine boeren commercieel een enorm lastig verhaal is. Daarom dragen boeren hun koffiebessen vaak te voet naar een gespecialiseerd inkoopcentrum, waarvan ze weten dat Nespresso hun beste bessen voor een goede prijs afneemt.

Fotografie Rena Effendi

De beste koffie tegen de beste prijs

Bij het inkoopcentrum waar de boeren hun bessen heenbrengen treffen ze Ester Mbambu. Ze weegt en controleert met haar collega’s de bessen en betaalt de boeren een premium prijs waarna de bessen klaargemaakt worden voor transport op weg naar het natuurlijke droogproces in de zon. Omdat ze zelf koffieteler is, vertrouwen de boeren Ester en kan zij de nieuwe technieken promoten die de kwaliteit van hun koffie en daarmee hun inkomen kan verhogen. Met de bijna twee keer zo hoge prijs die betaald wordt voor betere kwaliteit koffie, gaat het snel rond dat de nieuwe technieken de moeite waard zijn.

Fotografie Rena Effendi

Kwaliteit boven kwantiteit

De bessen van Joseph en Rose worden in het inkoopcentrum gemengd met die van andere boeren uit de regio, waar ze opnieuw worden gesorteerd en op kwaliteit worden gecontroleerd. De laatste Jaren is er een verschuiving opgetreden in de richting van het behoud van de kwaliteit tijdens het hele koffieverkoopproces. Ooit waren de boeren zelf verantwoordelijk voor het telen, plukken, pellen en drogen van de bonen voordat ze deze konden verkopen. Nu ontlast de meer gevestigde infrastructuur hen van een aantal van deze processen, waardoor het gemakkelijker wordt om hun koffie op de wereldmarkt te krijgen. En Nespresso geeft ze de zekerheid dat de extra zorg die wordt besteed aan het telen van de hoogste kwaliteit bessen, ook echt de moeite waard zal zijn.

Fotografie Rena Effendi

Geen half werk

Koffieboeren in de regio zijn niet alleen verantwoordelijk voor het telen, maar vaak ook voor het verwerken van de koffie. Dit is een ingewikkeld proces waar boeren vaak niet de tijd en middelen voor hebben die vereist zijn om de kwaliteit van hun koffie te behouden. Om deze druk weg te nemen, heeft Nespresso de bouw van een fabriek in Bugoye gefinancierd waar de bessen van de boeren verwerkt worden volgens de hoogste kwaliteitsnormen. Zo kunnen de kleine boeren zich richten op het verbeteren van hun plantages en de kwaliteit van hun koffie. Zo doen ze het.

Fotografie Rena Effendi

Belangrijke lessen

Oegandese boeren zetten hun gezin altijd op de eerste plaats. Door het leren van nieuwe vaardigheden zoals boekhouden en nieuwe oogsttechnieken hopen ze hun gezin een beter leven te kunnen bieden. In de toekomst kunnen de betere verdiensten hen toegang verschaffen tot gezondheidszorg, pensioenen en vervolgopleidingen voor hun kinderen. Josephs kinderen gaan net als de kinderen van andere boeren uit de hele regio naar de dorpsschool in Mbata.
Klik hier voor meer verhalen achter de koffieboon.

Fotografie Rena Effendi

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.