Milieu

Klimaatverandering zet Antarctica op z'n kop

De opwarming van het zuidpoolgebied zet het leven daar op z’n kop. Wetenschappers houden hun hart vast voor de toekomst.

Door lichtvervuiling hebben deze vissen moeite met voortplanten

Wanneer anemoonvisjes bij kunstlicht proberen te paren, komen de bevruchte eitjes niet uit.
10 foto's
Zo wordt onderzoek gedaan naar microplastic in de Rijn
De Rijn is een van de meest met microplastic vervuilde rivieren ter wereld. Amerikaanse Microbioloog Erik Zettler vaart mee op de Beluga II van Greenpeace op zoek naar deze kleine grote vervuilers.

Zo wordt onderzoek gedaan naar microplastic in de Rijn

De Rijn is een van de meest met microplastic vervuilde rivieren ter wereld. Amerikaanse Microbioloog Erik Zettler vaart mee op de Beluga II van Greenpeace op zoek naar deze kleine grote vervuilers.

Smeltend ijs gunstig voor sommige walvissoorten – voorlopig

Nu het pakijs op de Noordpool smelt, verdwijnen ook de algen die erin leven. Zij vormen de basis van een uitgebreide voedselketen, die zich uitstrekt van plankton tot walvissen.

Een rijke zee aan het einde van de wereld

Een van de meest afgelegen gebieden op aarde is ook een van de meest soortenrijke. Argentinië is vastbesloten dat zo te houden.

Waarom je eigen vork en lepel meenemen zo gek nog niet is

We gooien elk jaar miljarden stuks plastic bestek weg en veel daarvan komt in het milieu terecht. De ‘Bring Your Own’-beweging zou daar iets aan kunnen veranderen.
17 foto's
Dit was de City Clean-Up in Zwolle
Met meer dan 300 deelnemers maakten we de straten en parken van Zwolle en stuk schoner. Dat zag er zo uit!

Plastic afval door schoonmaakmiddelen? Het kan ook anders.

Handzeep, wasmiddel, allesreiniger – het wordt allemaal verpakt in plastic en weer weggegooid. Marcel’s Green Soap probeert daar verandering in te brengen.

Waarom deze pasgeboren amfibieën in kannibalen veranderen

Bij sommige soorten kikkers en salamanders ontwikkelen de larven grotere koppen en ‘tanden’ om soortgenoten te kunnen verorberen en sneller te groeien.

Deze koralen 'eten' liever microplastic dan voedsel

Op de minuscule plasticdeeltjes kunnen microben zitten die de koralen ziek kunnen maken of zelfs doden, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Het sneeuwde in Yellowstone - op de eerste dag van de zomer

In dit Amerikaanse nationale park kan elke maand van het jaar sneeuw vallen. De dieren hebben zich aangepast aan wisselende weersomstandigheden.

Klimaatverandering in de Middeleeuwen

Het warme en droge klimaat in Europa van de 8ste tot de 14de eeuw zorgde voor rijke oogsten, bevolkingsgroei, de opkomst van steden en een explosie in de bouw van kathedralen. 
Milieu

Gletsjers in Himalaya smelten alarmerend snel, blijkt uit satellietbeelden

Als gevolg van het opwarmende klimaat is in de afgelopen veertig jaar een kwart van het gletsjerijs in de Himalaya verdwenen, zo blijkt uit een analyse van foto’s die in de jaren zeventig door spionagesatellieten werden gemaakt. 
Stop met plastic

Hoe je tandenborstel onderdeel werd van het plasticprobleem

Dit jaar zullen wereldwijd een paar miljard tandenborstels worden weggegooid, de meeste van plastic. Hoe is het zover gekomen – en kunnen we het veranderen?
Stop met plastic
8 foto's
Dit was de City Clean-Up in Nijmegen
Op zaterdag 15 juni werd Nijmegen door tientallen enthousiaste deelnemers aan de National Geographic City Clean-Up zwerfplasticvrij gemaakt. 
Stop met plastic

Het Plastic Plan van: Harm Edens

Denk jij dat je alles al weet over het plastic probleem? Grote kans dat Harm Edens je toch nog om de oren slaat met deze zorgwekkende feiten!