Na 7 maanden slapen belt Philae naar huis

Philae, de kleine lander die een komeet moest gaan onderzoeken, is wakker geworden na een winterslaap van zeven maanden

Door Nadia Drake
foto's van Esa
N/A
Hallo aarde! Hoort u mij? #WakeUpPhilae

14 juni 2015

Op 13 juni laat op de avond ontving het operationele centrum van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in Darmstadt, Duitsland een bericht van 85 seconden van Philae – het eerst teken van leven van een lander die midden november voor het laatst naar huis belde. 

Tot nu toe heeft Philae meer dan 300 gegevensbestanden terug naar de aarde gestuurd. Het volgende communicatiemoment is gepland voor 04:00 uur morgenochtend en wetenschappers zijn optimistisch dat ze dan meer van de robot zullen vernemen. Dan kunnen ze bekijken of Philae klaar is om weer aan het werk te gaan.

“Philae doet het erg goed”, zegt de projectmanager van Philae Stephan Ulamec in een blogpost van ESA. “De lander is klaar voor werkzaamheden.” In november stuurde Rosetta, het ruimtevaartuig van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA, Philae naar het oppervlak van de komeet met de vorm van een eend 67P/Churyumov-Gerasimenko Rosetta draaide al drie maanden in een baan om de komeet en het werd tijd voor Philae om wat gegevens van deze vreemd gevormde interplanetaire reiziger te gaan verzamelen. 

Stralen ga en stof spuit uit komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko op deze foto van 5 juni.
Foto door Esa, Rosetta, Navcam

Het missieteam had een mooie plek voor Philae uitgezocht om te landen en ze stuurden de robot voorzichtig op weg, Maar in plaats van te landen, stuiterde Philae meermaals. Toen ze uiteindelijk tot stilstand kwam, was Philae niet eens meer in de buurt van de beoogde landingsplaats. De eerste beelden die de lander maakte, suggereren dat ze in plaats van op een zonnige plek, gevaarlijk dicht bij schaduw is beland. En dat was vreselijk nieuws voor de zonnecelbatterijen.

In de volgende 60 uur verzamelde en verstuurde Philae in hoog tempo gegevens en toen, toen de meedogenloze schaduwen de batterijen leeg trok, viel Philae in een diepe winterslaap. Wetenschappers hoopten dat Philae zou ontwaken wanneer 67P dichterbij de zon zou komen, maar niemand wist wanneer en óf dat wel zou gebeuren. Tot gisteravond. Nu lijkt het alsof Philae alweer een tijdje wakker is, maar nog geen contact had kunnen krijgen met de aarde tot nu toe.

“We hebben ook oudere gegevens ontvangen, maar tot nu toe was de lander niet eerder is staat om ons te bereiken”, zei Ulamec in een verklaring. In de afgelopen zeven maanden heeft het team gezocht naar de kleine robot, maar zelfs de beste beelden van Rosetta hadden de locatie van de lander niet onthuld. Misschien kunnen we de locatie op de komeet precies bepalen, nu er meer gegevens terugkomen van Philae. “Met meer communicatie, kunnen we nauwkeuriger zoeken”, zegt Matt Taylor, project wetenschapper van ESA. “Maar uiteindelijk moeten we dichterbij komen om beelden te maken.”

Een van de drie voeten van Philae is zichtbaar op deze foto.
Foto door (ESA/Rosetta/Philae/CIVA)
Mijn #lifeonacomet is net begonnen @ESA_Rosetta. Ik vertel je binnenkort meer over mijn nieuwe thuis op komeet #67P… zzzzz #CometLanding

Wetenschappers werken nu aan een optimalisatie van de baan van Rosetta om 67P voor communicatie met Philae. En de timing is een beetje ironisch. “We waren afgelopen week in Rome voor een wetenschappelijke conferentie en spraken over het optimaliseren van banen om er zeker van te zijn dat we ontvangen”, zegt Taylor. “En dan gebeurt dit voordat we de aanpassingen doorvoeren. Dus werken we nu nog harder om die optimalisatie voor elkaar te krijgen.”

Philae, sta jij op deze foto's?
Foto door (ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA)
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Astronomie
Bekijk de aarde en de maan vanaf Mars, op deze verbluffende foto’s van de NASA
Astronomie
Is dat een bevroren meer op Pluto?
Astronomie
Willen de echte aardachtige planeten zich laten zien?
Astronomie
Astronomen ontdekken de meest verafgelegen Melkweg tot nu toe
Astronomie
Hoe kunnen we planeet nummer negen vinden?

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.