SpaceX raket maakt een spectaculaire landing op een droneschip

SpaceX lanceerde vrijdag een raket naar het ISS. De raket vloog terug naar de aarde en landde op een droneschip dat zo'n 300 kilometer uit de Amerikaanse oostkust dreef.

Door Nadia Drake
N/A
De vijfde poging had geluk voor SpaceX, toen het eerste fasedeel van de Falcon 9 raket met succes landt op een schip nadat het de Dragon capsule in de richting van het Internationaal Ruimtestation ISS heeft geduwd.

8 april 2016

Het is de eerste keer dat iemand zoiets heeft gedaan en het markeert een stap voorwaarts om ruimtevaart aanzienlijk goedkoper te maken. “De raket landde rustig, in plaats van een gat in het schip te blazen of om te kieperen, dus daar zijn we behoorlijk opgewonden over”, zegt de oprichter van SpaceX Elon Musk op een persconferentie na de landing.

Na de lancering vanaf Cape Canaveral in Florida duwde de SpaceX raket zijn Dragon capsule in een baan om de aarde, keerde daarna om en vloog weer naar huis. Dat was ongeveer 4,5 minuut na de lancering. Het schip maakte een perfecte landing op het droneschip Off course i still love you.  “De eerste fase van de Falcon 9 landde zojuist op ons droneschip. Dragon in een goede baan om de aarde”, twitterde SpaceX in wat de meest sobere aankondiging van een succesvolle landing aller tijden op onze tijdslijn moet zijn.

Het is de vijfde keer dat SpaceX probeert een raket op eens chip te parkeren. In 2015 zette het bedrijf een raket met succes terug op de grond, maar landen op zee is veel lastiger omdat de oceaan voortdurend beweegt. Eerdere pogingen faalden toen eerdere raketten omvielen en een 'snelle ongeplande ontmanteling' meemaakten (oftewel: ze ontploften). Musk zei dat voor de lancering van vandaag de medewerkers de kans op succes inschatten op 2:1. “We dachten dat de kans groter was dat de missie zou slagen, maar gaven onszelf nog steeds een 1/3 kans dat het mis zou gaan”, zei Musk. “Het is nog steeds lastig om te landen op een schip... het is best een klein doelwit.”

Het doel van dit alles is om ruimtevaart goedkoper te maken door herbruikbare raketten te ontwikkelen die mensen en goederen heen en weer kunnen varen in een baan om de aarde, in plaats van telkens miljoenen dollars uitgeven aan nieuwe lanceerraketten. Blue Origin, een bedrijf van Jees Bezos, werkt ook aan herbruikbare raketsystemen en heeft zijn New Shepard raket meerdere keren succesvol op de grond gezet.

 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Astronomie
Bekijk de aarde en de maan vanaf Mars, op deze verbluffende foto’s van de NASA
Astronomie
Is dat een bevroren meer op Pluto?
Astronomie
Willen de echte aardachtige planeten zich laten zien?
Astronomie
Astronomen ontdekken de meest verafgelegen Melkweg tot nu toe
Astronomie
Hoe kunnen we planeet nummer negen vinden?

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.