SAMEN LEREN

Haaien op maat, Heersers van de Zee

De grootte van haaien varieert van de grootste vis ter wereld tot de lengte van je handpalm. Ontdek hoe groot jij bent in vergelijking tot deze kwetsbare roofdieren die zo belangrijk zijn voor de gezondheid van de oceaan.

Waarom je wilde dieren niet moet voeren (behalve vogels)

Veel mensen lokken wilde dieren door in hun achtertuin vogelzaad, likstenen en andere voedselbronnen aan te brengen. Maar volgens deskundigen leidt dat vaak tot problemen.

Haaien 101

Haaien kunnen als geen ander zeedier zowel angst als bewondering oproepen. Ontdek wat de grootste en snelste haaien ter wereld zijn, hoe haaien zich voortplanten en waarom sommige soorten met uitsterven worden bedreigd.

Neptunus 101

Neptunus is de verste van de acht planeten van uit het zonnestelsel. Kom meer te weten over de baan van de blauwe planeet, ontdek welke maan van Neptunus de grootste is en waarom de weersomstandigheden op de planeet tot de zwaarste van het zonnestelsel horen.
3:33

Giraffen voor beginners 101

Hoe snel groeien babygiraffen? Hoeveel wervels zitten er in die lange nek? Giraffen zijn een unieke diersoort die alleen voorkomen in Sub-Saharaans Afrika en kunnen ongelofelijk lang worden. Bekijk de video voor interessante weetjes, zoals waarom ze zo'n groot hart hebben en hoe ze kunnen overleven op minder dan 30 minuten slaap per dag.

LAAT JE INSPIREREN

10 Foto's

9x De mooiste plekken in Nederland

Reisjournalisten en fotografen Bas van Oort en Dirk Wijnand de Jong trokken voor hun boek Expeditie Achtertuin een jaar lang eropuit in eigen land. Met eigen ogen zagen ze hoe waanzinnig mooi, stoer, dromerig en uitdagend Nederland kan zijn.
20 Foto's

20x de wondere wereld onder de microscoop

Met deze miscroscoopopnamen tonen de winnaars van de 45e Nikon Small World fotowedstrijd de artisticiteit en wetenschap die aanwezig is in de onzichtbare wereld om ons heen.
19 Foto's

19x Noorse landschappen die fantasiewerelden inspireren

Een fotograaf die boven de Poolcirkel opgroeide deelt zijn tribuut aan de landschappen die een van de meest succesvolle geanimeerde films aller tijden inspireerde.

VEEL PLEZIER!

13 Foto's

Zwem mee met deze prachtige zeeschildpadden

Speciaal voor Wereld Schildpaddendag trakteren we je op deze prachtige plaatjes.
15 Foto's

Bekijk de beste wildlife foto’s van 2019

Een zeldzaam expressieve foto van een vos die een marmot aanvalt, heeft de Chinese fotograaf Yongqing Bao de titel ‘Wildlife Photographer of the Year’ opgeleverd. Ook Nederlandse fotograaf Jasper Doest viel in de prijzen.
5 Foto's

5x de liefste puppy's

Kan jij zo'n blik weerstaan? Vier Wereld Puppydag met deze foto's uit ons archief.
6 Foto's

6x vlinders die we dreigen te verliezen

Met zijn project Photo Ark legt fotograaf Joel Sartore bedreigde dieren in gevangenschap vast – zolang ze er nog zijn. Lees meer in de oktobereditie van National Geographic Magazine.

VIDEO

Video
1:51

Waarom motten een obsessie hebben voor lampen

Het verhaal over motten en lampen is er een van dodelijke aantrekkingskracht.

Deze gevonden kitten is niet zomaar een kat - het is een Bengaalse tijgerkat

Een man vond dit diertje in zijn eentje in de heuvels van het agrarische gebied in de provincie Yunnan in het zuidwesten van China in april 2018. Drie dagen later zag hij dat het geen gewoon katje was, en bracht het naar de politie. Het is een Bengaalse tijgerkat (Prionailurus bengalensis), een beschermde diersoort in China. Tijgerkatten, die even groot zijn als grote huiskatten, jagen 's nachts. Hoewel de man het goed bedoelde, was de reddingsactie niet goed voor het katje. De moeder van het diertje was waarschijnlijk in de buurt op jacht, en zou zijn teruggekeerd naar het jong.

TIPS VOOR THUIS

‘Met het hoofd in de wolken’ is goed voor kinderen

Het turen naar de wolken in de lucht is leerzaam en creatief. 

Laat je inspireren door zes supervaders in het dierenrijk

In de wilde natuur hebben dierenvaders een niet al te beste reputatie, maar deze zes zullen je verrassen.

Ga met je kinderen op safari in de achtertuin

Met deze tips worden kinderen echte insectenspeurders.