48 uur in Sydney

In The Wonderful Wizard of Oz beschrijft Lyman Frank Baum Syndy als ‘de meest oogverblindende plaats ter wereld’. Hij zat er niet ver naast. De stad van de Harbour Bridge, het Opera House en het iconische Bondi Beach is de lange vliegreis meer dan waard.

Door Dieter Moeyaart
foto's van Dieter Moeyaart
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:02 CET

Sinds de Amerikaanse auteur Lyman Frank Baum in 1900 zijn klassieke kinderboek The Wonderful Wizard Of Oz uitbracht, spreekt Sydney tot iedereens verbeelding. In dat boek heet de stad Emerald City (of ‘smaragden stad’) en beschrijft Baum het als ‘de meest oogverblindende plaats ter wereld’, enkel bereikbaar via een lang en mysterieus pad, aangelegd met gele kasseien. Gelukkig hoeven we dat pad niet over – al is een vliegreis van om en bij de dertig uur ook een hele opgave – maar met zijn beschrijving zat Baum er niet ver naast: Sydney is wel degelijk een oogverblindende plek.

Dag 1

Ochtend: Die brug en dat operahuis
De Australische zomerzon piept rond vijf uur ‘s ochtends al over de horizon – dat is zowat het uur waarop de jetlag je ook wakker zal maken. En laat ons wel wezen: je bent niet zo ver gereisd om te slapen, maar om dingen te zien en te beleven. Sla dus die dekens opzij, doe een kattewasje in de badkamer, en trek uw loopschoenen aan voor een tochtje over de Harbour Bridge. Vanaf deze 1.124 meter lange en 52.800 ton zware brug, die hier gemeenzaam The Coathanger (‘kleerhanger’) genoemd wordt, en die op 19 januari 1932 werd ingehuldigd, heb je een prachtig uitzicht over de haven. Wat verder ziet je het legendarische Opera House, dat in 1973 ingehuldigd werd; acht jaar nadat de Deense architect Jørn Utzon de handdoek in de ring had gesmeten na de zoveelste ruzie met de gemeente over het budget, en tien jaar na de oorspronkelijk beoogde datum. 

Middag: Tijd voor een brekkie
De meeste Australiërs beperken zich ‘s ochtends tot een meat pie (een bladerdeeggebak gevuld met vlees en stoofvleessaus) of een brekkie roll (een roll is een pistolet en brekkie is de afkorting voor breakfast; een brekkie roll is gevuld met ei, spek en barbecuesaus), en gaan over de middag uitgebreid brunchen. Neem na het looptochtje de ferry van Circular Quay naar Manly, waar u aanmeert na een tocht van twintig minuten door de Harbour. Manly kreeg zijn naam van Arthur Phillip, de kapitein van de legendarische First Fleet, die aanmeerde met de eerste lading Britse veroordeelden in de Sydney Cove, op 26 januari 1788. Hij zag er Aboriginals rondlopen met ‘confidence and manly behaviour’. Vandaag is het een plek waar Sydneysiders komen ontspannen, en ontsnappen aan de hitte van de stad. Wij raden een brunch aan in Manly Wine (8-13 S Steyne, langs de Esplanade), en het verdergelegen Shelly Beach, voor een dutje en een verfrissende duik.

Foto door Dieter Moeyaart

Avond: Pizza, pasta en rock-’n-roll
Er is geen betere manier om een avondje uit in Sydney aan te snijden dan met een glas bubbels en wat oesters in de Sydney Cove Oyster Bar, aan de voet van het Opera House. Geniet van het moment, maar maak vóór zonsondergang ook zeker een wandeling van het Opera House, langs Farm Cove, naar Mrs. Macquarie’s Chair; een uitkijkpunt in de Royal Botanic Gardens van waar je een prachtig zicht hebt op Sydney’s skyline. Op een boogscheut van Circular Quay ligt Frankie’s Pizza (50 Hunter Street): een kleurrijk Italiaans restaurant achter de anonieme, grijze gevel van een kantoorgebouw, waar de lucht geurt naar deeg en olijfolie. Daar bent u aan het juiste adres voor een heerlijke Quattro Staggione of een Pasta Alla Milanese. Ga ook eens kijken achter de dubbele deur, rechts van de gelagzaal: die geeft uit op een oer-Amerikaanse dive bar, compleet met ouderwetse jukeboxen, foto’s van glamrockgroepen aan de muur, Budweiser op tap en Guns N’ Roses die uit de luidsprekers schalt. De mensen van Frankie’s Pizza zitten ook achter The Baxter Inn (152-156 Clarence Street); nummer zes op de lijst met The World’s 50 Best Bars. Het duurt even voor je binnen bent in deze geheimzinnige speakeasy – eerst moet je een donker steegje door, dan kun je langs de ijzeren trap afdalen naar de kelderbar – maar zowel liefhebbers van whisky als van de betere cocktail vinden hier hun gading.

Foto: Dieter Moeyaart

Dag 2

Ochtend: Strandwandeling
Neem de metro naar Bondi Junction en van daaruit de bus richting Bondi Beach (afstappen in Dudley Street). Daar, in Barlovento (32A Fletcher Street), wacht een uitgebreid ontbijt, liefdevol bereid door de Braziliaanse schone Carmen. Daal vervolgens via Sandridge Street en Campbell Parade af naar het iconische Bondi Beach. Vergaap je aan de strandredders – die al dan niet bezig zijn aan opnames van het programma Bondi Rescue –, de surfers, de golven en alles wat samen de bedwelmende Bondi Beach-ervaring vormt. Begin dan aan de Bondi to Coogee Coastal Walk, langs de Icebergs Pool (1 Notts Avenue); een zwembad waar gigantische zeegolven over de rand slaan. Je passeert vervolgens de grillige zandstenen formaties van Mackenzies Bay, en de sportwagens en fanatiek volleyballende en yoga-beoefenende inwoners van Tamarama. Dan kom je terecht in wat waarschijnlijk één van de mooiste kustplaatsen ter wereld is: Bronte. Bronte Beach ligt in een baai, vlak aan een prachtig park waar palmbomen bovenuit torenen. Het pad loopt verder via het Bronte Rockpool, uitgehouwen in de rotsen, via Burrows Park, tot aan Coogee Beach. 

Foto door Dieter Moeyaart

Middag: Wat vooraf gebeurde
In het Hyde Park Barracks Museum, vlakbij het metrostation St. James (als je honger hebt, kunnen we de prachtig gelegen bistro Metro St James aanbevelen), dompel je onder in Sydney’s prille geschiedenis. Hier sliepen en werkten de convicts; veroordeelden uit Groot-Brittannië, waarvan er tussen 1788 en 1868 ongeveer 162.000 verbannen werden naar de verafgelegen gevangeniskolonie Australië, voor vergrijpen die varieerden van het stelen van een komkommer tot het namaken van geld. Zij legden een groot deel van de stad aan en in ruil voor hun werk en goed gedrag, konden ze hun vrijheid terugkrijgen. Een voordeel van de recente geschiedenis van dit land, is dat u er bijna alles over te weten kunt komen. Australië is één van de meest fascinerende sociale experimenten aller tijden en in musea als deze komt het allemaal terug tot leven.

Avond: Wijn en jazz
Darlinghurst
en Surry Hills zijn twee van de leukste wijken in Sydney, zowel op het vlak van winkelen, kunst en gastronomie, als op het vlak van nachtleven. Een goede metrohalte om aan je ontdekkingstocht te beginnen, is Museum Station (bewonder nog even het Anzac Monument in Hyde Park) of het historische Central Station. Van daaruit wandel je naar Crown Street, waar je iets kunt gaan eten in het prachtige etablissement The Winery (285A Crown Street). Ga naar de trendy Shady Pines Saloon (4/256 Crown Street), sfeervol ingericht met schilderijen en opgezette herten, voor heerlijke cocktails. Low 302 (302 Crown Street) is een rustigere plek: geniet met een goed glas wijn van een streepje jazz, al dan niet gebracht door een liveband.

Overnachtingstip: Sydney Harbour is de beste locatie om te verblijven. De hotels zijn er iets duurder dan in het centrum van de stad, maar het decor en de vlotte verbinding maken dat ruimschoots goed. Met YHA Harbour (yha.com.au) zit u goed op prijs-kwaliteitsvlak; het Shangri-La; het Pullman en het Marriott bieden meer service, maar zijn ook prijziger.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Australië
Brisbane: de zonnigste stad van Australië
Australië
48 uur in Melbourne
Australië
Zij won de beste baan ter wereld: Parkwachter in Australië
Australië
Vette fata morgana: McMirage
Australië
Roadtrip door Australië: de hoogtepunten van de oostkust

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.