Bijzonder overnachten in Zuid-Zweden: 4 tips

Van slapen op een onbewoond eiland tot in wollen hutten verstopt in het bos. Dit zijn vier bijzondere plekken om te overnachten in Skåne en Småland.

Door Veerle Witte
Een familie uit Amsterdam met hun Volkswagenbusje op de Hätteboda Vildmarkscamping.
Een familie uit Amsterdam met hun Volkswagenbusje op de Hätteboda Vildmarkscamping.
Foto door Wesley Glasmacher

Wollen hutten verstopt in het bos

Ook bij Nyrups Naturhotell ga je back to basics. Letterlijk verstopt, diep in de bossen, ligt een zestal wollen hutten. ‘De Scandinavische versie van Mongoolse yurts,’ aldus oprichter Camilla Jönsson. Aan de hand van een getekende kaart wandel je in zo'n twintig minuten naar het kamp. ‘We willen niet dat iedereen deze plek zomaar kan vinden.’ Daar aangekomen krijgen we een mandje vol vlees, groenten en speciale blauwe kaas uit de regio. Boven de knisperende vuurpitten in het bos bereiden we die avond onze verse Zweedse maaltijd. Zalig! De hutten liggen verspreid door het bos. Er is één composttoilet en douchen doe je in het bos met een waterzak vol opgewarmd water uit de kachel. Er is geen elektriciteit in het kamp dus lees ik heerlijk ouderwets met een olielampje naast mijn bed. Een plek om te ontsnappen aan de dagelijkse realiteit en een te worden met de natuur.

Het Nyrups Naturhotell: zes wollen hutten verstopt in de Zweedse bossen.
Foto door Apelöga

In een hutje aan het water

De typische rode Zweedse huisjes van de Kosta Lodge, middenin het platteland van de regio Småland, zijn een ideale plek om tot rust te komen. Na een lange wandeling door de omringende bossen spring je zo in een van de twee zwembaden om af te koelen. Sommige huisjes liggen recht aan een klein meer, waardoor je vanaf je veranda uitkijkt over het water. Vanuit je cottage loop je zo de Smålandse bossen in. Wil je verder eropuit? Op drie kilometer afstand zit het elandenpark Grönåsens Älgpark. Over een promenade van 1300 meter loop je door het gebied waar de elanden vrij rondlopen. Avonturiers vinden op dertig minuten rijden het langste ziplineparcours van Europa: Little Rock Lake Zipline.

De rode huisjes van de Kosta Lodge weerspiegelen in het water.

Kamperen in de wildernis

Dit moet wel de mooiste camping ter wereld zijn. Bij Hätteboda Vildmarkscamping kijk ik mijn ogen uit. Op een enorme lap grond aan de meren Gårdsjön en Arasjön liggen 145 campingplaatsen verspreid aan het water en in de bossen. Hier geen hutje-mutje op een grasveld, maar ruime plekken ver van elkaar, verscholen in de Zweedse natuur. Het is een zelfvoorzienende camping, zonder elektriciteit en stromend water. Bij grote houthakstations kap je hout voor de twee saunahutten of voor de vuurplaatsen. Om te douchen pomp je water uit een put. Samen met de eigenaren smullen we van verse zalm, bereid boven een groot kampvuur en genieten we van de spelende kinderen om ons heen. Hier ga je even terug naar de basis en zijn mensen gericht op elkaar en de natuur.

Een meertje met saunahut in de Hätteboda Vildmarkscamping.

Op een onbewoond eiland

In het hart van Småland, met zijn talloze meren, dichte bossen en typische rode huisjes, ook wel het échte Zweden genoemd, heb je de mogelijkheid om te overnachten in een hutje op een piepklein onbewoond eiland. Het eeuwenoude groene huisje maakt onderdeel uit van wilderniskamp Ramoa Adventure Village in Ramkvilla. Met een kano bereik je in dertig tot veertig minuten jouw privé-eiland voor de nacht. Op een afgesproken tijd wordt het avondeten gebracht door de eigenaar van de lodge. Veel romantischer dan dit wordt het niet.

Lees ook: Hier slaap je op een onbewoond eiland

Het hutje ligt romantisch en verlaten op een eiland in het Klockesjön.
Foto door Janne Evansson, Ramoa Adventure Village

Zelf op reis naar Zweden? Kijk voor meer informatie op de website van Visit Sweden . Of bekijk het reisaanbod bij Buro Scanbrit en bij Pharos Reizen van ANWB.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Avontuur
Hier slaap je op een Zweeds onbewoond eiland
Indonesië
5x De mooiste hotels van Indonesië
Reizen
17 fantastische nieuwe hotels die hun omgeving sparen
Reizen
9x gezellige ijshotels en iglo’s om in te overnachten
Reizen
'Horrorhotel' gebaseerd op ware gebeurtenissen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.