Fietsen op het Zweedse vakantie-eiland Öland

Oude molens, rode vakantiehuisjes, pijnboombossen en een kalkstenen kust. Het platte en zonnige eiland Öland is een ideale fietsbestemming.

Door Veerle Witte
Een van de ruim 300 molens op Öland.
Een van de ruim 300 molens op Öland.
Foto door Wesley Glasmacher

Het eerste wat opvalt op Öland zijn de molens. Het platte, uitgestrekte eiland aan de oostkust van Zuid-Zweden kent er meer dan driehonderd, waarvan er nog maar één in werking is. 'Daar staan we om bekend,' vertelt Stefan Ahlgren van het Verkeersbureau van Öland. Hij neemt ons mee naar havenstadje Byxelkrok helemaal in het noorden van het eiland, waar we onze fietsen ophalen. Öland is 140 kilometer lang en slechts een paar kilometer breed, waardoor de molens altijd goed wind vangen. ‘Zon en wind,’ dat is wat we hier het meeste hebben. ‘Öland staat in de top 3 zonnigste bestemmingen van Zweden.’

Een koe graast langs het fietspad op Öland.

Niet zo vreemd dus dat Öland een echt vakantie-eiland is, met ruim twee keer zoveel vakantiehuizen als vast bewoonde huizen. Typische Zweedse gekleurde hutjes, campings, stranden en bossen tekenen het landschap. Bij Byxelkrok halen we de fietsen op om door natuurreservaat Bödakusten Västra naar het zuiden te fietsen. Het is de perfecte dag voor een fietstocht langs de kust: de zon aan een heldere hemel schijnt warm op mijn gezicht, de zeebries speelt met mijn haren. 

Brievenbussen staan gegroepeerd langs de weg in Öland. Dat scheelt de postbode een hoop tijd.

De route start door pijnboombossen, ooit aangelegd om te voorkomen dat het zand over het hele eiland waait. Dan maken de bossen plaats voor kalkstenen rotsen en pilaren langs de kust, met grijswitte zandstranden waar Zweedse families op handdoeken en stoeltjes liggen te zonnen.

Een kiezelstrandje langs de weg.

Het is een levendige boel: fietsers, nieuwsgierige koeien langs het pad en insecten die druk in de weer zijn. We zijn helaas net iets te laat om de bonte kleuren van de lente in Öland mee te maken. De laatste paarse en blauwe bloemen staan nog in bloei, maar Stefan heeft me foto's laten zien met zeeën van bloemen langs het fietspad. Vooral het noorden van het eiland staat dan vol met slangenkruid, waarvan gedacht wordt dat het ooit met een vrachtwagen het eiland is opgekomen. In de lente en eind september komen duizenden vogelaars naar het langgerekte Zuid-Zweedse eiland om de passende trekvogels te spotten. Vooral vogelstation Ottenby, op de zuidelijkste punt van Öland wordt drukbezocht tijdens de vogeltrek.

Uitrusten tussen de koeien.

Het platte landschap en zonnige karakter maakt Öland, met ruim 1400 kilometer aan fietspaden, een ideale fietsbestemming. Wij trappen vandaag zo'n 25 kilometer. Van Byrum naar Sandvik, een populair zomerdorp met peperdure huizen, waar we de tocht afsluiten met een lunch in een van de grootste molens ter wereld: de eeuwenoude Sandviks Kvarn. Hoe kan het ook anders op moleneiland Öland.

Zelf op reis naar Zweden? Kijk voor meer informatie op de website van Visit Sweden . Of bekijk het reisaanbod bij Buro Scanbrit en bij Pharos Reizen van ANWB.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Op reis in 2020? Laat je inspireren door deze foto’s
Reizen
Drie keer over land: sterke verhalen van vrouwelijke reizigers
Geschiedenis en Cultuur
Haal je hart op langs de Oranjeroute
Reizen
Nieuwe fietsroute zal acht Europese landen doorkruisen
Reizen
9x de beste fietssteden ter wereld

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.