Hier slaap je op een Zweeds onbewoond eiland

Ik kruip nog wat verder weg in de dikke, zachte, donzen dekens. Ik hoor enkel het knisperen van blaadjes en het kabbelende water. Ik lig in een hutje op een klein eilandje in het Klockesjön, in het hart van de regio Småland.

Door Veerle Witte
Het hutje ligt romantisch en verlaten op een eiland in het Klockesjön.
Het hutje ligt romantisch en verlaten op een eiland in het Klockesjön.
Foto door Janne Evansson, Ramoa Adventure Village

Småland wordt ook wel het échte Zweden genoemd, met zijn talloze meren, dichte bossen en typische rode huisjes. Het huisje waarin ik vannacht slaap is 100 tot 120 jaar geleden gebouwd door de grootvader van de Janne’s vrouw. Janne Evansson is de uitbater van wilderniskamp Ramoa Adventures in Ramkvilla. Het kamp beslaat zo’n 200 hectare met hutten, een sauna, hottubs met opgewarmd water uit het meer, fietsen, kano’s en een café, omringd door meren en beboste heuvels. Hier maakt de natuur de dienst uit. ‘We doen het met wat we hebben,’ zegt Janne. ‘En dat is heel wat, kijk maar eens om je heen.’

Met aan kano peddel je in zo'n 30 tot 40 minuten naar het kleine eiland in het Klockesjön.
Foto door Wesley Glasmacher

Aanvankelijk stond het groene hutje in grootvaders tuin, maar om onbekende reden heeft hij het op een dag in de winter over het ijs naar het piepkleine eilandje verplaatst. ‘Hij was een welgestelde man en in die tijd hoorde je je vrouw op zondag altijd mee te nemen voor een romantische picknick,’ vertelt Janne. ‘We denken dat hij het huisje om die reden naar het eiland heeft verplaatst, voor wat privacy met haar op dergelijke dagen.’ Maar zijn schoongrootvader heeft het hutje verplaatst voor de moeder van zijn vrouw geboren werd, dus er is niemand meer die het verhaal kan navertellen.

Het hutje waarin digital nomad Veerle Witte een nacht in haar eentje verbleef.
Foto door Janne Evansson, Ramoa Adventure Village

Een jaar geleden bedacht Janne dat hij meer met het huisje kon doen en zo begon hij het te verhuren als romantische getaway voor stelletjes. Met een kano vaar je in 30 tot 40 minuten over het Klockesjön (letterlijk vertaald: het klokkenmeer) naar het privé-eiland van pakweg vijf bij vijf meter. Daar staat het hutje, zielsalleen, omringd door dennenbomen en keien.

Een privédiner op het eilandje.

Tegen het einde van de middag kom ik aan bij het eilandje. Wat een rust. Terwijl ik me installeer, zorgt Janne voor het diner. Ik rammel van de honger dus de gigantische plank met sap, verse kazen, vlees, brood, salade en vruchten die hij even later komt afleveren is zo leeg.

Genieten van mijn eigen privé-eiland voor een nacht.

Al snel wordt het donker en ben ik alleen. Ik kruip al vroeg in het tweepersoonsbed dat precies in het knusse hutje past. Ik kan me helemaal voorstellen hoe romantisch het zou zijn om hier met z’n tweeën te zijn, maar toch vind ik het vooral heel bijzonder dat ik hier alleen ben. Het geluid van de natuur neemt alles over: klotsend water, huilende wind en tjirpende vogels. Ik trek de deken nog wat verder over mijn gezicht en bedenk me wat een zeldzame luxe het is om zo afgezonderd van de wereld te zijn. Welterusten. 

Zelf op reis naar Zweden? Kijk voor meer informatie op de website van Visit Sweden . Of bekijk het reisaanbod bij Buro Scanbrit en bij Pharos Reizen van ANWB.

Het hutje van Ramoa Adventure Village tijdens zonsondergang.
Foto door Janne Evansson, Ramoa Adventure Village
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Avontuur
Bijzonder overnachten in Zuid-Zweden: 4 tips
Indonesië
5x De mooiste hotels van Indonesië
Reizen
Fout van landmeters in 1882 behoedde dit stuk bos voor houtkap
Reizen
17 fantastische nieuwe hotels die hun omgeving sparen
Reizen
Moeten ernstig bedreigde bestemmingen worden gesloten voor toeristen?

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.