Hiken in Zweden: de Skåneleden

Uitkijkpunten over zee, kastelen en een ontmoeting met een adder. Op het schiereiland Kullen wandel ik een deel van de Skåneleden.

Door Veerle Witte
De langeafstandsroute Skåneleden loopt dwars door natuurreservaat Kullaberg.
De langeafstandsroute Skåneleden loopt dwars door natuurreservaat Kullaberg.
Foto door Apelöga

Het is vroeg ik de morgen. Ik baan mij een weg omhoog door het bos over de langeafstandsroute Skåneleden. De route van 70 kilometer loopt in een u-vorm over het schiereiland Kullen: van het middeleeuwse stadje Helsingborg, langs de kust dwars door natuurreservaat Kullenberg in de punt, tot het plaatsje Utvälinge. Langs stranden, stadjes en kastelen. Over de dramatische kliffen in Kullaberg, door de dichte bossen langs de kust.

De Skåneleden loopt door bossen, langs stranden, dorpjes en kastelen.
Foto door Wesley Glasmacher

Er zijn talloze attracties langs de Skåneleden. Beklim de 134 treden naar de top van de Kärnan en kijk uit over de zeestraat Öresund. Deze 35 meter hoge middeleeuwse toren houdt al meer dan 700 jaar de wacht over Helsingborg. Of neem een duik in een van de traditionele koude baden in het stadje, Kallis en Pålsjöbaden, waarna je opwarmt in de sauna. Zo’n zes kilometer verder op de wandelroute ligt kasteel Sofiero, waar honderden soorten rododendron in de tuin staan.

Natuur langs de Kullaleden.

Passeer visserplaatsen als Domsten, Viken en Höganäs, met als hoogtepunt het pittoreske Mölle: een van de oudste badplaatsen in Zweden. Mölle ligt in natuurreservaat Kullaberg, in de top van het schiereiland. Naast wandelen kan je ook kajakken, fietsen en klimmen in het reservaat. Wandel over de zuidelijke helling van Kullaberg tot aan de punt waar de Kullenvuurtoren staat. Daar gaat de Kullaleden verder op de uitdagendere noordelijke hellingen van het park. Wandel omhoog en omlaag door dichte bossen langs de kustlijn met open plekken die uitkijken over zee, tot je uitkomt bij Arild, een klein dorpje met smalle straatjes, geen verkeer en een prachtige jachthaven.

Welke kant gaan we op?

In de laatste etappe van pakweg 20 kilometer tussen Arild naar Utvälinge wachten er nog twee mooie stops: Skäret en kasteel Krapperup. In het Skäret vul je je maag bij het oude café Flickorna Lundgren met hun beroemde vanille hartjeskoeken, die ooit de favoriet waren van koning Gustav VI Adolf. Utvälinge, het eindpunt van de Kullaleden, is een van de zogenaamde bakstenen dorpen van Skåne, waar in de loop der jaren meer dan 300 steenbakkerijen zijn geweest.

Een adder ligt op te warmen in de zon. Adders zijn giftig, maar vallen niet zomaar aan.

Natuurlijk hoef je de route niet in een stuk te lopen, maar kan je ook kleinere rondwandelingen maken. Ook draait het niet alleen om de attracties langs de route, maar vooral om de natuur onderweg. Wandel langs zandstranden en door beukenbossen, en laat je verrassen door wat je onderweg tegenkomt. Zo zag ik voor het eerst in mijn leven een adder, die rustig langs het pad lag op te warmen in de zon. De natuur van Zweden blijft je verbazen.

Zelf op reis naar Zweden? Kijk voor meer informatie op de website van Visit Sweden . Of bekijk het reisaanbod bij Buro Scanbrit en bij Pharos Reizen van ANWB.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Avontuur
Wandeltip in Zweden: nationaal park Söderåsen
Digital Nomad
Ken jij het oudste langeafstandswandelpad van Duitsland al?
Reizen
Deze oude stad van de sultans is een wonder van de eenentwintigste eeuw
Reizen
Videogames zijn een venster op de wereld voor reizigers met beperkingen
Reizen
Worden bedevaarten na de pandemie de nieuwe reistrend?

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.