In deze Zweedse groene stad voel je je thuis: Malmö

Bloeiende parken, oude badhuizen, vrolijke mensen en een enorm netwerk aan fietspaden. Ik ontdek Malmö: de hoofdstad van de Zweedse provincie Skåne.

Door Veerle Witte
Malmö, hoofdstad van de Zweedse provincie Skåne, staat bekend als fietsstad.
Malmö, hoofdstad van de Zweedse provincie Skåne, staat bekend als fietsstad.
Foto door Wesley Glasmacher

Ik zou hier wel kunnen wonen, denk ik terwijl ik op de vroege ochtend met de zon op mijn gezicht naar het plaatselijke badhuis fiets. Na ruim een week in de Zuid-Zweedse natuur keek ik er een beetje tegenop om naar de stad te gaan, maar na twee dagen in Malmö wil ik er niet meer weg. Het is de hele sfeer hier: blije, vriendelijke mensen, de groene parken en hippe tentjes. En alles ligt op fietsafstand.

Een fietser passeert de ingang van het Folkets Park.

Een andere reden dat ik me hier zo thuis voel is mijn appartement in het Oh Boy Bikehotel. In het drielaagse appartement kan ik werken aan een bureau, in de zon zitten in mijn bloementuintje voor de deur en op mijn gemak ontbijt klaarmaken in het keukentje. De deur van mijn verblijf zit aan de staat, met een vouwfiets in de tuin. Dat maakt het makkelijker om actief te zijn en geeft je alle vrijheid: je bent gelijk buiten, in de stad. Alles in Malmö kan je binnen 20 minuten fietsen bereiken, via een gigantisch netwerk aan fietspaden.

Het Ohboy fietshotel.

Zo fiets ik op een zonnige zaterdagochtend langs het stadsstrand van Västra Hamnen (Zweeds voor ‘westelijke haven’). Deze buurt is in de afgelopen 15 jaar flink opgeknapt en zit vol hippe initiatieven. Bij de Sundspromenaden, een soort boulevard met grote houten banken, zet ik mijn fiets neer. Ik luister hoe de golven tegen de kade klappen. In de verte is de skyline van Kopenhagen zichtbaar. Enkele Zweden wagen zich in het ijskoude zeewater. Rond mij zitten vrienden en vriendinnen te kletsen, families te picknicken. Het is hier rustgevend.

Onderweg naar het badhuis.

Ik zet mijn tocht verder door de Öresundsparken naar het Ribersborgs Kallbadhus: een oud, houten badhuis, recht boven de zee. Mannen en vrouwen krijgen toegang tot gescheiden gedeeltes. Ik neem plaats in de kleine sauna met uitzicht op zee. Een kwartiertje goed zweten en dan als een echte Zweedse tanden op elkaar en een duik nemen in het ijskoude zeewater. Ik zwem zo’n 100 meter van de ene naar de andere trap aan de houten steiger. Mijn lichaam tintelt, ik voel me springlevend. Ik leg mijn handdoek naast de rest van de blote dames op het houten terras en warm op in de zon. Als ik hier zou wonen, zou ik hier iedere dag zijn, denk ik terwijl ik mijn ogen sluit.

Het Ribersborgs Kallbadhus: een oud badhuis boven de zee.

Van het zwemmen en zweten heb ik honger gekregen en geen betere plek in de stad om je maag te vullen dan bij de Malmö Saluhall. Deze overdekte markthal is een van de nieuwste aanwinsten van de stad, waar hippe foodies elkaar ontmoeten. Ik eet nog net mijn stokjes niet op terwijl ik de noedels van Pinkhead Noodlebar naar binnen werk. Ook om te smullen is het falafelbroodje bij Falafel & Burgers. Of wat dacht je van chocoladebonbons met mint- en karamelvulling?

Het terras van de overdekte markthal de Malmö Saluhall.
Foto door Veerle Witte

’s Avonds ga ik eten bij de populaire openluchtmuzieklocatie Far i Hatten, in het centrum van Folketspark. Dit ligt in de wijk Möllevången die bekend staat om zijn multiculturele scène, creatieve jonge mensen en kunst. De kleurige tafeltjes zitten vol lachende mensen met een biertje in hun hand. Tevreden neem ik een hap van mijn pizza met pistache. Ja, denk ik wederom, ik zou hier wel kunnen wonen.  

Zelf op reis naar Zweden? Kijk voor meer informatie op de website van Visit Sweden . Of bekijk het reisaanbod bij Buro Scanbrit en bij Pharos Reizen van ANWB.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Spanje
Barcelona investeert 32 miljoen euro in nieuwe fietspaden
Reizen
Hoe urban foraging de nieuwe manier werd om een stad te ontdekken
Reizen
De verrassende wedergeboorte van een Londens icoon
Reizen
Lille met een local
Reizen
Dit is waarom je verliefd wordt op Philadelphia

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.