Kullaberg: het avontuurlijkste natuurreservaat van Zuid-Zweden

Op het uiterste puntje van schiereiland Kullen, in het noordwesten van Skåne, vormt een rotsachtige kust natuurreservaat Kullaberg. Hiken, duiken, klimmen, kajakken, abseilen… Kullaberg is een droom voor avonturiers.

Door Veerle Witte

Vanaf steile rotsen kijk ik uit over zee. In de verte ligt de Deense kust. Kullaberg is een berg van acht à negen kilometer in de breedte met diepe kliffen die uitlopen in de zee. Gids David Arborelius neemt me mee langs de u-vormige kustlijn, over stranden en grote rotspartijen. Het natuurpark bevat zo’n 20 tot 25 grotten die je te voet aandoet. Het zijn geen grote tunnels, maar inhammen. De grootste is 25 meter diep. ‘Het is populair om hier met je matje op de grond te slapen,’ vertelt David. ‘Het ligt lekker droog, de wijn blijft koud en je wordt wakker met de mooiste zonsopkomst.’

De langeafstandsroute Skåneleden loopt dwars door natuurreservaat Kullaberg.
Foto door Apelöga

We hiken op en neer over de rotspartijen, terwijl de wind ons zachtjes heen er weer duwt. Gele en paarse bloemen versieren de zijlijnen van de paden. Er lopen meerdere wandelroutes door het park: een deel van de beroemde Skåneleden loopt langs de gehele kustlijn van de peninsula. Deze loopt grotendeels samen met wandelroutes van verschillende moeilijkheidsgraden in het gebied. Je kan gemakkelijk een rondje lopen door het noorder- en zuiderpad te bewandelen die met elkaar verbonden zijn.

De rotsachtige kust van Kullaberg.
Foto door Wesley Glasmacher

De rotsen in Kullaberg zijn populair bij abseilers en vandaag mag ik in de touwen. Harnas aan, helm op, touwen vast, daar ga ik. Langs een steile wand daal ik langzaam af naar beneden. Heerlijk vind ik het om de natuur op deze manier te ervaren: op speelse wijze actief bezig zijn, nieuwe dingen proberen, de natuur in je handen hebben. Ons klimgerei past in een tas, dus we verplaatsen ons te voet van de ene naar de andere locatie. Je zou hier gemakkelijk een volle dag abseilend kunnen doorbrengen.

Een hutje in Kullaberg.

We willen echter ook de Kullen Lighthouse nog zien, dus wandelen (of beter gezegd: klimmen) we via de noordzijde omhoog. De vuurtoren is op 78,5 meter boven de zeespiegel de hoogstgeplaatste in Zweden, en tevens de krachtigste. Blijkbaar kan je zeer romantisch in de vuurtoren overnachten. David laat me de geheime kamer zien, met rondlopende ramen van de grond tot het plafond. Zo heb je vanuit je bed een panoramisch uitzicht over zee.

We spotten bruinvissen vanaf een RIB-boot nabij de kust van Kullaberg.

Ik maak me alweer bijna klaar om te vertrekken maar David zegt dat we Kullaberg niet kunnen verlaten zonder een ritje op de snelle rubberboot rond de kustlijn. Niet alleen om de indrukwekkende kust vanaf het water te zien, maar ook om bruinvissen te spotten. De bruinvis, een kleine walvissoort die lijkt op een dolfijn, wordt veel gezien rondom de kust van het natuurreservaat. En ja hoor, we spotten een hele groep bruinvissen, die aan het jagen is. Het Kullaberg-avontuur is compleet.

Zelf op reis naar Zweden? Kijk voor meer informatie op de website van Visit Sweden . Of bekijk het reisaanbod bij Buro Scanbrit en bij Pharos Reizen van ANWB.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Avontuur
Ultieme roadtrip door Zuid-Zweden
Reizen
Dit zijn de ergste reisverhalen ooit
Reizen
25 topbestemmingen voor 2021
Reizen
'Er is geen andere plek zoals op het ijs in de poolgebieden'
Reizen
Hoe is het om naar conflictgebieden te gaan? Een voormalige oorlogscorrespondent vertelt het ons

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.